Review: Lenovo Yoga Tab 3 (10 inch)

04 april 2016 9 Minuten 0 Reacties
lenovo-tab-3-review-7

In deze review kijken we uitgebreid naar de Lenovo Yoga Tab 3 10. Het gaat hier om het tien inch-model. Deze tablet draait op Android 5.1 Lollipop en beschikt over een standaard waardoor je het apparaat overal kunt neerzetten.

Lenovo Yoga Tab 3 – specificaties

Lenovo Yoga Tab 3
Scherm 10,1 inch, 1280 bij 800 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 212
RAM 1GB
Opslaggeheugen 16GB
SD Ja, microSD
HDMI Nee
USB Ja, MicroUSB
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s Acht megapixel
Accu 8400 mAh Lithium Polymer

Specs

Onder de motorkap zit een Qualcomm Snapdragon 212 met vier kernen. Dat houdt in dat de tablet prima in staat is te multitasken. Met slechts 1GB aan werkgeheugen blijft er nog wel wat te wensen over, maar er gebeuren gelukkig geen onoverkomelijke dingen. De kloksnelheid van de processor ligt op 1,3 GHz en dat is gemiddeld genomen wel goed. Verder beschikt de Tab 3 over een gigantische batterij, waardoor het apparaat lekker lang meegaat en over slechts 16GB aan interne opslagruimte, die je kunt uitbreiden met een microSD-kaart.

Display

Met een lekker groot scherm van 10,1 inch en een mooie resolutie van 1280 bij 800 pixels, houd je helaas een ietwat lage pixeldichtheid over van 149 pixels per inch. Daarmee behoort de Lenovo Yoga Tab 3 helaas tot het segment tablets waarvan het scherm niet altijd even scherp is. Gelukkig zit het met het kleurencontrast wel goed. Hetzelfde kunnen we zeggen over de helderheid van het scherm, maar alleen wanneer je de tablet binnenshuis gebruikt. Bekijk je de display vanuit een scherpe kijkhoek, dan zie je niet meer goed wat er gebeurt.

Lenovo Yoga Tab 3 – hardware en design

Ook de Yoga Tab 3 is voorzien van een opmerkelijk design. Aan de rand van het apparaat zit een buisvormig omhulsel. Dat maakt de tablet soms een klein beetje onhandig in vergelijking met andere modellen met hetzelfde schermformaat, maar er zit wel een groot voordeel aan dit design: in die buis zit namelijk grote accu van maar liefst 8400 mAh. Daarnaast kun je de tablet wel goed vastpakken aan die buis. Verder is het apparaat mooi afgewerkt met een glanzend zwarte rand om het scherm en een stevige en ruwe achterkant gemaakt van plastic.

Aan de achterkant bevindt zich ook de ingebouwde kickstand, natuurlijk. Die kun je oproepen door het metalen knopje op de achterkant in te drukken. Wanneer je dat doet, dan presenteren zich een aantal opties. Het gaatje in de kickstand zorgt ervoor dat je het apparaat ergens aan kunt ophangen, wat wellicht in de auto gedaan kan worden. Ook zit er nog een klepje achter de stand, waar je een microSD- en een sim-kaart in kunt plaatsen. Het design is mooi afgewerkt en voelt niet alleen stevig, maar ook behoorlijke luxe aan.

We noemen het design opmerkelijk, omdat tablets van vandaag de dag vaker dun dan dik zijn. Door zo’n kickstand in te bouwen en de accu in een buisvormig omhulsel te plaatsen, krijg je een apparaat dat weg stapt van de norm en dus geheel zijn eigen identiteit meekrijgt (even los van de voorgangers gezien). Verder weegt de Yoga Tab 3 zo’n 655 gram, wat hem ook nog iets zwaarder maakt dan zijn concurrenten. Deze tablet is echter bedoeld om ergens neer te zetten en niet om overal mee naar toe te nemen – geen echt minpunt, dus.

Connectiviteit

Qua connectiviteit valt er ook weinig te klagen, gelukkig. De Lenovo Yoga Tab 3 beschikt niet alleen over WiFi en Bluetooth 4.0 (wat in principe voor het gros van de tablets voldoende is), ook is het mogelijk een sim-kaart in de tablet plaatsen, waardoor er over het mobiele netwerk gesurft kan worden. Daar zijn natuurlijk wel extra’s kosten aan verbonden, middels een abonnement voor mobiel internet, bijvoorbeeld. Daarnaast is er gps aanwezig, evenals een microUSB-aansluiting en een microSD-kaartsleuf, voor microSD-kaarten tot 128GB.

Speakers

De Lenovo Yoga Tab 3 is een tablet gemaakt voor mediaconsumptie. Met het scherm zit het wel snor, hoe zit dat met de speakers? De front-facing speakers zitten verborgen achter een plastic grid en kunnen moeiteloos een kleine kamer voorzien van kamervullend geluid. Helaas kan de bass nog wel eens tegenvallen, maar dankzij de toevoeging van Dolby DSP is het geluid wel zuiver te noemen. Zet de volume echter niet te hoog, want dan kan het enigszins kraken. Desondanks zijn dit de betere speakers die je op dit moment in een tablet kunt vinden.

