Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google wint rechtszaak van Oracle over Android-code

Geschreven door
Geplaatst op27 mei 2016, 10:10 CategorieAndroid

Google heeft de rechtszaak van Oracle over het gebruik van een Java-code gewonnen, waardoor Android momenteel geen gevaar loopt. Dat komt doordat Google zich beriep op het citaatrecht en daardoor kon beweren dat het bedrijf niets fout had gedaan.

Google vs Oracle: Google wint, Oracle gaat in hoger beroep

Donderdagavond Nederlandse tijd heeft een jury in Californië bepaalt dat Google eerlijk gebruik heeft gemaakt van de Java-code voor het mobiele besturingssysteem Android, waar het bedrijf Oracle copyright op zou hebben. Oracle klaagde de zoekmachinegigant eerder aan voor een bedrag van bijna negen miljard dollar. Voorlopig krijgt het bedrijf die schadevergoeding dus niet. Dat komt doordat Google zich beriep op het citaatrecht en daardoor kon beweren dat het bedrijf niets fout had gedaan. De jury bleek het daarmee eens te zijn.

Deze zaak loopt al sinds 2010. Destijds wist de jury niet tot een oordeel te komen. Daarom moest de rechtszaak opnieuw worden behandeld. Had Google deze strijd verloren, dan had dat een groot rimpeleffect kunnen creëren; er zou dan een nieuwe invulling gegeven moeten worden aan auteursrecht van computercode. Google heeft de Java-code gebruikt voor 37 api’s, die veel app-makers ook weer kopiëren wanneer die goed blijken te werken. Google zei dat Java een open platform is en dat daarom regels kopiëren moet zijn toegestaan.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.