Review: Microsoft Surface Pro 4

23 november 2015 + 10 minuten 1 Reacties
Microsoft-Surface-Pro-4-review-feature

In deze uitgebreide review kijken we naar de Microsoft Surface Pro 4, met 12,3-inch beeldscherm, een Intel Core-processor, Windows 10 en de Type cover.

Het is geen geheim dat we best fan zijn van van de Microsoft Surface Pro, een product dat ondertussen alweer aan de vierde generatie toe is. Iedere update maakt Microsoft zijn vlaggenschip hardware-product beter en worden er stappen gezet richting het oorspronkelijke doel van de Microsoft Surface Pro 4; een tablet die je laptop kan vervangen.

Microsoft Surface Pro 4 – specificaties

Microsoft Surface Pro 4
Scherm 12.3 inch 2736 x 1824
Digitizer Ja
Processor Intel Core i5 of i7
RAM 4-8-16GB
Opslaggeheugen 128GB tot 1TB
SD Ja, microSD
HDMI Nee
USB 2x
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Ja
Camera’s 5MP voor 8MP achter |d
Accu 36Wh Lithium Polymer

De Microsoft Surface Pro 4 zou natuurlijk geen Windows-product zijn als deze niet verkrijgbaar was in een hoop verschillende configuraties. Zoals je in de bovenstaande specificatielijst kan zien wordt het verschil vooral gemaakt in de processor-keuze, het werkgeheugen en het formaat van opslaggeheugen dat je tot je beschikking wilt hebben. Natuurlijk maken deze keuzes impact op het prijskaartje, een prijskaartje dat varieert van ongeveer 1000 tot 2500 euro. De toetsenbord cover van de Microsoft Surface Pro moet je ook los aanschaffen, en kost zo’n 130 euro. Het mag duidelijk zijn dat het hier dus over luxe-product hebben.

Microsoft Surface Pro 4 – hardware en design

Net zoals bij voorgaande generaties Surface Pro-tablets zit het met de bouwkwaliteit wel goed, en kunnen ze zich ook met deze generatie weer meten met de bouwkwaliteit van Apple-producten. Een Microsoft-fan kan zich misschien een beetje storen aan die vergelijking maar het geeft nu eenmaal het beste weer dat we het hier over een hoge bouwkwaliteit hebben.

Deze nieuwste Surface Pro 4-tablet is eigenlijk maar weinig veranderd ten opzichte van de vorige generatie, als we naar het uiterlijk kijken dan. De ingebouwde kickstand is er nog steeds en voelt misschien net weer een beetje beter aan, al waren we over de derde generatie kickstand ook al erg tevreden. Het is fijn dat je zelf kunt kiezen in welke hoek je de kickstand gebruikt, iets waar de concurrentie van Microsoft nog niet aan kan tippen.

De gebruikte materialen zijn ook hetzelfde gebleven. Een speciale magnesium-legering met een zilverkleurige afwerking wordt gecombineerd met een glazen voorkant die het display beschermd. De behuizing heeft vrij vierkante hoeken en een strak design. Poorten zijn verwerkt aan de rechter korte kant, en het microSD-slot zit verwerkt onder de kickstand.

Display

Het scherm op deze Microsoft Surface Pro 4 is één van de allerbeste schermen die we ooit op een computer gezien hebben, tablet of niet. Met een indrukwekkend hoge resolutie alleen kom je er niet want er zijn een paar belangrijke andere elementen die samen met elkaar een scherm van goede kwaliteit maken. Denk hierbij aan kleurweergave, contrast en schermhelderheid. Laten deze elementen nu juist ook goed zijn in combinatie met die al eerder genoemde resolutie van 2736 x 1824 pixels heb je een echte blikvanger van een scherm. Hierover kunnen we dus vrij kort zijn; het display is indrukwekkend goed.

Digitizer en stylus

In het display is natuurlijk ook nu weer een digitizer verwerkt, die in combinatie met de Microsoft Surface Stylus (nee, pen) voor prima mogelijkheden voor de artiesten en ‘schrijvers’ onder ons zorgt. Microsoft heeft het voor elkaar gekregen om de ruimte tussen het glas en het paneel extreem klein te houden zodat het schrijven op het scherm heel direct aanvoelt, alsof je daadwerkelijk op papier schrijft. Met andere woorden: als je het pennetje op het scherm zet verschijnen de ‘inkt’ pixels ook echt op die plek, en niet op een paar millimeter van de penpunt.