Camera’s

Het mooie aan de camera van de Lenovo Yoga Tab 3 is dat deze zowel front als rear facing is. De camera zit namelijk op het buisvormige omhulsel van de accu en is om z’n as te draaien, waardoor je eigenlijk altijd mooie foto’s kunt maken met de acht megapixel-camera. Overdag dan, want in de avond kan het nog wel eens tegenvallen. Verder is het behoorlijk uniek dat er ook autofocus aanwezig is, een aspect dat we niet vaak tegenkomen op een tablet. Soms duurt het overigens wel even voordat de foto genomen is, vooral met HDR aan.

Accuduur

De accu gaat ontzettend lang mee. Afhankelijk van het gebruik, meet de tablet met gemak veertien tot vijftien uur op een volle batterij en dat is behoorlijk indrukwekkend. Niet alleen in vergelijking met concurrerende tablets, maar ook wanneer je kijkt naar tablets van dezelfde fabrikant. Zo gaat de Yoga Tab 3 vijf uur langer mee dan de Yoga Tab 2. En met 8400 mAh aan boord is dat ook helemaal geen gek gegeven. Daarnaast is het opvallend hoe weinig energie de tablet in de stand-by-modus gebruikt: een heerlijke, positieve verrassing.

Lenovo Yoga Tab 3 – software

De Lenovo Yoga Tab 3 is voorzien van Android 5.1. Dat is niet de nieuwste Android-versie, maar wel de meest gebruikte en daardoor weet je dat je het gros van de apps uit Google Play kunt installeren (het percentage uitzonderingen ligt echt extreem laag). Het betekent ook dat je nog niet kunt profiteren van de nieuwste features en beveiliging van Android 6.0 Marshmallow en hoger en op moment van schrijven is nog niet duidelijk of de update zal arriveren voor deze specifieke tablet. De fabrikant heeft er simpelweg nog niets over bekendgemaakt.

De tablet is voorzien van enkele niet-te-verwijderen-applicaties, terwijl andere, die van Google, gelukkig wel uit te zetten zijn wanneer je die niet gebruikt. De Android-skin van Lenovo is best prima en biedt de gebruiker enkele handige features in het snelle menu, zoals de mogelijkheid Dolby aan en uit te zetten of de stand-by-tijd te veranderen. Al met al kwamen we niet echt apps tegen die ons in de weg zaten (van de apps die we niet konden verwijderen), omdat ze ook daadwerkelijk meer opties aanbieden dan de standaard apps die Google levert.

Lenovo Yoga Tab 3 – in gebruik

De Lenovo Yoga Tab 3 is in gebruik een prettige tablet. Je kunt er moeiteloos mee surfen, YouTube-video’s mee bekijken en nog redelijke recente games mee spelen ook. Het wisselen tussen de applicaties gaat ook meer dan prima en over het algemeen draait de Android-software ook heel fijn op deze hardware. Je hebt daarvoor gelukkig ook geen krachtige hardware nodig, maar zo nu en dan kwamen we toch wat gestotter tegen. Ook eerder in deze recensie haalden we het al aan: de tablet kan de gebruiker soms even op zich laten wachten.

Prestaties

Het had daarom wellicht wat prettiger geweest wanneer het apparaat voorzien zou zijn van iets betere hardware, voor dat extra beetje peper in de kont. Nogmaals: de prestaties zijn allerminst slecht, maar zijn ook niet bovengemiddeld goed. Sommige games kunnen we wat lag (vertraging) vertonen tijdens het spelen (sommige apps ook), maar gelukkig kwamen we nooit iets tegen waardoor de tablet vastliep. In verschillende benchmarks presteert de tablet helaas slecht, maar in gebruik merk je daar niet altijd iets van. En gelukkig maar.

Lenovo Yoga Tab 3 – conclusie

Al met al krijg je veel waar voor je geld met de Lenovo Yoga Tab 3 10, zeker voor het relatief lage bedrag. De prestaties en het scherm zijn van gemiddelde en de speakers weer van goede kwaliteit. Het is een prima tablet waar je video’s op kunt bekijken, vanwege de ingebouwde kickstand. Die kickstand is overigens geen nieuw concept meer en zal de consument niet meteen overhalen een Yoga Tab 3 in huis te halen, maar het is wel een verdomd handig middel om de tablet rechtop neer te kunnen zetten voor wanneer iemand even iets wil kijken.

Het is een welkome aanvulling voor deze tablet, die daardoor tóch een streepje voor heeft op zijn concurrentie. Ook het feit dat de Android-versie heel veel lijkt op die van Google zelf (hij is gebaseerd op CyanogenMod Trebuchet), is wat ons betreft een pré. Daarnaast is die grote accu misschien nog wel het grootste verkooppunt van deze tablet, iets wat veel meer tablets zouden moeten hebben. Maar met slechts één optie beschikbaar qua hardwareconfiguratie, vinden we het jammer dat we niet voor een íets krachtigere versie kunnen kiezen.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Ingebouwde kickstand
  • Bijna kale versie van Android
  • Batterijduur van vijftien uur

Minpunten
  • Processor niet heel krachtig

  • Werkgeheugen net even te laag
  • Scherm van gemiddelde kwaliteit

Reacties (0)