Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

‘Tienkernige MediaTek Helio X30-CPU sneller dan Snapdragon 820’

Geschreven door
Geplaatst op27 april 2016, 19:00 CategorieHardware

De nieuwe tienkernige MediaTek Helio X30-processor is een flink stuk sneller dan het nieuwste product van Qualcomm, de Snapdragon 820. Dat valt althans af te lezen uit een benchmark. Hoe betrouwbaar die is, valt echter niet te zeggen.

MediaTek

In de benchmark is de score van diverse high-end processoren van de afgelopen jaren naast elkaar gezet. De tienkernige MediaTek Helio X30, die pas in juni dit jaar wordt geopenbaard, is de snelste van allemaal. Ook de Kirin 950, het high-end vlaggenschip van Huawei, blijft ver achter bij de nieuwe processor van MediaTek.

Tien kernen

De Helio X30 is de opvolger van de Helio X10 – die bijvoorbeeld in de HTC One X9 zit – en de Helio X20. Die laatste is in mei vorig jaar op de markt gebracht en telt ook tien processorkernen. Deze processor drijft diverse smartphones aan. De Helio X30 zou gebakken zijn volgens de 16-nanometer finFET technologie. Dat is dezelfde technologie die Qualcomm gaat gebruiken voor de Snapdragon 830, heeft een Chinese elektronica-analist al onthuld.

Antutu

Op Weibo, het Chinese sociale netwerk, heeft een gebruiker een afbeelding van een Antutu-benchmarkvergelijking geplaatst. De Snapdragon 820 scoort daarin 130.000, de Helio X30 160.000. Echter, het is critici opgevallen dat deze score handmatig is toegevoegd, en niet afkomstig is uit een bestaande smartphone die de benchmarksite heeft bezocht. En dan kun je natuurlijk alles invullen, wat de betrouwbaarheid van het nieuws niet ten goede komt. Overigens zegt zo’n score weinig over de daadwerkelijke prestaties van een tablet of phablet; die hangt samen met de gebruikte firmware en de rest van de hardware.

Artemis-processorkernen

Het nieuws meldt over de nieuwe processor dat er drie verschillende soorten processorkernen in zitten. De snelste twee zijn 2,8Ghz Artemis-kernen, van ARM, de opvolger van het Cortex-ontwerp van deze fabrikant. Voorts zijn er vier Cortex A53-kernen toegevoegd met een snelheid van 2.2Ghz en nog vier Cortex A35-kernen die op 2Ghz zijn geklokt.

De Helio X30 zou nog voor het eind van het jaar diverse high-end vlaggenschepen moeten aandrijven.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.