Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Eindejaarsblog: wat bracht 2015 op het gebied van tablets?

Geschreven door
Geplaatst op22 december 2015, 14:44 CategorieAndroid

2015 zit er bijna op, dus is het tijd om terug te kijken naar wat het afgelopen jaar ons gebracht heeft op het gebied van tablets en natuurlijk phablets.

Tablets en phablet in 2015

Als we een woord aan het jaar 2015 moeten verbinden, dan is dat het woord ‘phablet’. Een phablet is een kruising tussen een smartphone en een phablet en heeft tenminste een scherm van 5,5 inch. Phablets kunnen een scherm hebben van 6,99 inch, want vanaf zeven inch rekenen we zo’n apparaat weer onder ‘tablets’. Sinds de introductie van de iPhone 6 eind 2014 is het pas echt menens geworden. Sindsdien zijn er steeds meer phablets op de markt uitgebracht, waaronder die van Sony, Motorola, OnePlus en natuurlijk Google.

Phablets: de trend van 2015

Dit jaar zijn er een hoop phablets op de markt gekomen. Of je het nou een mooi woord vindt of niet, de phablet is er en de phablet blijft voorlopig. Niet in de laatste plaats omdat Google onlangs nog de Google Nexus 6P heeft gelanceerd en Apple vlak daarvoor de iPhone 6S Plus aankondigde. Beide apparaten zijn opvolger van phablets die een jaar eerder uitkwamen. In de tussentijd hebben fabrikant zoals LG en Sony zelf ook phablets uitgebracht, zoals de LG G4 en de LG V10, evenals de Sony Xperia Z5 Premium, met een 4K-scherm.

Samsung bracht dit jaar ook enkele phablets uit, zoals de Samsung Galaxy Note 5, die niet in Nederland is uitgebracht. In plaats daarvan kregen we hier te maken met de Samsung Galaxy S6 edge+, dat een soort evolutie is geworden van het Samsung Galaxy-merk: het leent elementen van de Note-serie (het grote scherm), van de Note Edge (de schermen aan de zijkanten) en natuurlijk de S-serie (het design van de smartphone). Verder zagen we ook de Motorola Moto X Style voorbij komen, evenals de OnePlus 2 van OnePlus.

Convertibles en hybrides: de tablet-trends van 2015

Daarnaast zagen we dit jaar een andere duidelijke trend: convertibles en hybrides. Beide apparaten hebben een groot touchscreen en draaien op Android of Windows en zijn voorzien van een toetsenbord. Sommige apparaten, de convertibles, hebben een toetsenbord aan de tablet zelf vastzitten en bieden de gebruiker de mogelijkheid om dat toetsenbord om het scherm te draaien, terwijl de hybrides consumenten de keuze geven het toetsenbord los of vast te klikken. Dat gaat vaak middels een magnetisch systeem aan de bovenkant van het keyboard.

Zo hebben we natuurlijk Microsoft, die twee modellen heeft gelanceerd in 2015: de Microsoft Surface 3 en de Microsoft Surface Pro 4. Beide tablets draaien inmiddels op Windows 10, het nieuwste besturingssysteem van het bedrijf uit Redmond. Daar waar de Surface 3, met zijn afneembare toetsenbord, meer bedoeld is voor studenten en scholieren, werd de Surface Pro 4 echt gelanceerd voor de werkende mens. Mensen die vaak iets in de creatieve industrie doen of veelal te maken krijgen met teksten, afbeeldingen of presentaties.

Sony zag ook dit jaar zijn kans schoon om een hybride tablet uit te brengen in de vorm van de zakelijkste tablet van dit moment: de Sony Xperia Z4 Tablet. Een robuuste en krachtige tablet waar je prima op kunt werken en ook lekker eens een film op kunt kijken, wanneer je bijvoorbeeld voor een zakenreis vastzit op je hotelkamer. Ook de iPad Pro van Apple deed een duit in het zakje. Deze tablet heeft wel een groot probleem en dat is het OS: hoe mooi iOS 9 ook is en hoe fijn het op je smartphone werkt, een echte werkomgeving biedt het niet.

Lenovo, één van de voorlopers als het op convertibles gaat, heeft dit jaar ook nieuwe modellen uitgebracht, zoals de Lenovo Yoga 700 (11 inch en 14 inch) en Lenovo Yoga 900. Twee tablets die wellicht flink aan de prijs, maar wel ontzettend veelzijdig zijn. Mocht je naar meer Lenovo-tablets op zoek zijn, dan kun je altijd terecht in onze uitgebreide database. Daar vind je alle convertibles van Lenovo op een rij. Ook vind je daar, direct op de voorpagina, enkele modellen van Acer. Ook deze kleinere tablets zijn voorzien van een toetsenbord.

Besturingssystemen in 2015

In 2015 brachten Google, Apple en Microsoft allemaal een geheel nieuwe versie van hun eigen besturingssysteem uit. Google bracht Android 6.0 Marshmallow uit (die al een update heeft gekregen naar Android 6.0.1), Apple bracht ons iOS 9 (waarvan iOS 9.2 al te downloaden is) en Microsoft bracht dan eindelijk Windows 10 naar de consument (waarvoor ook al meerdere updates zijn verschenen. Al met al was het een mooi jaar voor iedereen met een mobiel jaar op zak, ongeacht je besturingssysteem naar keuze.

Wat brengt 2016 op gebied van tablets?

Wat 2016 op het gebied van tablets gaat brengen, is natuurlijk nog de vraag. Wij denken dat de schermen op deze apparaten steeds groter worden, omdat we er ook steeds meer dingen mee zijn gaan doen. Er komen mogelijk meer convertibles en hybrides op de markt (zeker nu Google zich ook in de strijd mengt met de Pixel C-tablet en de nadruk op Android als OS voor deze laptopachtige devices) en de phablet zal de kleine tablet mogelijk doen laten verdwijnen. Dat is een trend die nu al zichtbaar is: fabrikanten concentreren zich op grote modellen.

Tabletdatabase en meer

Mocht je nog meer willen weten over de tablets van 2015, 2014 of nog eerder of wil je alvast een kijkje nemen in de toekomst, dan kun je altijd terecht in onze uitgebreide database. Mocht je op zoek zijn naar een geschikte tablet voor jezelf, sla dan ook zeker onze reviews niet over. Daarnaast hebben we ook nog enkele artikelen gewijd aan tablets in specifieke situaties, zoals voor de zakelijke gebruiker en natuurlijk voor de mensen die gewoonweg van entertainment houden in de vorm van foto’s en video’s en daarnaast nog gaming.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.