Review: HP Pavilion x2 (2015)

06 november 2015 + 10 minuten 0 Reacties
HP-Pavilion-x2-review-feature

In deze review kijken we naar de HP Pavilion x2 (2015), een hybride tablet met Windows 10, een toetsenborddock en een Intel-processor.

In het afgelopen anderhalf jaar is het een stuk rustiger geworden in het high-end segment van de tabletmarkt. Vooral als we kijken naar luxe Android- en iOS-apparaten is er nog maar relatief weinig actie. Dit maakt echter wel dat fabrikanten tijd en budget hebben kunnen vrijmaken om zich te richten op een heel ander segment en een andere doelgroep. De focus lijkt de laatste tijd dan ook te liggen op betaalbare Windows-hybrides. Aandacht van verschillende fabrikanten betekent veel concurrentie, en concurrentie betekent niet alleen lage prijzen maar ook steeds betere producten voor die prijzen. De HP Pavilion 10 x2 (2015), met modelnummers 10-n000nd, 10-n001nd en 10-n002nd, is hier wat ons betreft een goed voorbeeld van.

HP Pavilion x2 (2015) – specificaties

HP Pavilion 10 x2 (2015)
Scherm 10.1 inch 1280 x 800
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3736 1.3GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 32GB
SD Ja, microSD
HDMI Ja
USB 1x MicroUSB
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 1080P Webcam
Accu 33Wh Lithium Polymer

Zoals je aan de specificaties kunt zien hebben het hier niet over een super luxeproduct, maar eerder een betaalbare en degelijke computer die 90 procent van de standaard taken prima moet kunnen uitvoeren. De HP Pavilion 10 x2 (2015) is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren; rood, wit en grijs. De adviesprijs voor deze hybride tablet/laptop is 299 euro. Voor dit geld krijg je dan ook het bijbehorende toetsenbord.

HP Pavilion x2 (2015) – hardware en design

Wij hebben HP de laatste tijd een beetje gepest met het pikken van design elementen van de HTC telefoons, maar nu we een paar jaar verder zijn en HP consistent dezelfde keuzes is blijven maken zijn bepaalde elementen ook gewoon onderdeel geworden van de HP designtaal.

Het tabletgedeelte van deze hybride heeft alle poorten aan boord, verwerkt aan de zijkanten van de tablet. Het scherm wordt beschermd door een glasplaat en de rest van de tablet is van een stevig aanvoelend plastic. Wij hebben voor deze review de grijze variant en deze variant heeft qua afwerking niets bijzonders, het kan zijn dat de andere kleurstellingen een softtouch-finish hebben meekregen.

Aan de zijkanten van het 10.1-inch scherm vind je twee langwerpige speakers die gemaakt zijn door B&O. De webcam zit in het midden van de lange bovenzijde en de onderkant is voorzien van de magnetische aansluitingen voor het toetsenbordgedeelte.

Het toetsenbordgedeelte heeft geen eigen aansluitingen zoals een usb-poort of een eigen accu. Hierdoor is dit gedeelte best licht gebleven en voelt de combinatie tussen tablet en toetsenbord soms een beetje uit balans. In het algemeen kunnen we toch zeggen dat we erg onder de indruk zijn van de bouwkwaliteit van deze tablet hybride.

De toetsen op het toetsenbord zelf van van prima kwaliteit en ondanks dat het geen volledig formaat toetsenbord is konden we al snel wennen aan het typen op dit systeem. Ook het muisvlak is goed, en misschien wel één van de beste die we zijn tegengekomen op een Windows hybride. Het vlak is in verhouding erg groot en van glas gemaakt. Dit geeft gewoon de meest prettige gebruikservaring tijdens het scrollen en navigeren.

Toetsenbord en tablet zijn via een magneetverbinding bij elkaar te houden, en er zijn een paar plastic sparingen zodat de boel stevig in elkaar kan klikken. Je kunt het scherm ook ‘verkeerd om’ aan het toetsenbord klikken zodat er andere stand-posities mogelijk zijn. Handig voor in bed of het vliegtuig.

