Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

CES round-up: wat brengt 2016 op het gebied van tablets?

Geschreven door
Geplaatst op11 januari 2016, 16:30 CategorieAndroid

De CES zit er weer op. De Consumer Electronics Show in Las Vegas heeft ons een week vermaakt met een hoop productaankondigingen. Uiteraard ook op het gebied van tablets, waardoor we nu een beetje weten wat 2016 ons gaat brengen.

CES en 2016: het jaar van de multifunctionele tablet

Op het gebied van tablets bracht de CES ons niet heel veel. Wel hebben we enkele interessante producten voorbij zien komen natuurlijk – maar wanneer je kijkt naar absolute aantallen, dan viel de beurs wellicht iets tegen. Is dat een probleem? Nee, de consumenten die een tablet willen, hebben inmiddels wel een tablet, zo melden verschillende onderzoeksbureaus. En de mensen die nog in de markt zijn naar een tablet, hebben al meer dan genoeg keuze. Wat is er allemaal aangekondigd tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas?

In elk geval convertibles en hybrides: tablets die als laptop te gebruiken en in verschillende standen te plaatsen zijn. Vaak draaien deze apparaten op een versie van Windows, Windows 10 in dit geval. In het eerste geval kun je het toetsenbord vaak om het scherm heen draaien, terwijl je in het tweede geval het magnetische toetsenbord kunt loskoppelen van het scherm. Zo houd je in feite alleen het touchscreen over. Wanneer het toetsenbord wordt losgekoppeld, kan het wel zijn dat de tablet-pc enkele features misloopt, zoals rekenkracht of een usb-aansluiting.

Lenovo

Lenovo was aanwezig met een aantal multifunctionele tablets. Zo zagen we de Thinkpad X1 Yoga voorbij komen: een Windows 10-tablet die je in verschillende standen kunt plaatsen. Deze convertible is in verschillende instellingen verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van 1449 dollar. Wanneer de tablet naar Nederland komt, is helaas niet bekend. Datzelfde is over de Lenovo X1 Tablet te zeggen: dit is een modulaire tablet en dat houdt in dat je er zelf hardware op kunt aansluiten die jij zou willen zien. De basisprijs (voor alleen de tablet) is 899 dollar.

Daarnaast kondigde deze fabriant ook nog de Miix 700 Business Edition, de slanke Yoga 900S-convertible en de Project Tango-phablet aan. De eerstgenoemde is een echte laptop/tablet-hybride dankzij zijn afneembare toetsenbord, terwijl de tweede weer een convertible is en zijn lenigheid laat zien in de manieren waarop je hem kunt neerzetten. De laatstgenoemde is misschien het meest interessant, vanwege de nieuwe technologie aan boord: deze smartphone bevat techniek die tot nu toe alleen in Project Tango van Google gebruikt is.

Lenovo-Thinkpad-x1-yoga

Alcatel

Alcatel stond ook op de beurs en bracht een geheel nieuwe serie Pixi-apparaten met zich mee. De Pixi 4-lijn bevat niet alleen twee smartphones (3,5 en vier inch), maar ook een phablet met een scherm van zes inch en een tablet met een display van zeven inch. Alle toestellen draaien op een versie van Android. Daarnaast introduceerde het bedrijf de Pixi 3-tablet met een schermformaat van acht inch en kwamen we te weten dat de nog niet gelanceerde Xess-tablet, met zijn achttien inch-scherm, nu al voorzien is van een nieuwe launcher.

Acer

Uit het kamp van Acer kwam er een interessante phablet, één van de eerste third-party smartphones die op Windows 10 Mobile gaat draaien: de Acer Liquid Jade Primo. Acer noemt dit toestel een ‘pc in je zak’, omdat je hem ook als pc kunt gebruiken dankzij Microsofts Continuum. De Acer Iconia One 8, een acht inch-tablet met een adviesprijs van 129 euro, is er één bedoeld voor beginnende tableteigenaars, kinderen en gezinnen, terwijl de Aspire Switch 12 S een convertible Windows 10-tablet is, met een slank design en groot scherm.

HP

HP heeft tijdens de CES nieuwe versies van de HP Spectre x360 aangekondigd: één versie heeft een 15,6 inch 4K-scherm en audio van Bang & Olufsen. Ook is er een variant met een beeldscherm van 13,3 inch oled-scherm. Ook deze convertibles zullen in verscheidene configuraties en prijzen verkrijgbaar zijn dit voorjaar. Ook is er een grotere versie van de Pavilion x2 aangekondigd, met daarop Windows 10 en verschillende, technische configuraties. Deze HP-tablet zou deze maand al verkrijgbaar moeten zijn in Nederland, vanaf 699 euro.

hp-spectre-x360-ces-2016-2

Samsung

Het was geen verrassing meer, want voor de aankondiging lekte de tablet al: de Samsung Galaxy TabPro S. Dit moet een Surface-concurrent worden en wanneer je naar de afbeelding kijkt, is dat ook de eerste conclusie die je kunt trekken. Het meest interessante aan deze Windows 10- tablet is misschien wel de integratie met Android: wanneer je je Galaxy-toestel koppelt, dan krijg je niet alleen toegang tot de (aanwezige) vingerafdrukscanner, ook krijg je de notificaties in beeld te zien, waar je tevens op kunt reageren vanaf de tablet.

Dell

Ook Dell was aanwezig op de beurs en bracht twee tablets mee: de Dell Latitude 12 7000 en de Latitude 11 5000. De eerstgenoemde is een krachtige Windows 10-convertible in verschillende configuraties, die vanaf volgende maand al in Nederland te koop moet zijn voor een onbekende prijs. De twee tablet is een is een hybride variant met Windows 10. De 2-in-1-tablet is vanaf begin februari 2016 verkrijgbaar voor een prijs vanaf 739 euro en is ook tevens met verschillende onderdelen aan te schaffen vanaf de website van Dell.

samsung-galaxy-tabpro-s-1540x

Huawei

Huawei mag in dit artikel niet ontbreken. Naast een gouden versie van de geliefde Nexus 6P, heeft het bedrijf ook de Huawei Mate 8-phablet aangekondigd. Deze grote smartphone heeft een gigantisch scherm van zes inch en beschikt over de zelfgemaakte Kirin 950-processor. Ook Huawei was slachtoffer van zijn eigen succes tijdens deze CES, want voor de aankondiging van de nieuwe MediaPad M2 werd die al gelekt. Een tablet die verdacht veel lijkt op een kruising tussen een Samsung-variant en een iPad, met gelukkig mooie specs.

Verder nog…

Verder hebben we eigenlijk niet zo veel meer in de aanbieding. We zagen Polaroid nog voorbijkomen met een drietal phablets en ook game-accessoiremaker Mad Catz was aanwezig met een nieuwe controller voor alleen Samsung-toestellen. Mocht je nou nog op zoek zijn naar een mooi overzicht op het gebied van homecinema-producten of wearables, dan kun je daarvoor terecht op Homecinema Magazine en Wearables Magazine. Neem ook vooral ons reviewarchief door en mis ook niet alle toffe apps voor op je (nieuwe) tablet.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.