Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on review: Alcatel 10 Plus met Windows 10

Geschreven door
Geplaatst op23 februari 2016, 18:00 CategorieWindows

De meeste fabrikanten doen precies wat van ze verwacht wordt hier op het MWC en dat is eigenlijk wel gewoon een beetje saai. Handig omdat we op basis van gelekte informatie en de persberichten goed voorbereid rondjes kunnen lopen op de beursvloer, jammer omdat het de magie van op zo’n grote glimmende knipperlichten-beurs wel wat wegneemt. Vernieuwing is eigenlijk het belangrijkste thema van een beurs als deze. Eén van de weinige fabrikanten die wel wat nieuws probeert is Alcatel. Niet alleen zijn ze komen met middenklasse telefoon met high-end specs (de Idol 4S) maar nu gaan ze het ook nog eens op de Windows 10 2-in-1 markt proberen.

Hands-on review Alcatel 10 Plus

De vormfactor is ze niet helemaal vreemd, een paar jaar geleden hebben we al eens een Android-tablet met los toetsenborddock gezien. Maar nu gaat Alcatel duidelijk een stap verder en is er gekozen voor Windows 10, een ‘echt’ OS en echte hardware met USB-poorten en de hele rataplan. De Alcatel 10 Plus is qua prijsstelling wel een product dat zich vormt naar bekende strategie van Alcatel; een goedkoop apparaat maken in de hoop dat het resulteert in een pakket dat de stempel “veel voor weinig” meekrijgt van websites en pers. In dit geval probeert Alcatel dit te bereiken door een LTE/4G verbinding standaard in het pakket mee te nemen. De plaatsing van deze module is dan wel weer best opvallend; in het toetsenborddeel. Het toetsenborddeel is dus op meerdere vlakken erg belangrijk, niet alleen voor tikken maar ook voor extra accucapaciteit en de mobiele internetverbinding.  De Alcatel 10 Plus is echter een 10-inch tablet en dus hebben we het helaas ook over een vrij klein toetsenbord. In onze optiek is de type-ervaring op dergelijke producten nooit heel comfortabel en de eerste indrukken die wij op de beursvloer hadden brachten daar niet heel veel tegenin helaas.

Alcatel-10-Plus-3

Het scherm zelf is ook niet direct een enorme blikvanger. 10 inch met een resolutie van 1280 x 800 pixels is helemaal niet beroert maar ondanks dat we het over een ips-paneel hebben liet de helderheid te wensen over en werden kleuren nogal flets weergegeven. Ook over de kijkhoeken waren we niet echt tevreden. Natuurlijk een wat minder scherm het product niet meteen onbruikbaar, maar het is wel een duidelijke indicator dat we het hier over een budgetproduct hebben.

Alcatel-10-Plus-2

De ingebouwde LTE-verbinding kon vanzelfsprekend niet uitgetest worden vanaf de MWC stand in Barcelona, dat is iets dat we hopelijk in de toekomst gewoon vanaf de bank, nee het westerpark, kunnen gaan testen. Qua design is het apparaat weinig bijzonders; een standaard vormgeving en veelal plastic materialen. Precies dat wat we eigenlijk ook verwacht hadden. Maar, door het gebruik van plastic is het geheel lekker licht, ligt het scherm prima in de hand en kun je alles comfortabel met je meedragen. Natuurlijk is het wel belangrijk om te vermelden dat het toetsenbord dus een los deel is, waarin de tablet normaal (als een laptop) of achterstevoren (voor een presentatie bijvoorbeeld) in geplaatst kan worden. Op de tablet zelf zit overigens één microusb-poort en een microhdmi-poort. Het dock komt met een microusb-poort en een volwaardige usb-poort.

Alcatel-10-Plus-4

De Alcatel 10 Plus draait op een standaard installatie van Windows 10 en daar hebben we dus nog niets bijzonders over te vermelden. De Alcatel 10 Plus beschikt over een quadcore Intel Z830 chipset met 2GB aan RAM geheugen en 32GB opslaggeheugen. Gelukkig is deze zeer beperkte hoeveelheid uit te breiden via een microSD slot, helaas is de maximale ondersteuning daar maar 64GB. Qua prestaties kunnen we nog heel weinig zeggen, behalve dat het navigeren binnen Windows 10 vrij soepel verloopt, dat we geen lags tegenkwamen en dat het scherm lekker snel reageert op input.

Alcatel-10-Plus-1

Conclusie

Dit is nu echt een product dat we leuk vinden om te gaan testen, vooral omdat het een nieuwe fabrikant in dit deel van de markt betreft. En soms doen juist de nieuwelingen bijzondere zaken die de markt veranderen. Vaker nog vallen ze plat op de mond en krabbelen ze naderhand met vernieuwde en verbeterde producten richting de top. Welke route Alcatel met de Alcatel 10 Plus gaat volgen is iets dat we graag gaan zien. De Alcatel 10 Plus is vanaf juni 2016 verkrijgbaar voor een een adviesprijs van 350 euro.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.