Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

EU beschuldigt Google van oneerlijke concurrentie met Android

Geschreven door
Geplaatst op20 april 2016, 14:43 CategorieAndroid

De Europese Commissie klaagt Google nogmaals aan voor oneerlijke concurrentie en machtsmisbruik met besturingssysteem Android.

EU weer in de strijd met Google

Het geschil tussen de Europese Commissie en Google hing al langer in de lucht maar wordt vandaag officieel aangekondigd door Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging. De Commissie beschuldigt Google er van eerlijke concurrentie onmogelijk te maken op Android. Heel wat Android-toestellen komen namelijk standaard met Google als zoekmachine en Chrome als browser en dat is volgens de Commissie niet conform met de Europese regels voor mededinging.

Google verbiedt fabrikanten ook om apps te installeren op toestellen die veel weg hebben van de functionaliteit van standaard Android-apps, aldus de Commissaris. Als fabrikanten toestellen met Google-diensten verkopen mogen zij geen smartphones verkopen die op een Android-versie zonder die Google-diensten draait. Ook dat zou de concurrentie op het platform bemoeilijken. “We hebben ook bewijzen gevonden dat als resultaat van de verschillende stappen van Google, fabrikanten en operatoren niet voor alternatieven hebben gekozen.”, aldus Vestager.

Een ander punt van kritiek is dat Google Android wel promoot als open-source platform maar dat echte wijzigingen of fundamenteel andere versies creëren door fabrikanten niet echt mogelijk is.

Google reageert

In een blogpost laat Google weten dat het de beschuldigingen ontkent.  Zo haalt het bedrijf aan dat het perfect mogelijk is om een eigen versie van Android te maken zonder Google diensten en haalt als voorbeeld de toestellen van Amazon aan. Daarnaast wordt ook aangehaald dat elke samenwerking met fabrikanten volledig vrijwillig is en dat consumenten makkelijk andere apps en diensten op hun toestel kunnen installeren.

Gevolgen

De aanklacht kan serieuze gevolgen hebben voor Google, het bedrijf biedt Android namelijk gratis aan en maakt winst op het gebruik van zijn diensten. Een verdienmodel dat volgens Google “voor fabrikanten de kosten laag houdt en de flexibiliteit hoog”.

De persconferentie vandaag was de voorstelling van de resultaten van een mededingingsonderzoek, de zaak kan nog enkele jaren aanslepen. Uiteindelijk kan er een schikking of een boete getroffen worden tussen beide partijen, maar ook het Europees Hof van Justitie kan zich nog uitspreken over de kwestie. Theoretisch kan de Europese Commissie bedrijven beboeten tot zo’n 10% van hun wereldwijde jaaromzet (voor Google was dat zo’n 75 miljard dollar in 2015).

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.