Review: HP Spectre x2

18 december 2015 + 10 minuten 0 Reacties
HP-Spectre-x2-review-feature

Een uitgebreide review van de HP Spectre x2, voorzien van een 12-inch display, Windows 10-software, een Intel Core-processor, een stylus en een toetsenbordcover.

Het duurde even voordat de wereld het geloof leek te vinden in Microsoft’s nieuwste besturingssysteem. Windows 8 was lang niet voor iedereen zomaar een weglopend succes. Microsoft heeft Windows 8 doorontwikkeld en met Windows 10 volwassen gemaakt. Tijdens deze periode heeft Microsoft tegelijkertijd zijn Surface-tablet volwassen weten te maken, en door weten te ontwikkelen tot een echt Windows 10 hero-device. HP heeft de boel eens goed bekeken en vervolgens compleet gekopieerd. In deze review bekijken we de HP Spectre x2.

HP Spectre X2 – Specificaties

HP Spectre x2
Scherm 12 inch 1920 x 1080
Digitizer Ja
Processor Intel Core M
RAM 4GB-8GB
Opslaggeheugen 128GB of 256 GB
SD Ja, MicroSD
HDMI Nee
USB 2x USB C
GPS Nee
3G/4G Ja, HP Datapass
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Ja | Nee
Camera’s 5MP voor 8MP achter
Accu 45Wh Lithium

De HP Spectre x2 is beschikbaar in de volgende configuraties:

  • 12-a005nd: Intel Core M 6Y30 processor, Full HD touchscreen display, 4GB RAM en 128GB SSD
  • 12-a010nd: Intel Core M 6Y30 processor, Full HD touchscreen display, 4GB RAM en 256GB SSD
  • 12-a030nd: Intel Core M 6Y75 processor, Full HD touchscreen display, 8GB RAM en 256GB SSD

Verschillende configuraties betekent natuurlijk ook verschillende prijzen. De HP Spectre x2 kost op moment van schrijven tussen de 999 en 1500 euro.

HP Spectre x2 – hardware en design

Het valt niet te ontkennen dat deze HP Spectre x2 een bijna directe kopie is van de Microsoft Surface Pro 4-tablet. Kennelijk is Microsoft hier niet tegen of heeft het bedrijf uit Redmond het design niet genoeg kunnen beschermen via patenten en/of octrooien. Wij zijn op zich niet tegen dit type kopieer-gedrag, zolang er maar verbeteringen plaatsvinden. Persoonlijk denk ik dat HP een verbetering heeft weten door te voeren als het gaat om de ingebouwde standaard. In plaats van een volledige klep is er gekozen voor een u-vormige kickstand. Volgens HP heeft dit als gevolg dat er meer accucapaciteit mogelijk is. Ook de type afronding waarvoor gekozen is, als het gaat om de hoeken, heeft mijn voorkeur. Het totaalpakket is echter wel iets zwaarder en dikker dan de extreem doorontwikkelde Surface Pro 4 van Microsoft.

HP heeft gekozen voor luxe materialen van hoogwaardige kwaliteit. De achterkant is voorzien vangen glazen band waarachter zowel camera’s als draadloze elementen zijn verwerkt. Dit moet natuurlijk zorgen voor een verbeterde signaalsterkte. De ingebouwde kickstand valt volledig weg in de behuizing en is te openen via een schuifje aan de zijkant van de tablet. Speakers bevinden zich aan de zijkant maar zijn ook ingebouwd in de meegeleverde toetsenbordcover.

Toetsenbordcover

Ook de meegeleverde toetsenbordcover lijkt erg op die van de concurrentie. Ook hier heeft HP wat ons betreft een verbetering weten door te voeren, maar wel een verbetering ten koste van zowel de dikte als het gewicht. HP heeft namelijk gekozen een aluminium plaat als voorkant van het toetsenbord. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige stevigheid. De achterkant is van hetzelfde type stof als we gewend zijn van de Microsoft Surface. De toetsen hebben 1.5 millimeter travel en zijn voorzien van achtergrondverlichting.

Aangezien we het hier over een grote 12-inch tablet hebben is het ook goed om te weten dat we hier dus ook over een toetsenbord van volledig formaat spreken. De type-ervaring op deze cover is wat ons betreft meer dan prima. Het ingebouwde muisvlak is van groot formaat en werkt goed, er is ondersteuning voor scrollen met twee vingers en andere Windows-gestures.

Stylus

De HP Spectre x2 zou geen volledige kopie zijn van de Microsoft Surface Pro als er geen stylus zou zijn. En dus is er een stylus beschikbaar. Met ondersteuning voor verschillende drukniveaus en een goede herkenning van palmrejectie kan deze stylus wat ons begreft goed concurreren met die van de Surface. Daarbij moet wel gezegd worden dat ik geen talent heb voor tekenen of zelfs het schrijven op een glasplaat, dus wie weet zijn wij niet de aangewezen partij om hier een eindoordeel over te vellen.