Display

Het 10.1-inch scherm heeft een resolutie van 1280 × 800 pixels. Het is niet de meest hoge resolutie op de markt maar HP weet een hoop goed te maken door gebruik te maken van een hoge kwaliteit ips-paneel. Ondanks de ietwat tegenvallende pixeldichtheid zijn we dus wel erg onder de indruk van het scherm; kleurweergave, contrast en schermhelderheid zijn van ruim boven gemiddelde kwaliteit. Ook in wat feller verlichte omgevingen is het display comfortabel te gebruiken.

De gebruikte resolutie is overigens in de praktijk ruim voldoende voor de meeste gebruikers. Zowel teksten als afbeeldingen worden netjes weergegeven en er is van normale afstand maar weinig blokvorming te herkennen.

Connectiviteit

Dit is één van de eerste apparaten die we hebben kunnen gebruiken met een usb type-c-aansluiting. Dit nieuwe type poort (‘populair’ gemaakt door Apple) lijkt zijn weg steeds vaker naar moderne apparaten te vinden. De HP Pavilion 10 x2 (2015) beschikt overigens ook nog over een volledig formaat usb-poort. Beide poorten zijn beperkt tot de usb 2.0 snelheid en hebben dus nog niet alle voordelen die je misschien van usb-c 3.1 verwacht. De HP Pavilion 10 x2 (2015) heeft ook een HDMI-uitgang en een microSD-slot om het beperkte (32GB) geheugen uit te breiden. Deze aansluitingen zitten allemaal aan de rechter zijkant van de tablet, aan de linkerzijkant vinden we alleen een koptelefoonaansluiting. De aan-/uit-knop vinden we aan de bovenkant van de tablet.

Speakers

Met twee speakers die op de gebruiker gericht zijn weet HP een aardig indrukwekkend geluidsbeeld te creëren. Zelfs op het moment dat je het volume hard zet is er maar weinig vervorming van het geluid. Natuurlijk kan deze tablet hybride geen volledig stereosysteem vervangen maar voor de meeste toepassingen is het geluid dat weergegeven wordt meer dan bruikbaar. Mocht er serieuzer geluid nodig zijn dan is er nog altijd de koptelefoonaansluiting of kun je gaan voor de Bluetooth-verbinding.

Camera’s

De HP Pavilion 10 x2 beschikt alleen over 1080P (full hd) webcam. Deze webcam doet overigens wel prima dienst. Op het moment dat je een beetje aandacht besteed aan de belichting zijn de beelden van deze webcam heel goed bruikbaar voor videogesprekken en de nodige selfies. Meer dan dat hoef je er echter niet van te verwachten.

Accuduur

Met een accuduur van zeven tot negen uur kunnen we niet anders dan tevreden zijn met de HP Pavilion 10 x2 (2015). Voor een Windows-machine is dit echt een heel prima score. In de praktijk betekent dit waarschijnlijk dat je geen oplader mee hoeft te nemen naar je werk of studie. Opladen gaat via de usb type-c-poort en aangezien deze kabel nog niet heel populair is doe je er verstandig aan die wel bij je te steken.

HP Pavilion 10 x2 (2015) – software

Dit apparaat wordt geleverd met een installatie van Windows 8.1 maar is natuurlijk volledig geschikt om gratis te updaten naar Windows 10. Dan moet je rekening houden dat de beperkte opslagcapaciteit (32GB) je bij dit updaten wel een beetje in de weg kan zitten. Wij moesten gebruikmaken van een microSD-kaart om door het proces te lopen.

