De vijf beste phablets van dit moment

21 januari 2016 6 Minuten 1 Reacties
motorola-moto-x-style

Phablets zijn een smartphone/tablet hybride met een scherm van 5,5 tot en met 6,99 inch. In dit artikel bespreken we de vijf beste phablets van dit moment.

Phablets – geen smartphones, geen tablets

Het is dé trend die in 2015 is losgekomen en dezelfde trend die in 2016 wordt doorgezet: de phablet. Dat is een smartphone/tablet hybride die het beste van beide werelden wil combineren: grotere batterijen voor de langere accuduur, grote schermen voor betere mediaconsumptie en natuurlijk de draagbaarheid die een smartphone heeft. Maar welke zijn op dit moment nu de beste? In de afgelopen maanden zijn er een hoop op de markt uitgebracht en wij zetten in dit artikel de vijf beste phablets van dit moment op een rijtje.

OnePlus 2 (vanaf 399 euro)

De OnePlus 2 is een phablet met een scherm van 5,5 inch, inclusief een schermresolutie van 1080p, en een opvallend en verfrissend design dat je van het bedrijf gewend bent. Het apparaat heeft een vingerafdrukscanner en een camera van vijf megapixels aan de voorkant, evenals een camera van dertien megapixels aan de achterkant die in staat is video’s in 4K te schieten. De vingerafdrukscanner kan in totaal vijf vingerafdrukken onthouden. Onder de motorkap vinden we een Qualcomm Snapdragon 810-processor en 4GB aan werkgeheugen.

Wat de OnePlus 2 voor Android-eigenaars zo interessant maakt, is het besturingssysteem. Momenteel draait het toestel nog op Android 5.1 en dat is wellicht verouderd, maar toen het apparaat net op de markt kwam had het al functie die nu ook als standaard gezien worden dankzij Marshmallow. Het Oxygen OS combineert het fijne van een vanille Android-ervaring met enkele handige apps (die je niet wil verwijderden) en tweaks, wat de gebruikerservaring ten goede komt. En de 3300 mAh-batterij maakt het setje helemaal compleet.

Motorola Moto X Style (499 euro)

De Motorola Moto X Style beschikt over een lekker ruim scherm van 5,7 inch, een 21 megapixel-camera aan de achterkant en een microSD-kaartsleuf. Niet dat je die mogelijk nodig hebt, met een interne opslag van 32GB of 64GB. De phablet beschikt over een batterij van 3000 mAh, binnen een kwartier voor 35 procent is opgeladen, en 3GB aan werkgeheugen. Ook draait de Moto X Style op Android 5.1.1; zonder skin en zonder bloatware. Verder vinden we onder de motorkap een Qualcomm Snapdragon 808-processor.

Wat dit toestel met name aantrekkelijk maakt, is natuurlijk de vanille Android-ervaring, die gelijk is aan de Nexus-modellen van Google. Ook is de prijs veel lager dan een gemiddelde high end-phablet, helemaal wanneer je hem met eentje van Apple of Samsung vergelijkt. Dankzij zijn qhd-resolutie, zien de gemaakte foto’s en video’s (tot 4K!) er ook nog eens haarscherp uit op het scherm. En met de dunne randen en ietwat gebolde achterkant ligt de phablet ook nog eens enorm lekker in de hand. Hadden we vanille Android al genoemd?

Microsoft Lumia 950 XL (699 euro)

Heb je liever geen Android-toestel en houd je meer van het zakelijke karakter van Windows 10 Mobile? Dan kun je de Microsoft Lumia 950 XL overwegen. Het is weliswaar de enige high end-phablet van dit moment binnen de Windows-categorie, maar gelukkig komt daar binnenkort verandering in met de lancering van de Acer Liquid Jade Primo. De 950 XL heeft 5,7 inch -display, beschikt over een Qualcomm Snapdragon 810-processor, evenals een qhd-resolutie. Ook is er 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan intern geheugen aanwezig.

Wat dit toestel anders maakt dan andere phablet, is het idee achter Continuum. Daardoor maak je gemakkelijk van je smartphone, phablet of tablet een werkende Windows 10-pc, waar je snel enkele taken mee kunt verrichten. Zo hoef je dus bijvoorbeeld niet je laptop en je phablet mee te slepen en heb je, met Office-taken of surfen over het internet, aan je smartphone genoeg. Tel daarbij op dat de 3340 mAh-accu binnen een half uur voor vijftig procent is opgeladen en dat een volle batterij twee dagen meegaat en je hebt een mooi toestel te pakken.

Apple iPhone 6S Plus (vanaf 816 euro)

Mocht je al jaren een iPhone-eigenaar zijn en keek je altijd met een schuin oog naar die Android-liefhebbers met hun grote smartphones, dan biedt Apple je sinds 2014 ook de mogelijkheid voor een phablet te gaan. De iPhone 6S Plus is de tweede van het bedrijf en eentje die goed voortborduurt op de eerste variant. Het apparaat beschikt over een 5,5 inch full hd-scherm en onder de motorkap vinden we een Apple A9-chip, samen met 2GB aan werkgeheugen. Klinkt wellicht weinig, maar de software van Apple werkt er hartstikke soepel mee.

Ondanks dat we met een S-release te maken hebben, heeft Apple toch enorm veel verbeteringen aangebracht aan dit toestel, waardoor het één van de beste phablets is van dit moment. Op de achterkant vind je een twaalf megapixel-camera met een optical image stabilisator, die in staat is 4K-video’s te schieten. Ook kun je Live Photo’s maken met de 6S Plus, die foto’s voorzien van bewegingen. En laten we natuurlijk 3D Touch niet vergeten, die een wereld aan extra mogelijkheden opent voor app-makers. En de body is gelukkig ook verstevigd…

Nexus 6P (vanaf 612 euro)

Zoek je dé phablet onder de phablets en vind je Android het beste OS van dit moment, kijk dan niet verder dan de Nexus 6P: de liefdesbaby van Google en Huawei. Het scherm van de 6P (de P staat voor premium) is iets kleiner dan zijn phablet-voorganger, maar dat vinden veel liefhebbers niet erg: dat 5,96 inch-scherm van de Nexus 6 uit 2014 was voor velen toch net even te groot. 5,7 inch is meer dan genoeg, want de qhd-resolutie komt ook zo mooi tot zijn recht. Aan de achterkant zit een camera van twaalf megapixel.

Onder de motorkap zit een Qualcomm Snapdragon 810-processor, samen met 3GB aan werkgeheugen. Qua intern geheugen heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen 32GB, 64GB en 128GB. Android 6.0 Marshmallow komt in elk geval goed tot zijn recht op dit mooie toestel, die dankzij de combinatie van metaal en glas er ontzettend strak uitziet. Daarnaast ondersteunt de Nexus 6P het nieuwe usb type-c, is de accu, van 3450 mAh, lekker snel opgeladen en kun je video’s in 4K schieten. Oh en laten we de vanille Android niet vergeten.

Meer tips

Wil je zelf op onderzoek uitgaan om tot de beste tablets of phablets die bij jouw wensen, verwachtingen en voorkeuren past te komen? Neem dan onze reviews door en neem een kijkje in de tablet database. Hier kun je zelf filteren op de belangrijkste eigenschappen en alle tablets die in Nederland te koop zijn vergelijken. Ben je er uit maar wil je eerst nog wat advies inwinnen? Neem dan onze tablet kopen-pagina door.

Reacties (1)