De meegeleverde stylus heeft drie knoppen en werkt nu met een AAA-batterij. Deze moet ongeveer een jaar meegaan. Verschillende softwarefabrikanten lijken te werken aan speciale integratie met deze nieuwe stylus, zodat de knoppen geconfigureerd kunnen worden en er optimaal van drukgevoeligheid gebruik gemaakt kan worden. Volgens reviewers die veel meer ervaring hebben met het gebruik van dit soort input is de pen een stuk beter dan die van de vorige generatie. persoonlijk merk ik geen noemenswaardig verschil maar ik ben dan ook de eerste om toe geven dat mijn artistieke mogelijkheden (en handschrift) geen goede handvatten geven om dit onderdeel goed te testen.

Type Cover

Iedere generatie Surface Pro verbaast Miscrosoft vriend en vijand door de toetsenbordcover beter en beter te maken. Ook deze generatie is de cover weer beter en zonder meer de beste cover ooit. Zonder deze nieuwe coverkunkan je de Microsoft Surface Pro 4 niet zomaar gebruiken als laptopvervanger en dus vinden het wel een essentiële accessoire en is het ‘jammer’ dat Microsoft de cover niet standaard meelevert maar dat deze als losse cover aangeschaft moet worden.

Dit is wat mij betreft het lastigste onderdeel om te beschrijven in deze review want het is een toetsenbord dat je moet voelen om te geloven. Het kan zich wat mij betreft namelijk meten met de beste toetsenborden op de markt; misschien dat het nog een beetje onderdoet voor de opties die Lenovo verwerkt in zijn high-end laptops, maar dat een superdunne en lichte cover zich überhaupt kan meten met laptoptoetsenborden is opvallend.

De cover is heel stijf en geeft nu bijna niet meer mee tijdens het typen. De toetsen zijn nu allemaal mooi los (chicklet stijl) en hebben een fijne tactile feedback tijdens het tikken. Ook het trackpad is van goede kwaliteit en eindelijk ook van een lekker groot formaat. Met je vingers over het muisvlak glijden (yay, glas) is nu heel fijn en natuurlijk worden de nodige swipes ook hier weer goed ondersteund. Terwijl ik dit tik bedenk ik me dat het toetsenbord niet alleen één van de betere op de markt is maar dat het muisvlak misschien wel nog hoger scoort en één van de beste Windows trackpads ooit is.

Connectiviteit

Ik begin steeds meer moeite te krijgen met het kopje connectiviteit in onze reviews. Wat heb je tegenwoordig nu echt nodig van een apparaat in de klasse die wij bespreken (ultra mobile pc’s, tablets)? Zeker met wijde ondersteuning van de ‘cloud’ en andere online opslagmogelijkheden, apps en diensten zijn een hoop van de toepassingen ouderwetse ‘poorten’ minder belangrijk geworden. Denk hierbij niet alleen aan de noodzaak (of het missen daarvan) om opslaggeheugen aan te sluiten maar bijvoorbeeld ook aan printen dat steeds vaker draadloos gaat.

Toch heeft de Microsoft Surface Pro 4 meer dan genoeg aansluitingen om zich met de beste producten op de markt te meten;

  • Dual Band WiFi a/b/g/ac
  • Bluetooth 4.1
  • 1 x USB 3.0
  • Mini Displaypoort
  • MicroSD slot

Speakers

De speakers van de Microsoft Surface Pro 4 zitten aan de voorkant van de de tablet verwerkt, en dus komt het geluid direct richting gebruiker. De speakers kunnen hun geluid kwijt via twee kleine gleufjes die zowel links als rechts aan hoge kant van tablet zitten (wederom gaan we uit van landscape-gebruik). De kwaliteit is heel aardig voor een tablet, maar daar is natuurlijk ook wel het meeste mee gezegd, al moet je Microsoft prijzen voor het gebrek aan vervorming dat optreedt als de speakers op hun (toch wel aanzienlijke) volume worden gebruikt. Over het algemeen ontbreken de lage tonen natuurlijk wel, maar voor de meeste toepassingen zijn de speakers in dit model meer dan adequaat. Voor serieuzere toepassingen is er Bluetooth 4.0 en kun je gebruikmaken van de 3.5mm koptelefoonaansluiting.

