Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Amerikaanse overheid uit frustraties over versleuteling van Apple

Geschreven door
Geplaatst op6 november 2015, 11:17 CategorieNieuws

De Amerikaanse overheid heeft tijdens een rechtszaak tegen Apple kritiek geuit op het bedrijf, omdat het zegt de gegevens van het merendeel van zijn gebruikers niet te kunnen ontsleutelen. Apple heeft in nieuwe versies van iOS versleuteling standaard ingeschakeld, terwijl het zelf geen sleutel heeft van de versleutelde gegevens.

En dat is volgens de Amerikaanse overheid ronduit belachelijk. Volgens de overheid is het belangrijk dat inlichtingendiensten als de NSA, CIA en FBI indien gewenst toegang krijgen tot privégegevens van gebruikers. Apple weigert daar echter aan mee te werken en stelt bovendien dat het onmogelijk is voor apparaten die versleuteling hebben ingeschakeld en iOS 8 of iOS 9 draaien, omdat het bedrijf zelf geen sleutel heeft van versleutelde gegevens op die apparaten.

Het bedrijf uit Cupertino lijkt ook geen plannen te hebben om daar verandering in te brengen, het heeft in iOS 9 de beveiliging van privégegevens zelfs verbeterd door de beveiliging van het Apple ID en iCloud uit te breiden met 2-factor authentication. Met 2-factor authentication is er niet alleen een wachtwoord benodigd om toegang te krijgen tot een Apple ID of de iCloud, maar ook een code die naar een apparaat van de gebruiker wordt gestuurd. iOS 9 werd afgelopen maand, tegelijkertijd met de nieuwe iPhone 6s, gelanceerd.

Dat privacy een steeds belangrijker aandachtspunt wordt voor Apple blijkt ook wel uit het feit dat de iPhone 6s is uitgerust met een verbeterde, snellere en meer nauwkeurige Touch ID-sensor, die bijvoorbeeld kan worden gebruikt om de telefoon te ontgrendelen.  Anderzijds zien we ontwikkelingen bij betalingen met Apple Pay en de openheid die Apple sinds kort geeft over het eigen privacybeleid. Zo kan er op de website van Apple tegenwoordig duidelijk worden teruggevonden wat er wordt gedaan om privégegevens op apparaten te beschermen, hoe privégegevens worden gebruikt door apps en er is uitleg te vinden over hoe er wordt omgegaan met informatie die wordt opgevraagd door overheden.

Hoewel Apple wel de mogelijkheid heeft om toegang te krijgen tot de gegevens op apparaten die gebruik maken van iOS 7 en ouder, blijkt uit de informatie op de website van Apple al dat het daar niet zomaar aan meewerkt. De Amerikaanse overheid heeft Apple daarom voor de rechter gesleept om het bedrijf te dwingen toegang te geven tot de gewenste gegevens. Hoeveel nut de rechtszaak precies zal hebben is echter nog maar de vraag, ruim 90 procent van alle iOS-apparaten draait op dit moment iOS 8 of nieuwer.

Een uitspraak in het voordeel van de overheid zou soortgelijke zaken tegen andere bedrijven wel kunnen versnellen. Doordat tech-bedrijven zich steeds vaker inzetten voor de privacy van gebruikers, is het voor inlichtingendiensten steeds moeilijker om toegang tot privégegevens van gebruikers te krijgen. Een uitspraak in de zaak tegen Apple wordt binnenkort verwacht.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.