Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Canonical’s Ubuntu-tablet kan ook je pc worden

Geschreven door
Geplaatst op4 februari 2016, 16:27 CategorieBesturingssystemen

Canonical heeft een tablet aangekondigd die draait op Ubuntu en binnen een mum van tijd in een pc kan veranderen, met een toetsenbord en muis. Ook zijn gebruikers in staat een extern toetsenbord aan te sluiten, voor een volledige desktopervaring.

Van tablet naar pc dankzij Ubuntu

Canonical, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het besturingssysteem Ubuntu, heeft een tablet aangekondigd die in een handomdraai omgetoverd kan worden in een volledig werkende desktop. Het bedrijf belooft dat wanneer je een toetsenbord en muis aansluit op de tablet, je al een pc-ervaring kunt hebben. Maar wanneer je een beeldscherm aansluit, dan krijg je dus toegang tot die volledige desktopervaring. De tablet zelf heeft een scherm van 10,1 inch. Het OS past zich ook automatisch aan de manier waarop de tablet gebruikt wordt.

De tablet in kwestie heet de Aquaris M10, van de Spaanse fabrikant BQ. De schermresolutie is 1280 bij 800 pixels en onder de motorkap vinden we een 1,5 GHz MediaTek-processor en 2GB aan werkgeheugen. Let echter niet op de hardware, omdat deze tablet draait om z’n software: het apparaat bevat een mobiele versie van Ubuntu, die dus de mogelijkheid heeft te veranderen op basis van de accessoires die je aansluit. Mocht je dit principe herkennen, dan kan dat kloppen: dit is namelijk wat Microsoft ook doet met het principe achter Continuum.

De software beschikt in tabletmodus niet over app-lades, maar over ‘scopes’: gethematiseerde schermen met info binnen een bepaald categorie. Je zult ook niet veel apps aantreffen op het platform, maar de benodigde software (nieuws, muziek, mail, et cetera) zal wel aanwezig zijn. Wat Canonical belangrijker vindt is de toekomst van het platform. Omdat de basis voor de mobiele en de desktopversie hetzelfde zijn, zijn ontwikkelaars in staat programma’s te maken die overal op draaien – alleen de interface zou aangepast moeten worden.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.