Camera’s

Voor mij blijft de Microsoft Surface Pro 4 toch altijd wat meer als een laptop(vervanger) aanvoelen dan als een pure tablet, daardoor is de webcam voor mijn gevoel dan ook altijd de belangrijkere van de twee camera’s. De hoek van de webcam is lekker groot/breed zodat je goed in beeld bent tijdens videogesprekken, en de kwaliteit die je kunt bereiken in een vrij brede belichtings-range is prima.

De camera aan de achterkant van de tablet is nog steeds een beetje aan apart geval. Gelukkig heeft Microsoft ervoor gekozen de camera er nu gewoon ‘recht’ in te doen, in plaats van in een hoek zodat de ‘camera perfect is voor presentaties in laptop-stand’. Ondanks het nu een stuk makkelijker is de camera de juiste kant op de wijzen, is en blijft het ongemakkelijk om met een 12-inch apparaat foto’s te maken. De foto’s die je dan maakt zijn ook niet van extreem indrukwekkende kwaliteit. De plaatjes zijn redelijk bruikbaar maar herinneringen zou ik persoonlijk met een andere camera willen vastleggen. Het ‘scannen’ door middel van een foto te maken en door de OCR (optical image recognition) te halen, is en blijft natuurlijk wel een super interessante (en goed werkende) toepassing.

Accuduur

Ik weet niet of het helemaal terecht is maar bij deze Microsoft Surface Pro 4 vond ik de accuduur een beetje tegenvallen. Ik kom nooit veel verder dan 5/6 uur op een enkele acculading, en dat is puur de praktijktest. Omdat de Microsoft Surface Pro 4 in andere opzichten zo goed is geworden dat het apparaat dienst doet als belangrijkste computer is de gebrekkige accuduur gewoon wat meer gaan opvallen. Waar ik eerder generaties Surface computers er gewoon nog ‘bij’ gebruikte kan dit systeem als enige computer dienst doen.

Toch wil ik dit kopje nog wel met een positieve noot afsluiten, want de oplader van de Microsoft Surface Pro 4 is gewoon prima en werkt snel zat om ook met kort bijladen weer even voort te kunnen. Hoewel ik het jammer vind dat opladen via een eigen aansluiting gaat in plaats van bijvoorbeeld een usb type-c-poort (wedden dat dit volgend jaar zo is?) is het wel handig dat er een usb-aansluiting beschikbaar is op de oplader, voor als je een telefoon of iets dergelijks wilt opladen.

Microsoft Surface Pro 4 – software

De Microsoft Surface Pro 4 komt met een Windows 10-installatie, het is fijn dat je dus niet meer hoeft te gaan updaten vanaf Windows 8.1. Deze update is dan wel gratis maar het is toch een gedoe om een Windows apparaat van een nieuw OS te voorzien. Windows 10 is waarschijnlijk bij de meeste van jullie wel bekend en in vergelijking met Windows 8.1 zijn er een paar dingen nieuw; dingen die vooral handig zijn als we kijken naar hybride apparaten zoals deze Microsoft Surface Pro 4. Je kunt Windows namelijk instellen in desktopmodus of tabletmodus, en relatief makkelijk switchen tussen die twee. Dat maakt het natuurlijk erg handig om de ‘beperkte’ tabletmodus alleen te gebruiken als je het systeem zonder keyboard gebruikt of bij je draagt. Als je de Microsoft Surface Pro 4 wat meer als laptop gebruikt is het gewoon handiger om het traditionelere desktopsysteem te gebruiken waar programma’s in een venster draaien, en het startmenu niet per se je hele scherm overneemt. Een andere gave nieuwe toevoeging van Windows 10 is Cortana, een digitale assistent (bijna kruising tussen Siri en Google Now) die je kan helpen bij zoekopdrachten, maken van afspraken en veel meer.

Lees meer over de vernieuwingen in Windows 10

Toch is er nog wel iets te melden over de software in combinatie met de hardware. Microsoft levert namelijk standaard de pen/stylus bij de Microsoft Surface Pro 4. En door op de achterkant van de pen te drukken wordt automatisch een nieuwe notitie in het programma OneNote geopend. Zelfs als de tablet op dat moment ‘op slot zit’. Deze snelle notitie-manier is natuurlijk best gaaf. Dubbelklikken op de achterkant van de pen doet hetzelfde, maar combineert dit met de kracht van een screenshot. Ook vinden we het op z’n minst opvallend dat er geen Office applicaties standaard zijn geïnstalleerd op de Microsoft Surface Pro 4 terwijl we dit op sommige andere apparaten wel zien. Als het voor iemand ‘gratis’ is om te doen dan is dit voor Microsoft zelf wel. Natuurlijk is er wel een linkje aanwezig die je in staat stelt ‘snel’ het Office-pakket beschikbaar te maken op je systeem maar we hadden hier gewoon graag vooraf geïnstalleerde software gezien.

