Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De beste Android tablets van dit moment (winter 2015 / 2016)

Geschreven door
Geplaatst op30 december 2015, 15:28 CategorieBeste tablets koopgids

Hoewel we er buiten nog maar weinig van merken is de winter toch al een paar dagen geleden aangebroken. Tijd dus om weer een overzicht van de beste tablets van dit moment te maken, te beginnen met de beste Android tablets van winter van 2015 / 2016. In dit nieuwe overzicht zien we twee nieuwkomers terug en één hybride tablet is verdwenen omdat hij simpelweg nauwelijks meer te koop is. We kijken naar zowel tablets en phablets als hybride modellen.

Inmiddels mag het bekend zijn dat we elk seizoen de beste Android tablets van dit moment in een overzicht plaatsen. In de herfst hebben we een aantal modellen voorbij zien komen tijdens IFA 2015 en deze verschijnen langzaam aan in Nederland. Helaas hebben we nog niet alle nieuwe tablets kunnen testen en wachten we nog op de lancering van enkele modellen. In dit overzicht zien we twee toestellen terug die tijdens IFA 2015 uitgebracht zijn. De Android tablets die je in dit artikel terugvindt hebben we verzameld door te kijken naar onze eigen ervaringen in reviews maar ook de ervaringen die bezoekers in onze tablet database achterlaten, de prijzen van verschillende tablets en de ontwikkelingen van de markt. Mocht Android niet het besturingssysteem zijn waar jij voor wilt gaan, dan kun je terecht in onze artikelen met de beste Windows 10 tablets en de beste tablets algemeen. De meest recente overzichten van de beste tablets vind in ons beste tablets archief.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Een tablet zoeken die aan al je eisen voldoet is geen eenvoudige opgave. Het aanbod dat je online en in de winkels vindt is aardig groot en zelfs wanneer wij de beste Android tablets voor je onder elkaar zetten betekent dit niet dat je jouw tablet gevonden hebt. De beste tablet voor jou is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het geld dat je ervoor uit wilt geven, het besturingssysteem waar je mee wilt werken, je wensen qua aansluitmogelijkheden en ook hoe je de tablet wilt gaan gebruiken. Om deze reden raden we je aan om onze artikelen met waar je op moet letten bij het kopen van een tablet en vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet door te nemen. Ook kun je terecht in ons review-archief om per tablet de belangrijkste pluspunten en minpunten te bekijken.

Alles over Android

Op het gebied van Android is er sinds de herfst van 2015 niet heel veel veranderd. Google heeft afgelopen zomer Android 6.0 Marshmallow uitgerold en pas enkele weken terug een relatief kleine update voor dit besturingssysteem beschikbaar gesteld. Het is nu aan fabrikanten om de nieuwste versie van Android naar smartphones, phablets en tablets te zetten en verschillende toestellen zijn inmiddels ook al voorzien van deze Android-versie. Android 6.0 Marshmallow staat vooral in het teken van een betere gebruikservaring en beschikt over verschillende handige nieuwe features. Lees meer over de belangrijkste vernieuwingen van Android 6.x Marshmallow en de belangrijkste Android 6.x Marshmallow features voor tablets.

Maar, Android Marshmallow staat zoals aangegeven nog niet op tablets of smartphones. Momenteel zijn er nog veel phablets en tablets voorzien van Android 5.0 Lollipop. Meer over alle nieuwigheden lees in ons Android 5.0 Lollipop overzicht. Weet je niet zeker of Google’s besturingssysteem de juiste keuze voor jou is? Neem dan ons artikel met vijf redenen om voor Android te gaan door.

De beste Android tablets van dit moment

Als je voor jezelf duidelijk hebt dat Android het besturingssysteem is waarmee je aan de slag wilt dan wil je natuurlijk weten welke tablets en phablets het meeste waar voor je geld bieden. Daarom zetten we in dit overzicht de beste Android tablets van dit moment voor je onder elkaar. Hierbij kijken we naar de beschikbaarheid van modellen, de ontwikkelingen in de markt en natuurlijk ook prijsveranderingen. Daarbij nemen we niet alleen tablets maar ook phablets en hybride modellen mee. In dit overzicht zie je zowel nieuwe als ‘oude’ modellen terug, maar de beste tablets zijn niet altijd de nieuwste tablets. Onderstaand overzicht bevat geen speciale volgorde.

