Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Makers van professionele software zien niets in iPad Pro

Geschreven door
Geplaatst op2 december 2015, 8:10 CategorieApple

Kleine makers van professionele software zien niets in de iPad Pro. Ze denken er niet aan te kunnen verdienen, omdat hun desktop-software veel goedkoper in de App Store te koop zou moeten worden aangeboden.

Geen iPad Pro-versie van Sketch

En dan halen ze hun investering er niet uit, dus komt die software maar niet naar de iPad Pro, hoewel deze tablet in veel gevallen juist zeer geschikt is voor die software. Zoals het grafisch ontwerpprogramma Sketch, waarvan de makers zeggen dat ze het vertikken om een iPad Pro-versie te maken. En dat is nou precies zo’n programma wat Apple graag naar de iPad Pro ziet komen.

iOS: te lage app-prijzen

Dat kan Apple echter vergeten. De software-ontwikkelaars Pieter Omvlee en Emanuel Sa van Bohemian Coding, de bedenkers van Sketch, geven aan waarom ze geen iPad Pro-versie van hun bijzonder succesvolle Mac-software maken. “We hebben geen plannen voor de iPad Pro. Jawel, die heeft een prachtig scherm, maar er is meer om rekening mee te houden. Apps voor iOS worden verkocht voor bijzonder lage prijzen, vanwege het gebrek aan de mogelijkheid om ze eerst uit te proberen. We kunnen daarom Sketch niet porteren naar de iPad, want we zien niet hoe wij die investering weer terug kunnen verdienen.”

Niet uitproberen

In een tweet uiten de Sketch-bedenkers hun gram over de houding van Apple, die het klanten onmogelijk maakt om dure betaal-apps eerst een tijdje uit te proberen, zodat ze weten of die hun geldelijke investering waard is. Sketch kost 99 dollar; omdat zij voorzien dat niemand zo’n bedrag uitgeeft aan een app die ze nog nooit hebben kunnen proberen, zouden ze een iPad Pro-versie waarschijnlijk voor een bedrag van slechts enkele euro’s te koop moeten zetten in de App Store. En daarmee verdienen de ontwikkelaars domweg te weinig geld, dus blijven ze maar bij hun software voor de Mac.

Overigens hebben de makers van Sketch ook aangegeven ook de Mac App Store te verlaten. Ze geven in een uitgebreide blogpost aan dat ze liever direct contact met hun klanten onderhouden, dan via Apple.

 • Delen:
Apple iPad Pro
iOS

Reacties

 1. Chris Laarman
  02 december, 2015 om 17:55

  Volgens mij (geen ontwikkelaar, wel wannabe power user) zien sommige ontwikkelaars mogelijkheden over het hoofd die andere wèl benutten. Kijk naar de Omni Group: prijzige apps voor iOS en OS X, en blijkbaar met OmniFocus de norm voor “Getting Things Done”. Of kijk naar Adobe: uiteindelijk zwem je de fuik in van hun Creative Cloud.

  Ik weet niet, of “prijzig” ook “waar voor je geld” is. Als aankoop van een hulpmiddel, hoe prijzig ook, je in staat stelt om meer dan dat bedrag extra te verdienen, dan lijkt het mij zijn geld waard.

  Als ontwikkelaar wil je uiteraard zoveel mogelijk van de prijs zelf ontvangen – maar voor die 30% staat jouw waar wel in een etalage op een A1-locatie. Het enige probleem lijkt mij de vindbaarheid binnen die etalage.
  Als je als enkeling ontwikkelt en een vriend inzet voor de marketing, dan zou je 50% kwijt zijn aan marketing met wellicht een lagere omzet.

  Ik zou dan (als ondeskundige!) aanraden: zet je product wèl in de App Store, maar probeer met (opties op) aandelen Apple in hun winst op jouw producten te delen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.