Display

Met een 12-inch full HD scherm hebben we het hier niet over het allermodernste scherm qua resolutie. Ook de andere eletementen die ervoor zorgen scherm goed of slecht is scoren niet extreem hoog. De kleurweergave is ietwat flets en de het contrast had ook wat beter kunnen zijn. Maar toch moeten we nu niet doen alsof het scherm op deze Spectre slecht is, want dat is helemaal niet het geval. Er zijn schermen die beter zijn maar in de praktijk is het scherm prima bruikbaar, en zul je waarschijnlijk alleen in de directe vergelijking zien dat het schem op sommige punten ietwat minder kan zijn. De helderheid is overigens wel voldoende om in wat feller verlichte omgevingen comfortabel te kunnen werken.

Connectiviteit

De Spectre x2 is voorzien van een 802.11a/b/g/n/ac (2×2) en Bluetooth 4.0 combo chip. Daarnaast zijn er twee USB C-poorten die beiden ook gebruikt kunnen worden voor het opladen van de tablet. HP datapass is een geïntegreerde 3G verbinding (geen simkaart te plaatsen) die je als geregistreerde gebruiker van het product de mogelijkheid geeft tot 200MB per maand gratis mobiel internet te gebruiken. Het opslaggeheugen van de Spectre kan uitgebreid worden via microSD.

Het is relatief opvallend dat deze computer voorzien is van twee USB C-poorten. De beschikbare accessoires zijn nog relatief beperkt. Toch lijkt deze poort echt in opkomst te zijn en zien het steeds vaker terug op zowel mobiele apparaten als laptops en computers. HP levert gelukkig wel een verloopstuk naar een traditionele USB-poort mee, iets waar een bedrijf als Apple nog wat van kan leren…

Speakers

Bang & Olufsen heeft de speakers voorzien van een geluid dat meer dan acceptabel is. Het blijft altijd wat lastig om het geluid van een tablet te kwalificeren, je blijft immers te maken hebben met kleine speakerelementen die gewoon de nodige natuurkundige beperkingen hebben. Maar uiteindelijk moet gezegd worden dat zowel lage als hoge tonen relatief goed vertegenwoordigd zijn en dat dit systeem echt meer dan bruikbaar is voor het kijken op Youtube of Netflix of het luisteren van muziek. De ingebouwde speakers in de toetsenbordcover zijn ook prima te noemen maar het is vooral het designelement van de speakergrill dat indruk maakte op ons.

Camera’s

De HP Spectre x2 is voorzien van de slimme Intel Realsense camera’s en dus kan je in theorie inloggen via het lachen naar je webcam, of 3D-scans van de omgeving maken. Helaas blijkt de software nog redelijk buggy te zijn op dit moment en zullen we dus nog even de nodige softwareupdates moeten afwachten voordat we een definitief oordeel kunnen vellen. Voor nu is het dus nog niet helemaal op en top en lijkt het vooral een gimmick te zijn. Toch zijn het dit soort technieken die op termijn kunnen uitgroeien naar interessante mogelijkheden. Zo is het in principe mogelijk om een 3D scan te maken van een object (inclusief de daadwerkelijke afmetingen) en die vervolgens uit te laten printen door een 3D printer. Als je dat zo leest is het bijna futuristisch maar het is al mogelijk. Dat er nog wat kleine betrouwbaarheids issues zijn bedekken we dan ook graag met de mantel der liefde.

Traditionele foto’s zijn natuurlijk ook mogelijk en de Intel camera’s stellen hier niet teleur. De webcam is prima voor het voeren van videogesprekken en de camera aan de achterzijde neemt heel respectabele foto’s van acht megapixels. Hoe vaak je een echte foto zult maken met een 12-inch apparaat is nog maar de vraag, maar de eerder besproken toepassingen blijven natuurlijk interessant.

Accuduur

De HP Spectre x2 is voorzien van een grote 45Wh accu. Deze accu zorg ervoor dat je minstens 6 tot 8 uur daadwerkelijk kan werken op het systeem, indrukwekkend voor een Windows computer. 6 tot 8 uur daadwerkelijk gebruik vertaalt zich dan ook in een volledige werkdag zonder dat je een oplader mee hoeft te nemen. Opladen gaat via USB C en gaat lekker vlot.

HP Spectre x2 – software

De HP Spectre X2 komt met een Windows 10-installatie. Het is dus fijn dat je dus niet meer hoeft te gaan updaten vanaf Windows 8.1. Deze update is dan wel gratis maar het is toch een gedoe om een Windows-apparaat van een nieuw OS te voorzien. Windows 10 is waarschijnlijk bij de meeste van jullie wel bekend en in vergelijking met Windows 8.1 zijn er een paar dingen nieuw; dingen die vooral handig zijn als we kijken naar hybride apparaten zoals deze HP Spectre x2. Je kunt Windows namelijk instellen in desktopmodus of tabletmodus, en relatief makkelijk switchen tussen die twee.