Windows 10 is waarschijnlijk bij de meeste van jullie wel bekend en in vergelijking met Windows 8.1 zijn er een paar dingen nieuw; dingen die vooral handig zijn als we kijken naar hybride apparaten zoals deze HP Pavilion 10 x2 (2015). Je kunt Windows namelijk instellen in desktopmodus of tabletmodus, en relatief makkelijk switchen tussen die twee. Dat maakt het natuurlijk erg handig om de ‘beperkte’ tabletmodus alleen te gebruiken als je het systeem zonder keyboard gebruikt of bij je draagt. Als je de HP Pavilion 10 x2 wat meer als laptop gebruikt is het gewoon handiger om het traditionelere desktopsysteem te gebruiken waar programma’s in een venster draaien, en het startmenu niet per se je hele scherm overneemt. Een andere gave nieuwe toevoeging van Windows 10 is Cortana, een digitale assistent (bijna kruising tussen Siri en Google Now) die je kan helpen bij zoekoprdachten, maken van afspraken en veel meer.

Lees meer over de vernieuwingen in Windows 10

Het is erg jammer dat deze computer geleverd wordt met de nodige crapware. Vooral de constant zeurende McAfee virusscanner is erg irritant. Wij raden dan ook aan zo snel mogelijk alle onzin die niet op een schone Windows 10 installatie thuishoort te verwijderen van de HP Pavilion 10 x2 (2015).

HP Pavilion 10 x2 (2015) – in gebruik

Ik krijg best veel verschillende apparaten in handen en soms heb ik nog geen tijd gehad om zaken als een prijs- of specificatie-lijst door te nemen voordat ik ga spelen met een nieuwe computer. Zo ook bij deze HP Pavilion 10 x2 (2015). Ik was er al een paar dagen steeds even mee aan het rommelen voordat ik erachter kwam dat we het hier over een ‘budget’ computer hebben, een systeem dat inclusief toetsenbord cover 299 euro moet kosten. Dat ik hier positief door verrast was is natuurlijk een goed teken; zaken als bouwkwaliteit, schermkwaliteit en algehele look-and-feel geven de indruk van een mooi luxeproduct.

Natuurlijk kan de HP Pavilion 10 x2 (2015) niet volledig afstand nemen van het prijskaartje en zijn er wel degelijk compromissen gesloten; denk aan de resolutie of de usb 2.0 snelheid voor de nieuwe usb type-c-aansluiting. Toch zijn dit zaken waar prima mee te leven valt, want in de praktijk kan je al snel wennen aan deze beperkingen. Iets iritanter is het feit dat het system een klein beetje uit balans voelt (toetsenbord vs tablet) maar zelfs hier is gewoon met een beetje beleid goed mee te leven.

Prestaties

Een ander punt waar het prijskaartje zich een beetje doet gelden is bij de processorkeuze. Er zit niet een super krachtig (lees: kostbaar) exemplaar in de HP Pavilion 10 x2 (2015) en hoewel je dat in de meeste situaties niet zo zult merken zet de hybride zich hiermee wel een beetje buitenspel om iemands enige apparaat te zijn. Vooral als je video-, fotobewerking of gaming hoog op je prioriteitenlijst hebt staan dan zul je de beperking van van Atom-procesor en 2GB aan werkgeheugen tegenkomen.

HP Pavilion 10 x2 (2015) – conclusie

Voor 299 euro is de HP Pavilion x2 (10-n000nd, 10-n001nd en 10-n002nd) waarschijnlijk de meest solide aanvoelden en luxueus ogende Windows-hybride op de markt. Met een scherm dat qua kwaliteit ook nog eens hoge ogen gooit is er maar weinig niet mooi te vinden aan de externe hardware. De internals zijn ook meer dan redelijk, en hoewel het systeem niet al te krachtig is mag je daar gewoon ook niet verwachten van een kleine, mobiele en vooral betaalbare hybride uit deze (prijs)klasse. Wat ons betreft heeft HP met dit apparaat de lat wat hoger gelegd in dit segment van de markt. Wij zijn benieuwd naar de reactie van fabrikanten als Acer, Asus en Toshiba op deze nieuwe uitdaging.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Solide bouwkwaliteit
  • Goed scherm
  • Prima (meegeleverd) toetsenbord

Minpunten
  • Geen poorten/accu in toetsenbord

  • Niet super krachtig
  • Minimaal opslaggeheugen

Reacties (0)