Samsung Galaxy Tab S2

Als je op zoek bent naar een premium tablet waar alles op en aan zit, waarmee je een prima gebruikservaring voorgeschoteld krijgt en waarmee je voorzien bent van high-end features dan mag de Samsung Galaxy Tab S2 niet op je verlanglijstje ontbreken. Deze modellen zijn voorzien van een 4:3 amoled-display dat zeer goed scoort op alle fronten, komen met een krachtige processor en zijn voorzien van een vingerafdrukscanner.

Galaxy-Tab-S2-feature

De Galaxy Tab S2-tablets zijn de beste tablets die Samsung ooit heeft gemaakt, en omdat Samsung één van de allerbeste Android-fabrikanten is, zijn dit misschien dus wel de allerbeste Android tablets die ooit zijn gemaakt. Als je in de markt bent voor een luxe Android-tablet is dit zeker een product dat je moet overwegen. Het prijskaartje dat aan de Galaxy Tab S2 9.7 en 8.0 hangt schrikt waarschijnlijk wel wat mensen af.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab S2 9.7 of lees onze Samsung Galaxy Tab S2 9.7 review.
Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab S2 8.0 of lees onze Samsung Galaxy Tab S2 9.7 review.

Asus ZenPad 8.0

De Asus ZenPad 8.0 zagen we ook vorig seizoen al in dit overzicht terug en blijft ook dit seizoen één van de aanraders als je niet teveel geldt wilt uitgeven maar wel kwaliteit en flexibiliteit zoekt. Asus doet dit met de ZenPad 8.0 omdat de achterzijde verwisselbaar is en je ook verschillende interessante covers met extra features voor dit model kunt aanschaffen. De prijs van 179 euro is ook nog eens aantrekkelijk.

Asus-ZenPad-8-0-audiocover

De Asus ZenPad 8.0 beschikt over een 8-inch ips lcd-display met een 1.280 bij 800 pixels resolutie en draait op een Atom x3-processor van Intel. Onder de motorkap zien we verder 2GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslaggeheugen dat met een microSD-kaart uit te breiden is terug. Ook komt de tablet met Android 5.0 Lollipop, twee camera’s en een microUSB-poort.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad 8.0 (Z380C) of lees onze Asus ZenPad 8.0 (Z380C) review.

Asus ZenPad S 8.0

De hierboven genoemde ZenPad 8.0 is niet de enige tablet van Asus die we aanraden in het beste Android tablets overzicht. De Taiwanese fabrikant heeft namelijk ook een luxe versie op de markt gebracht voor diegenen met een wat groter budget. Luxe producten zijn vaak gewoon heel erg fijn om te hebben, en zijn luxe omdat ze meer bieden dan je eigenlijk nodig hebt. Dit gaat goed op voor deze Asus ZenPad S 8.0 (Z580C).

Asus ZenPad S 8.0-review-FEATURE

De goedkopere variant van de Asus ZenPad is waarschijnlijk voor de meeste mensen meer dan genoeg als fijne huis tuin en keuken tablet. Maar voor de gebruikers die net wat meer willen en erg graag naar indrukwekkend scherm kijken heeft Asus voor 100 euro extra een mooie optie. Dit model biedt een hoge resolutie display, goede speakers en een solide bouwkwaliteit.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad S 8.0 of lees onze Asus ZenPad S 8.0 review.

Sony Xperia Z4 Tablet

De beschikbaarheid van de Sony Xperia Z4 Tablet laat nog steeds wat te wensen over, maar we kunnen er niet omheen dat dit nog altijd één van de betere hybride tablets/laptops is, zeker voor de gebruikers die Android prefereren. Deze tablet is eigenlijk gericht op zakelijke gebruikers en kan dan ook met keyboarddock en 4G mobiel internet gekocht worden. Je krijgt high-end specs en indrukwekkende prestaties maar dat komt ook voor een premium prijs. Voor iets meer dan 600 euro is de tablet, zonder dock, van jou.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-review-totaal

De Sony Xperia Z4 Tablet is één van de fijnste tablets op de markt, en als je geen sterke voorkeur hebt voor iOS dan is dit misschien wel dé beste tablet op de markt. De enige hoge drempel (of het enige grote minpunt) is de forse prijs. Het scherm in combinatie met de pure kracht van de processor en de bijna ‘vanilla’ Android-ervaring bieden één van de allerbeste tablet-ervaringen.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Sony Xperia Z4 Tablet of lees onze Sony Xperia Z4 Tablet review.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Vorig seizoen zagen we op deze plek de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro, een aparte tablet met ingebouwde projector, terug. Dit model is nauwelijks meer te koop in Nederland maar inmiddels wel opgevolgd door de Lenovo Yoga Tab 3 Pro. Hoewel we deze tablet nog niet getest hebben lijkt Lenovo op het eerste gezicht weinig hele grote veranderingen doorgevoerd te hebben waardoor we er vanuit gaan dat ook deze tablet bij ons in de smaak valt. Kijkend naar de specificaties hebben we in ieder geval weinig te klagen.