Dat maakt het natuurlijk erg handig om de ‘beperkte’ tabletmodus alleen te gebruiken als je het systeem zonder keyboard gebruikt of bij je draagt. Als je de HP Spectre x2 wat meer als laptop gebruikt is het gewoon handiger om het traditionelere desktopsysteem te gebruiken waar programma’s in een venster draaien, en het startmenu niet per se je hele scherm overneemt. Een andere gave nieuwe toevoeging van Windows 10 is Cortana, een digitale assistent (bijna kruising tussen Siri en Google Now) die je kan helpen bij zoekopdrachten, maken van afspraken en veel meer.

Lees meer over de vernieuwingen in Windows 10

HP Spectre x2 – in gebruik

In onze Surface Pro 4 review waren we erg onder de indruk van Microsoft’s doorontwikkeling van een apparaat dat tijdens zijn eerste paar iteraties nogal wat vraagtekens deed opwerpen. Zaken als een ingebouwde kickstand die nu in alle mogelijke hoeken, zelfs op schoot, goed bruikbaar is en een toetsenbordcover die dichter en dichter bij een traditionelere laptop tik-ervaring komt maken de Surface Pro 4 een echte laptopvervanger. We zijn dan ook verbaasd dat HP tijdens zijn eerste echte poging om het volledige concept te pikken van Microsoft daar extreem goed in is geslaagd. Dezelfde verfijning in een element als de kickstand of het toetsenbord vinden we namelijk ook terug in dit systeem. Dat maakt dat de HP Spectre x2 Wat ons betreft dus ook als laptopvervanger mee kan concurreren tijdens je volgende aanschafmoment.

Als verstokte Apple-gebruiker ben ik niet in de markt voor een Windows-product. Mocht ik het wel zijn dan moet ik eerlijk toegeven dat zowel dit product van HP als de Microsoft-optie het meest tot de verbeelding spreken. Het is gewoon een fijn idee om een systeem aan te kunnen schaffen dat dienst kan doen als tablet en als laptop. Toch blijft het probleem op tabletgebied nog altijd de software die beschikbaar is in de Windows Store. Er is nog een hoop te winnen als het gaat om tablet-specifieke apps voor Windows. Zeker nu Microsoft ervoor gekozen heeft om Windows 10 weer in een iets traditionelere vorm beschikbaar te maken lijkt de noodzaak voor developers om hun sofware te updaten naar een meer tablet-geoptimaliseerde vorm minder groot. Dat is natuurlijk een klein nadeel voor de snelheid waarmee apps beschikbaar komen. toch kunnen wij dit op dit moment niet meer als pure dealbreker omschrijven. Alle basistaken die je van een tablet verwacht zijn namelijk gewoon mogelijk op het Windows-platform. Als ik kijk naar mijn persoonlijke gebruik van de iPad dan komt het toch vooral op het browsen van het web, e-mail verwerking, social media en soms een verdwaald spelletje aan. Allemaal zaken dit ook op een Windows-tablet kunnen.

Prestaties

Dit systeem is in verschillende configuraties verkrijgbaar en dus is het lastig om een oordeel te vellen over de prestaties. Wij hebben de meest luxe uitvoering getest en kunnen dan ook met een gerust hart stellen dat in principe alles wat je als normale gebruiker zou willen doen meer dan snel werkt op dit systeem. Mocht je een echte 3D-designer of videobewerker zijn dan is de Intel Core M-processor waarschijnlijk niet de beste keus. Ook de minder snelle configuraties moeten naar onze inschatting echter de basistaken van een goede laptop en tablet uit kunnen voeren en dus zal een aankoopadvies eerder aan de kant van het HP Spectre X2-spectrum vallen. Want op het moment dat je echt rauwe kracht nodig denkt te hebben is een hybride/convertible zoals de Spectre x2 zelden de juiste keuze.

HP Spectre x2 – conclusie

De oplettende lezer heeft natuurlijk allang door dat er een positieve conclusie zal volgen voor deze HP Spectre x2. Het is een mooi systeem dat zich geen seconde lijkt te schamen voor het feit dat het een kopie is van de Microsoft Surface Pro-tablet. Hij is misschien niet zo licht of dun als de nieuwste Surface Pro 4 maar heel veel scheelt het niet. Ik kan me zelfs voorstellen dat er mensen zijn die de voorkeur geven aan de HP-versie van het design (andere afronding hoeken, u-vormige kickstand). Wij zouden de HP Spectre X2 12-A005ND variant met een prijs van rond de 1000 euro aanraden, qua prijs vergelijkbaar met de goedkoopste Surface Pro 4 maar geleverd inclusief de goede toetsenbordcover.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Inclusief toetsenbord
  • Prima toetsenbord met muisvlak
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Minpunten
  • Scherm van gemiddelde kwaliteit

  • Dikker en zwaarder dan concurrentie
  • Camera-software is buggy

Reacties (0)