Microsoft Surface Pro 4 – in gebruik

De Microsoft Surface Pro 4 is gewoon de beste Windows-tablet die ik heb mogen gebruiken tot nu toe, vooral omdat je Windows-tablets in mijn beleving nooit zou kopen om enkel en alleen als Windows tablet te gaan gebruiken; maar vooral omdat er altijd wel een wat meer traditionelere toepassing in het spel zijn. De mate waarop je deze hybride als hybride (lees: laptop) inzet zal voor iedereen verschillen maar juist tijdens deze niet weg te denken taak is de Microsoft Surface Pro 4 één van de allerbeste systemen op de markt. Dat is opvallend want in het verleden vond ik die balans meer aan de kant liggen van systemen die meer leken op de traditionele laptopvorm dan de Surface tablet die veel meer op een tablet lijkt dan op een toetsenbord. Dit verschil wordt overigens vooral gemaakt door de toetsenbordcover die je los bij de Microsoft Surface Pro 4 moet kopen, maar zijn geld dubbel en dwars waard is. Overigens zou dit natuurlijk lang niet zo goed werken als Microsoft niet zo’n fijne ingebouwde kickstand had geregeld voor de Surface-tablets. Ik geef graag toe dat ik dit een paar jaar geleden een superslecht idee vond en nogal ouderwets zelfs, maar nu de stand een paar generaties doorontwikkeld is en vorig jaar bij de Surface 3 de sweetspot bereikt is ben ik gewon fan van deze optie, en mis ik een soortgelijke feature eigenlijk ook wel op de iPad Pro…

Aan het einde van de dag ben ik gewoon geen Windows-gebruiker en doe ik mijn werk dagelijks op een Macbook, en zelfs als verstokte Mac-gebruiker zie ik de waarde van deze Microsoft Surface Pro 4 gewoon in. Als je het geld hebt om dit systeem aan te schaffen naast een mooie Windows-desktop of in combinatie met het dockingstation en een goed extern scherm dan heb je met recht een droom-setup in handen. Zonder de accessoires zoals de Type Cover is het een superkrachtige tablet die ik aan niemand aan zou raden, veel te duur voor de tabletspecifieke taken waar Windows goed voor is (wil je een tablet, koop dan gewoon een leuke iPad of Android optie).

Prestaties

Er zijn een handjevol verschillende configuraties mogelijk en dus kan ik in dit kopje geen spijkers met kopjes slaan. Toch moet ik zeggen dat je qua processor met de goedkoopste optie meer dan genoeg rekenkracht tot je beschikking zal krijgen. Alleen kopers die weten dat ze meer nodig hebben (grafische professionals bijvoorbeeld) moeten een duurdere optie overwegen. Mijn persoonlijke configuratie zou ik in dit geval eerder laten afhangen van de grootte van de SSD opslagschijf dan van de processor of zelfs het werkgeheugen. 4GB is heel goed te doen met een moderne Windows-installatie. 8GB is en blijft natuurlijk beter maar 16GB is overkill voor de meeste mensen.

Microsoft Surface Pro 4 – conclusie

Net zoals voorgaande jaren heeft Microsoft de Surface Pro weten te verbeteren, verbeteringen die zich in de praktijk dit jaar voor het eerst vertalen in een systeem dat echt als serieuze laptopvervanger gezien mag worden. Zeker in combinatie met de verschillende andere accessoires zie ik mezelf echt wel een Surface Pro 4 gebruiken, maar juist die kosten van lossen accessoires maken een prijskaartje dat zich kan meten met de meest mooie, luxe en krachtigste laptops/ultrabooks. In dat opzicht is de keuze opeens een stuk lastiger, dan gaat meespelen of pen-input belangrijk voor je is en of je wilt wennen aan nieuwe en afwijkende vormfactor. Ik denk dat de meeste mensen dan beter doen om gewoon bij een luxe laptop te blijven en in het proces zelfs wat geld te besparen.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkend goed scherm
  • Goede Type cover en ingebouwde stand
  • Krachtig genoeg in alle configuraties

Minpunten
  • Accuduur valt wat tegen

  • Type cover los aan te schaffen
  • Aardig aan de prijs

Reacties (1)