Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on review: Alcatel Idol 4S

Geschreven door
Geplaatst op22 februari 2016, 15:52 CategorieAndroid

Alcatel is bij ons vooral bekend als prijsvechter die met zijn producten aan de onderkant van de markt aanwezig is. De laatste paar jaar wil het bedrijf daar echter wat verandering in brengen en heeft het de grens van 300 euro (max) toestellen losgelaten. Met de Alcatel Idol 4S komt de fabrikant namelijk wederom met een duurder toestel. Het vlaggenschip heeft een prijs van 419 euro, best duur.

Maar zelfs voor 419 euro weet Alcatel nog steeds veel waar voor je geld te bieden. De Idol 4S is overigens het grotere broertje van de Idol 4 en heeft een 5,5-inch amoled-scherm met een QHD-resolutie (2560×1440 pixels). Het apparaat heeft een Qualcomm Snapdragon 652 Octa Core-processor (1,8 GHz + 1,4 GHz) en 3GB werkgeheugen. Er is standaard 32GB opslagruimte voorzien welke valt uit te breiden tot maximaal 512GB middels een microSD-kaart. De Idol 4S heeft een batterij met een capaciteit van 3000 mAh. Als klapper op de vuurpijl is de doos waarin de telefoon geleverd wordt ook nog eens een VR bril. Tof.

Wij hebben vandaag even met het toestel (dat overigens al op de CES in Las Vegas was aangekondigd) door kunnen brengen. Van alle apparaten die we van Alcatel gezien hebben is dit meteen ook het toestel waar we het makkelijkste over naar huis kunnen schrijven; de rest viel eigenlijk een beetje tegen…

Alcatel Idol 4S: bouwkwaliteit en Boom-knop

Deze Alcatel Idol 4S zit mooi strak in elkaar en het is duidelijk dat er met dit toestel op design niet superveel beknibbeld is. De telefoon bestaat uit een combinatie tussen glas en metaal, en dat maakt dat ook het gevoel van de telefoon meteen positieve indrukken achterlaat. Aan de zijkant van de Alcatel Idol 4S zit een speciale knop, vermomd als aan-uit knop, die de “BOOM features” aan of uit kan zetten. Om maar gewoon met de quotes van Alcatel te komen:

 • Boom mijn camera: neem foto’s direct vanuit stand-bymodus; druk en houd de knop vast om de camera in burst-modus te zetten voor snelle foto’s achter elkaar.
 • Boom mijn galerij: verzamel en shuffle de foto’s in de galerij tot een artistieke collage of een korte slideshow om direct te delen.
 • Boom mijn video’s: voeg direct verrassende effecten toe aan bestaande video’s, zoals het driemaal opnieuw afspelen van de vorige seconde of het veranderen van de afspeelsnelheid. Druk tijdens het opnemen op de Boom Key om de video direct live uit te zenden.
 • Boom mijn muziek: verbeterde bas, volume en helderheid van het geluid.
 • Boom mijn game: voor Asphalt: maak het spel nog beter door de Nitro te activeren en de snelheid van de auto op te voeren. De knop verbetert ook de audio-ervaring door het volume toe te laten nemen en een ruimtelijke geluidsreproductie toe te voegen.
 • Boom mijn beeld: creëer een 3D-effect (parallax UI-effect) tijdens het opstarten en een live weersvoorspelling als onderdeel van het homescherm.

Alcatel-Idol-4S-boom

Het is een leuke feature, iets om je te onderscheiden als fabrikant, maar we zien onszelf er niet direct veel gebruik van maken. Een gimmick, dat is het.

Alcatel Idol 4S: scherm

Een amoled-scherm een een QHD-resolutie is super indrukwekkend voor een toestel in deze prijsklasse, want zelf is het middensegment is dit gewoon niet iets dat we eerder gezien hebben.  Het scherm oogt erg mooi, scherp en lekker helder. Natuurlijk zijn ook de bekende voordelen van amoled weer duidelijk aanwezig; zwart is erg zwart en er is sprake van een goed contrast met een natuurlijke kleurweergave.

Alcatel-Idol-4S-totaal-2

Alcatel Idol 4S: camera

Ook de camera moet weer beter zijn dat camera’s uit eerde Idol-modellen en hoewel we dat natuurlijk gewoon rustig moet gaan testen zijn de eerste indrukken prima. De camera focust snel en de software reageert goed op de input van de gebruiker. Prima want anders heb je altijd foto’s die net na dat leuke moment genomen zijn.

Alcatel-Idol-4S-camera-1

Alcatel Idol 4S: speakers

Het is nogal een kakofonie van geluid hier op de MWC dus hebben we niet echt goed het geluid van de Alcatel Idol 4S kunnen testen. Dit zou in principe de moeite moeten zijn omdat Alcatel schermt met het feit dat het toestel altijd, hoe het zich ook in de ruimte bevindt, het stereogeluid op de juiste manier weet weer te geven. Dit is normaal niet zo’n enorm belangrijk functie maar omdat de software van Alcatel het toestel in alle vier de mogelijke oriëntaties laat gebruiken is dit best top.

Alcatel-Idol-4S-top

VR-bril

De verpakking van de Alcatel Idol 4S is misschien nog wel het meest luxe, het is namelijk helemaal geen doos maar een heuse VR-bril. Zo’n ding dat je vooral kent van Samsung (Gear VR). Wij hebben niet heel vele tijd met deze bril door kunnen brengen maar in de paar seconden dat ik het de bril op mijn hoofd had voelde het vergelijkbaar met de Gear VR-bril, al ontbreken er op deze variant natuurlijk de nodige knoppen. Hoe de twee zich in praktijk vergelijken moet later blijken.

Alcatel-VR-bril

Prestaties

Over de prestaties kunnen we echt pas iets zeggen na de uitgebreide review maar de eerste indruk is dat het toestel lekker snel reageert op input en zich prima laat gebruiken. Het navigeren door Android verloopt soepel, net als het openen van verschillende apps. Er is geen hapering of stottering te vinden.

Alcatel-Idol-4S-totaal-3

Conclusie

Al met al moet ik zeggen dat de Alcatel Idol 4S een interessant toestelletje is. Voor 419 euro krijg je niet alleen een heel mooi scherm, maar zijn de rest van de specs ook zodanig dat je het toestel echt wel een paar jaar zonder problemen kan gaan gebruiken. Dat de verpakking eigenlijk een VR-bril is vinden we meer gimmick dan feature, maar we laten ons graag van een ongelijk bewijzen. De Alcatel Idol 4S is vanaf de zomer in Nederland verkrijgbaar.

 • Delen:
Alcatel Idol 4S
Android Marshmallow (6.0)

Reacties

 1. Tom
  08 augustus, 2016 om 19:39

  Weet u of de alcatel idol 4s een vingerafdrukscanner heeft/gaat krijgen?
  Op YouTube staan bijna alleen maar reviews ervan MET vingerafdrukscanner.
  Maar als ik deze telefoon opzoek op nederlandse webshops zie ik dat het er niet op zit.
  Zijn er verschillende versie’s in omloop?

  Mvg, Tom

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.