Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Preview: Samsung Galaxy TabPRO S met Windows 10

Geschreven door
Geplaatst op16 februari 2016, 13:45 CategorieWindows

Begin dit jaar kondigde Samsung de Galaxy TabPRO S aan, een hybride tablet met Windows 10-software. Deze tablet moet binnenkort in de winkels liggen maar wij hebben er al kort even mee kunnen spelen tijdens het Samsung European Forum 2016 in Monaco.

Preview Samsung Galaxy TabPRO S

De Samsung Galaxy TabPRO S is na lange tijd weer een Windows-wapenfeit van de Koreaanse fabrikant. Deze keer echter geen laptop of een stand-alone tablet maar een hybride apparaat dat de concurrentie met onder meer de Microsoft Surface Pro 4 aan moet gaan. Samsung rust het apparaat dan ook uit met een keyboardcover en diverse high-end specificaties.

Samsung-Galaxy-TabPRO-S-achterzijde

Allereerst moet natuurlijk gezegd worden dat we hier te maken hebben met een hybride device, wat inhoudt dat je het scherm zonder keyboard als tablet kunt gebruiken maar in combinatie met keyboard een laptop creëert. Het mechanisme waar Samsung voor heeft gekozen zorgt voor een solide koppeling tussen tablet en keyboardcover, waardoor je nooit het gevoel hebt je scherm achterover te drukken of dat het apparaat niet stevig op tafel staat. Dit is ook dankzij de kickstand, een standaard waarmee je de tablet in twee hoeken (rechtop of bijna liggend) op een tafel kunt plaatsen. Je hebt geen flexibele standaard zoals Microsoft aanbiedt maar voldoende mogelijkheden om comfortabel met het apparaat te kunnen werken.

Samsung-Galaxy-TabPRO-S-positie

De Galaxy TabPRO S is met een profiel van maar 6,3 millimeter en een gewicht van 693 gram ook vrij dun en licht. Je kunt de tablet eenvoudig met je meedragen, zonder het idee te hebben een joekel van een laptop in je tas te hebben. Je pakt hem eenvoudig op, gebruikt het keyboard als bescherming en klapt het geheel snel in elkaar als je even wat moet opzoeken of tikken. De algemene bouwkwaliteit stelt ook niet teleur. De tablet voelt solide aan, is netjes afgewerkt (inclusief metalen rand rondom de behuizing) en lijkt op het eerste gezicht ook tegen een stootje te kunnen. Het keyboard zal door zijn minimale travel (in vergelijking met de meeste laptops) voor sommigen wat wennen zijn maar reageert soepel en snel op input, en is bovendien voorzien van toetsen die voldoende groot zijn om snel en zonder fouten te kunnen tikken. Wel zitten de toetsen wat dicht op elkaar en is het tikken op de toetsen nogal gehorig.

Samsung-Galaxy-TabPRO-S-scherm

Samsung rust de Galaxy TabPRO S uit met een 12-inch Super amoled-scherm. Dit betekent dat je qua beeldweergave zeker goed zit, zoals we kennen van de Galaxy Tab S-serie. Deze amoled-schermen zorgen namelijk voor een hoog contrast, een hoge helderheid, een natuurlijke kleurweergave en diepe zwartwaarden. Foto’s bewerken of een film bekijken is dan ook zeker geen straf op dit scherm. En met een resolutie van 2.160 bij 1.440 pixels wordt alles haarscherp weergegeven. Wil je het scherm bedienen middels een stylus, bijvoorbeeld voor tekenen of notuleren, dan kun je een bluetooth-stylus los aanschaffen.

Samsung-Galaxy-TabPRO-S-windows

Onder de motorkap zit de nieuwste generatie Intel Core M-processor. De processor is ontworpen voor 2-in-1 tablets zonder ventilator en heeft een energieverbruik van 4,5W. Op het eerste gezicht lijkt deze processor, samen met 4GB aan werkgeheugen, zich prima staande te houden. De navigatie door Windows 10 verloopt soepel en snel, browsen met meerdere tabbladen open is geen enkel probleem, en ook binnen de desktopomgeving kun je soepel meerdere programma’s open hebben staan. Of de tablet ook met het zwaardere werk (video- en fotobewerking bijvoorbeeld) om kan gaan moet de uitgebreide review uitwijzen. Qua opslaggeheugen heb je overigens de keuze uit 128GB of 256GB, wat voor de meeste mensen voldoende moet zijn.

Samsung-Galaxy-TabPRO-S-zijkant

Qua aansluitingen moet je het doen met een microUSB 3.1 type-c-poort. Dat is misschien wat karig maar middels een (optionele) adapter kun je dit uitbreiden naar meerdere usb-poorten en een hdmi-poort. Daarbij heb je de keuze uit Windows 10 Home en Windows 10 Professional als besturingssysteem, beiden met toegang tot zowel de desktopmodus als de tabletmodus. Ook is er gedacht aan integratie met Android, vooral voor diegenen met een Samsung smartphone.

Prijs en beschikbaarheid

De Galaxy TabPro S is vanaf maart 2016 wereldwijd beschikbaar in twee versies. De Windows 10 Home-variant heeft een verkoopadviesprijs van 999 euro en de Windows 10 Pro-variant een verkoopadviesprijs van 1099 euro.

  • Delen:
Samsung Galaxy TabPRO S
Windows 10

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.