Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple Pencil verliest veel functies na update iPad Pro naar iOS 9.3

Geschreven door
Geplaatst op22 februari 2016, 23:05 CategorieiPad

De Apple Pencil verliest veel handige functies na de update van de iPad pro naar iOS 9.3. Eerst werd vermoed dat dit een foutje was van Apple, maar het lijkt er steeds meer op dat het precies de bedoeling was.

Apple Pencil geen ‘elfde vinger’  meer

Met de Apple Pencil kon je tot en met iOS 9.2 niet alleen op het scherm schrijven en tekenen, maar ook het apparaat en alle apps gewoon bedienen alsof het elektronische potlood je vinger was. Die laatste functie is met de introductie van iOS 9.3 ineens verdwenen, zonder enige aankondiging of nadere uitleg van Apple.

Apple-Pencil

 

Geen bug, maar een beslissing

Software-ontwikkelaars die van Apple met de beta-versie van iOS 9.3 mochten spelen, ontdekten dit al, maar dachten dat het een bug was die in de definitieve versie opgelost zou worden. Echter, alle navigatie-functies blijken uit de aansturingssoftware voor de Apple Pencil te zijn verdwenen. Je kunt er niet meer mee op onscreen knoppen tikken, scrollen, tekst selecteren, tussen apps swipen, menu’s bedienen, video’s editen en allerlei andere controlefuncties uitoefenen in apps die niets met tekenen te maken hebben.

Video-editing moet weer met de vingers

Al die functies zijn nu gewoon weg, tenminste voor mensen die hun iPad Pro de laatste update hebben gegeven. Wie gehecht is aan die functies, kan deze update dus beter overlaan. Na de update kun je de Apple Pencil uitsluitend nog gebruiken binnen teken-apps, om ermee te tekenen en niets anders.

Inmiddels hebben Amerikaanse techblogs hun bronnen binnen Apple aangesproken en het blijkt niet te gaan om een bug, maar om een bewuste zet van Apple.

iOS 9.3-update in de lente

Waarom Apple hiertoe is overgegaan is onduidelijk. iOS 9.3 is voor het grote publiek nog niet uitgekomen; deze update valt pas in de lente te verwachten, wellicht rond 15 maart als Apple een grote persconferentie geeft. Het kan ook zijn dat Apple de reacties afwacht op het ‘uitkleden’ van de functionaliteit van de Apple Pencil, en ze vlak voor de release van iOS 9.3 weer terugbrengt. Dat is allemaal onzeker, want Apple zwijgt als het graf over deze kwestie.

  • Delen:
Apple iPad Pro
iOS

Reacties

  1. Robby van Sambeek
    18 juni, 2017 om 21:08

    Ik kan de apple pen zelf voor tekenen in autodesk apps niet meer gebruiken en ook niet in de notitie app van apple zelf. Enig idee of dat met de nieuwe ios te maken heeft?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.