Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Amerikaanse overheid waarschuwt Android-ontwikkelaars vanwege stiekeme afluister-apps

Geschreven door
Geplaatst op19 maart 2016, 23:15 CategorieAndroid

De Federal Trade Commission (FTC) in Amerika, een overheidsdienst, heeft twaalf Android app-ontwikkelaars gewaarschuwd vanwege hun apps die gebruikers stiekem afluisteren via de microfoon in telefoons en tablets.

Afluistersoftware

De software-developers in kwestie gebruiken controversiële software, die de privacy van de gebruiker schendt zonder dat die daarvan op de hoogte is. Het komt erop neer dat via de microfoon televisiegeluiden op de achtergrond worden opgenomen en doorgestuurd naar een advertising-network. Die stuurt dan advertenties naar je toe gebaseerd op de programma’s die je bekijkt.

SilverPush

De software die de twaalf app-ontwikkelaars hiervoor gebruiken, heet SilverPush. Het is ontworpen door een Indiaas bedrijf. Door een specifiek geluidje aan tv-commercials toe te voegen, wordt die commercial door de microfoon in de smartphone herkend. Zo weet SilverPush dat de gebruiker naar die commercial heeft gekeken en krijgt hij die nog een aantal keren ongevraagd op zijn smartphone te zien.

Dit stiekeme onderdeel in een geheel andere app, kan adverteerders voorzien van informatie over de mensen die deze software op hun smartphone of tablet hebben geïnstalleerd, zonder dat door te hebben.

De FTC heeft twaalf developers aangeschreven. Zij hebben apps in omloop gebracht die SilverPush gebruiken. Wie de ontwikkelaars zijn, heeft de FTC niet onthuld, wel dat alle apps gewoon regulier verkrijgbaar zijn in de Google Play Store.

Microfoon

De FTC kwam achter de werking van de apps doordat ze bij installatie verzochten om permissie voor gebruik van de microfoon, hoewel de app zelf daar niets mee deed. Ook werd gebruikers niet uitgelegd waar de microfoon-permissie voor nodig was.

De overheidsinstantie waarschuwt dat de apps een gedetailleerd log van het kijkgedrag van de gebruiker doorstuurt. De microfoon wordt door het advertentienetwerk op afstand stiekem aangezet.

Niet illegaal

Hoewel SilverPush niet illegaal is in Amerika, heeft de FTC de app-ontwikkelaars die deze software gebruiken, wel gewaarschuwd dat ze in overtreding zijn van de wet als de gebruikers niet van tevoren op de hoogte worden gesteld van het data-verzamelen via de microfoon. Ook moet een app met SilverPush erin aan de gebruiker duidelijk maken waarvoor die data wordt verzameld.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.