Lenovo Yoga Pad 3-2

De Lenovo Yoga Tab 3 Pro is beschikbaar in een 16GB- en 32GB-versie en draait op Android 5.1 Lollipop-software. Verder beschikt de tablet over een 10.1-inch ips lcd display met een hoge resolutie, een microUSB-poort, een krachtige quadcore-processor, een microSD-kaartlezer, een ingebouwde kickstand en natuurlijk als meest opvallende een ingebouwde projector. Voor iets minder dan 500 euro kan deze tablet van jou zijn.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Yoga Tab 3 Pro of lees onze Lenovo Yoga Tablet 2 Pro review.

Huawei Mate S

Waar we vorig seizoen in het beste Android tablets overzicht nog een betaalbare phablet aanprezen in de vorm van de Honor 6 Plus – welke we overigens nog steeds aanprijzen – zetten we dit seizoen een topmodel van Huawei in het overzicht. De Huawe Mate S is namelijk op nagenoeg alle vlakken een topper als je op zoek bent naar een premium phablet. Dit model komt onder meer met een hoge resolutie amoled-display, een vingerafdrukscanner, een krachtige processor en een luxe design.

Huawei-Mate-S-review-totaal

De Huawei Mate S is een mooi en luxueus toestel dat eigenlijk maar één probleem heeft; het prijskaartje. Voor veel gebruikers is 650 euro gewoon teveel van het goede voor een (Android) toestel. Wij hebben echter moeite om de telefoon hierop af te rekenen. Deze Huawei Mate S concurreert toch wel degelijk heel knap tegen de toestellen uit deze prijsklasse, waaronder de iPhone. En dan komen we precies uit op de plek waar Huawei probeert te zijn; een luxe fabrikant die een premium kan rekenen voor zijn producten.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Huawei Mate S of lees onze Huawei Mate S review.

Overige en nieuwe tablets

Naast de phablets en tablets die we hierboven noemen zijn er natuurlijk nog vele interessante modellen. Elk seizoen lichten we dan ook een aantal extra toestellen uit, die op één of meerdere vlakken uitblinken. Zo kunnen we op het gebied van phablets nog steeds niet om de Samsung Galaxy Note 4 heen en als je budget wat krapper is dan is de Honor 6 Plus zeker het voerwegen waard. Op het gebied van tablets is de Google Nexus 9 nog steeds een prima keuze, met name omdat het een echt ‘Google-apparaat’ is. Ook de Sony Xperia Z3 Tablet Compact zal nog steeds op geen enkel verlanglijstje misstaan door zijn indrukwekkende prestaties en specificaties. Als je hem nog kunt vinden dan is de Asus Transformer Pad TF103C een goede optie wanneer je een betaalbare hybride tablet zoekt. Voor ervaringen met alle Android tablets verwijzen we je naar onze tablet reviews.

De komende weken en maanden verwachten we verschillende nieuwe tablets op de Nederlandse markt die mogelijk interessant zijn. Zo heeft Lenovo onlangs de Yoga Tab 3 8 en Yoga Tab 3 10 uitgebracht, en ligt de Acer Predator gaming-tablet sinds kort in de Nederlandse winkels.

Tablets vergelijken

Alle Android tablets die moment in Nederland te koop zijn en die we de komende maanden kunnen verwachten vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

 • Delen:
Samsung Galaxy Tab S2 9.7
Android Lollipop (5.0)
Huawei Mate S
Android Lollipop (5.1)
Asus ZenPad S 8.0 (Z580C)
Android Lollipop (5.0)

Reacties

 1. gabe kamphuis
  31 december, 2015 om 9:47

  mis de rond de 200,- euro

  Nvidia Shield K1 Android 6.0 snel prachtig beeld en absoluut het beste geluid uit een tablet sinds jaren.

  aanrader

 2. John Andrew Berghma
  24 juli, 2016 om 18:56

  Merkwaardig u test tablets maar u meld geen enkele processor snelheid.
  U vergeet het belangrijkste, jab

  • Martijn Chel
   25 juli, 2016 om 10:34

   Dat is niet voor iedereen het belangrijkst. De snelheid van de processor is voor u misschien op papier interessant maar voor 9 van de 10 mensen is de uiteindelijke ervaring in gebruik veel belangrijker.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.