Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on review: Huawei MateBook

Geschreven door
Geplaatst op22 februari 2016, 14:49 CategorieWindows

De hybride tablet/laptop, ook wel convertible genoemd, blijft aan populariteit winnen. De Surface Pro 4 van Microsoft is allang niet meer de enige belangrijke speler in dit segment. Steeds meer fabrikanten zetten er op in, waaronder Samsung, HP, Lenovo en sinds deze week ook Huawei. De Chinese fabrikant introduceerde namelijk de Huawei MateBook, een 12-inch hybride met een paar indrukwekkende specificaties. Wij hebben al kort de tijd gehad om met de MateBook te spelen.

Huawei MateBook hands-on review

De Huawei MateBook komt met een 12-inch ips lcd-display dat een resolutie van 2.160 bij 1.440 pixels heeft en over dat display was de Chinese fabrikant nogal enthousiast. Zowel qua scherpte als qua kleurweergave zou het scherm concurrenten als de Surface Pro 4 en iPad Pro achter zich laten. Die vergelijking kunnen we hier niet maken maar dat we met een indrukwekkend goed scherm te maken hebben is zeker. De kleuren spatten van het scherm, tegen felle verlichting kan prima opgebokst worden en het contrast is boven gemiddeld goed. Het display heeft een levendige en dynamische weergave en beslaat volgens Huawei 84 procent van het NTSC-kleurenspectrum.

Huawei-MateBook-totaal

Onder de motorkap zien we een Intel Core M-processor terug, welke je krijgt is afhankelijk van de configuratie waar je voor kiest. Deze wordt gecombineerd met 4GB of 8GB aan werkgeheugen en 128GB tot maximaal aan 512GB aan opslaggeheugen. De verschillende configuraties maken één conclusie op dit moment lastig mogelijk maar het Core M3-model waar we even mee konden speler stelde gelukkig al niet teleur. Navigatie door Windows 10 verliep vloeiend en snel, diverse apps konden eenvoudig tegelijkertijd draaien en ook in de browser was soepel te werken. Een echte conclusie op dit vlak kunnen we pas tijdens de volledige review geven. Ook de vingerafdrukscanner aan de zijkant hebben we nog niet kunnen testen maar Huawei belooft dat je met verschillende vingers verschillende toepassingen kunt opstarten en bovendien meerdere accounts voor meerdere familieleden kunt aanmaken.

Huawei-MateBook-zijkant-2

Het toetsenbord dat helemaal bij de MateBook past wordt niet meegeleverd voor de prijs vanaf 799 euro. Deze moet je voor 149 euro zelf aanschaffen. Dat is een hoop geld maar op het eerste gezicht is het een prima toetsenbord die ook nog eens mooi ogende en handige bescherming biedt voor je tablet. Je kunt het toetsenbord gebruiken om de tablet in twee hoeken te zetten, al is het ons door verschillende vertegenwoordigers nog steeds niet duidelijk gemaakt hoe het origami-vouwen precies werkt. Je hebt in ieder geval toegang tot de twee meest gebruikte hoeken om comfortabel op een tafel of bureau te kunnen tikken.

Huawei-MateBook-cover

Het toetsenbord zelf is zeer slank maar dit gaat niet ten koste van te typ-ervaring. De toetsen hebben voldoende travel en ruimte om snel te kunnen tikken, zonder foute toetsen aan te slaan of een toets twee keer aan te slaan. Wel veert de cover een beetje mee wanneer je tikt, iets dat ons niet echt in de weg zat maar wel opviel. Verder komt het toetsenbord met een volledige usb-poort en een microUSB type-c-poort. De toetsenbordcover kan in verschillende kleurvarianten besteld worden, en beschikt net als het dock over een neplederen afwerking.

Huawei-MateBook-toetsenbord

Op de tablet zelf zit maar één poort; de micro usb type-c-poort, en dat is misschien voor velen een gemis. Het opladen en aansluiten van accessoires gaat via één poort en wil je meer tegelijkertijd doen dan heb je sowieso het optionele Mate Dock nodig. Dit fraai vormgegeven en compacte dock biedt onder meer twee usb 3.0-poorten, een usb type-c-poort, een VGA-poort, een ethernetpoort en een hdmi-poort. Ook komt de accessoire met een chique (nep) lederen accessoire die het geheel passend en fraai laat ogen. Maar, houdt er dus rekening mee dat je 99 euro extra kwijt bent voor deze accessoire.

Huawei-MateBook-dock

De handige MatePen wordt overigens ook niet meegeleverd. Deze kost je 69 euro maar is wel indrukwekkend goed. De pen heeft 2048 drukniveaus en geeft het gevoel direct op het scherm te schrijven, zonder de tussenliggende glaslaag. Er zit nauwelijks vertraging tussen het schrijven/tekenen en verschijnen op het scherm, ideaal voor diegenen die graag notities maken of tekenen/schilderen. Daarbij is de stylus voorzien van een laserpointer en een clicker waardoor het tijdens presentaties ook een handige accessoire is.

Huawei-MateBook-pen

Wat ons over het algemeen vooral opviel is hoe dun en licht het apparaat, ook in combinatie met toetsenbord is. De tablet zelf weegt 640 gram en is 6,9 millimeter dun, het toetsenbord voegt daar maar een maar millimeter aan toe. Het geheel is comfortabel met je mee te dragen en kan eenvoudig en snel in elkaar gezet worden om direct aan de slag te gaan. Het koppelmechanisme voor toetsenbord en scherm is zeer solide en stabiel waardoor je niet het idee krijgt de tablet achterover te drukken of voorzichtig te moeten werken. Afgezien van de neplederen afwering van de cover en het dock zijn we zeer positief over de afwerking van de tablet en het toetsenbord. De tablet zelf voelt premium aan door het gebruik van een unibody aluminium design en het toetsenbord is van stevig plastic. Fijn is ook dat het toetsenbord tegen wat spetters water kan, mocht je een keer knoeien. De tablet komt in twee kleuren op de markt; een zwart paneel met een grijze body en een wit paneel met een gouden body.

Huawei-MateBook-zijkant

Alles bij elkaar genomen zijn we zeer onder de indruk van de Huawei MateBook. Niet alleen is er goed nagedacht over het design en ziet het geheel er gewoon chique en premium uit, ook aan de werking is voldoende aandacht besteed. Het scherm is boven gemiddeld goed, het toetsenbord tikt comfortabel en het dock is het ideale reismaatje om je toestel overal op aan te kunnen sluiten. Eigenlijk is er maar één echte drempel en dat is de prijs. Wil je alles bij elkaar hebben – wat eigenlijk gezien de mogelijkheden en toepassingen wel moet – dan ben je gewoon minimaal 1.000 euro kwijt. Dat is heel wat geld maar kijkend naar de concurrentie geen vreemde propositie.

Huawei-MateBook-zijkant-2

Prijzen Huawei MateBook

  • Intel Core M3, 4GB, 128 GB, €799
  • Intel Core M3, 4 GB, 256 GB, €949
  • Intel CoreM5, 8GB, 256 GB, €1,149
  • Intel Core M5, 8GB, 512 GB, €1,349
  • Intel Core M7, 8GB, 256 GB, €1,599
  • Intel Core M7, 8GB, 512 GB, €1,799

Wanneer de MateBook exact in Nederland verschijnt is nog niet bekend maar we gaan uit van een lancering voor de zomer.

  • Delen:
Huawei MateBook
Windows 10

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.