Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Analist: ‘Verkoop iPhone daalt met 6 procent in 2016’

Geschreven door
Geplaatst op14 december 2015, 22:12 CategorieApple

Een gerespecteerde analist van de bank Morgan Stanley heeft de verwachting uitgesproken dat de verkoop van de iPhone volgend jaar voor het eerst in de geschiedenis zal dalen, en wel met zes procent.

Voet bij stuk

Een opvallende verklaring, gezien het feit dat er nog nooit zoveel iPhones over de toonbank zijn gegaan als nu. In voorgaande jaren waren er meer financieel analisten die het einde van de groei van de iPhonemarkt voorspelden, en die zaten er steeds naast. Deze analist houdt echter voet bij stuk.

231 miljoen iPhones in 2015

Katy Huberty heet ze. En ze beweert dat in 2016 de almaar groeiende verkoopcijfers van de iPhone voor het eerst een daling zullen vertonen. Wat raar overkomt, gezien de laatste cijfers die Apple heeft gepubliceerd. In het fiscale jaar 2015 – dat om de een of andere reden al in september was afgelopen – werden er 231,11 miljoen iPhones verkocht, wat een groei van 37 procent betekende vergeleken met 2014. Voor 2016 verwacht Huberty dat Apple 218 miljoen iPhones zal verkopen, wat neerkomt op een daling van 5,7 procent.

iPhone 6S Plus

En dat terwijl de iPhone 6S en iPhone 6S Plus al in het eerste verkoopweekend dertien miljoen keer over de toonbank gingen, en er geruchten zijn over een kleinere iPhone 6C die volgend jaar het licht zou zien, en de verkoopcijfers ongetwijfeld wat omhoog zou moeten krikken. Die telefoon zou al begin volgend jaar verschijnen.

Hoge prijs

Huberty wijst echter op de hogere prijzen in de internationale markten voor het toestel, en de volwassen penetratie van smartphones in de westerse wereld. Dat heeft gevolgen voor het tempo waarin mensen hun smartphone vervangen door een nieuwe, en voor het aantal potentiële nieuwe gebruikers. Ze laat er simpele demografie op los: het aantal mensen dat nog geen iPhone heeft, is gewoon kleiner.

3D Touch

Toch kan Apple deze voorspelling nog danig in de war schoppen, want elke keer weer verzint het bedrijf uit Cupertino nieuwe functies die de nieuwste iPhone aantrekkelijker maken. Zoals de 3D Touch in de iPhone 6S Plus. Bovendien is dertig procent van de nieuwe iPhonegebruikers een voormalige Androidgebruiker. Dat zei Tim Cook tijdens de presentatie van de laatste cijfers. Nog nooit zijn er zoveel Androidgebruikers overgestapt naar de iPhone.

iPhone 7

Een derde punt waarom Huberty denkt dat de verkoop van de iPhone volgend jaar een dipje zal vertonen, is het gegeven dat de nieuwe iPhone 7 waarschijnlijk pas half september zal worden gepresenteerd, en daarom niet meetelt in het nieuwe fiscale jaar dat die maand eindigt.

  • Delen:
Apple iPhone 6S Plus
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.