Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De drie beste grote smartphones die je tablet kunnen vervangen

Geschreven door
Geplaatst op30 juni 2016, 15:09 CategorieTablet Tips

Tablets en grote smartphones lopen steeds meer in elkaar over. De schermen van smartphones worden steeds groter, terwijl de tablets gelijk blijven. Dit geeft reden tot nadenken als je opzoek bent naar een kleine tablet: kan ik niet beter een van die grote smartphones aanschaffen? We zetten daarom drie grote smartphones op een rij die je tablet kunnen vervangen.

Tablet vs grote smartphones

Smartphones worden steeds vaker ingezet om e-mails te beantwoorden, filmpjes te kijken of documenten op te stellen. In combinatie met een bluetooth-toetsenbord en -muis heb je algauw een productiviteitsmachine te pakken. Maar toch zal lang niet altijd zal een grote smartphone een goed alternatief voor een tablet zijn. Het zal per persoon verschillen waarvoor hij of zij een tablet wil gebruiken en er kleven nog altijd diverse grote voordelen aan. Ben je opzoek naar een geschikt apparaat voor bijvoorbeeld je kinderen mee wilt laten spelen, of hecht je waarde aan een 10″-scherm? In dat geval kan je nog altijd beter voor een tablet kiezen.

In bovenstaande afbeelding is ook het verschil in grootte zien van een 5,7″-scherm van een smartphone tegenover een 7″-scherm van een tablet. Om je aan het nadenken te zetten over de keuze tablets vs grote smartphones, zetten we drie grote smartphones met verschillende besturingssystemen en in verschillende prijsklassen op een rijtje. Ga je voor een kleine tablet of toch maar één van die grote smartphones?

Samsung S6 Edge+

Als eerste kiezen we de Samsung S6 Edge+. Deze smartphone heeft een gebogen scherm aan de zijkant van het scherm en dient voor verschillende functies, zoals het snel benaderen van je contacten of meest gebruikte apps.

Samsung-Galaxy-S6-Edge-plus-3

Daarnaast heeft Samsung volgens velen één van beste implementaties van multitasking in Android verwerkt: er zijn relatief veel apps geschikt om in splitscreen-modus naast elkaar te werken.  Omdat het scherm zo groot is heb je hier ook genoeg ruimte voor. Dit maakt de S6 Edge+ een goede vervanger voor een tablet. Het kijken van filmpjes gaat ook perfect met het 5,7″-grote scherm en een hoge qhd-resolutie. In combinatie met Samsungs uitstekende amoled-schermen zorgt dit voor een goede multimedia-ervaring.

De krachtige Exynos 7420-processor zorgt voor de kracht, samen met 4GB aan werkgeheugen. Hiermee is multitasking een taak die de Edge+ met gemak aankan. Aan de voorzijde bevindt zich een snelle vingerafdrukscanner waarmee je gemakkelijk en veilig je telefoon kan ontgrendelen. De accu van 3000mAh brengt je gemiddeld relatief gemakkelijk één dag door. Het opladen gaat extra snel via quick charging en kan desgewenst ook draadloos gebeuren. De glazen voor- en achterkant maken de S6 Edge+ een premium smartphone die met zijn grote scherm een prima vervanger voor een tablet kan zijn.

samsung-galaxy-s6-edge-plus-nederland

We hebben bewust niet voor de S7 Edge gekozen omdat het verschil in prijs op dit moment te groot is om de S7 Edge over de S6 Edge+ aan te bevelen. De S6 Edge+ beschikt namelijk over alle belangrijke functies die de S7 Edge ook heeft. Wil je echter een grotere accu, waterdichtheid en je geheugen kunnen uitbreiden met een sd-kaartje, dan is de S7 Edge wel voor jou weggelegd. Anders kan je beter meer waar je voor je geld kiezen en de S6 Edge + kiezen als vervanger van je tablet.

Nexus 6P

Voor wie van plan is om zijn of haar tablet voornamelijk voor multimediazaken zoals naar het kijken van filmpjes, het bedienen van de tv of het afhandelen van emails te gebruiken, dan is de Nexus 6P een erg goede optie. Deze grote smartphone heeft een scherm van 5,7-inch en, net zoals de S6 Edge+, amoled-kwaliteit met een qhd-resolutie. Bovendien beschikt de 6P over front-facing speakers, waardoor het geluid erg goed klinkt bij het kijken van filmpjes of luisteren van muziek. De Nexus 6P heeft aan de achterzijde de beschikking over een vingerafdrukscanner en beschikt daarnaast ook over de nieuwste USB-standaard, usb-type-c.

Hiermee kan je nooit meer je stekkertje ondersteboven in je telefoon stoppen en beschikt de 6P ook over quick charging. De Snapdragon 810 is de drijvende kracht achter de Nexus 6P. Samen met 3GB aan werkgeheugen zit je nooit verlegen om snelheid. Met een grote accu van 3450mAh kub je ook prima de dag doorkomen. De mooie aluminium bouwkwaliteit van Huawei maakt het geheel af.

Google-Nexus-6P-3

Het grootste verschil tussen de Nexus en Samsung zit hem in de software: de Nexus 6P heeft weinig foefjes en richt zich op de snelst en vloeiendste mogelijke manier van navigeren door Android heen. Een bijkomend voordeel is dat deze grote smartphone van Google tot en met september 2017 de nieuwste Android-versies zal ontvangen, en een jaar daarna nog de maandelijkse beveilingsupdates. Hiermee zal de Nexus 6P voor lange tijd up-to-date blijven, iets wat niet altijd zeker is in de wereld van Android.

Google-Android-N-split-screen

Met Android N in aantocht zal de Nexus 6P ook ondersteuning voor het gebruiken van apps in splitscreen krijgen, maar tot die tijd is de S6 Edge+ hier de betere optie voor.  De Nexus 6P is de één van de beste opties voor als je voornamelijk van plan bent je toekomstige tablet te gaan gebruiken voor multimediazaken zoals filmpjes kijken of gamen: de combinatie van het grote scherm, de front-facing speakers en snelle software maken de Nexus 6P op deze gebieden een goede vervanger van een tablet.

Microsoft Lumia 950 XL

Voor de echte productiviteitstijgers is er de 950 XL. Deze smartphone van Microsoft is de grote broer van de 950 en beschikt net als de andere twee smartphones over een 5,7″ amoled-scherm met qhd-resolutie. De processor is net als de Nexus 6P een Snapdragon 810. Om deze processor koel te houden wordt er gebruik gemaakt van koeling via water. Draaiend op de 950 XL is Windows 10, waardoor je een erg goede integratie met alle Microsoft-diensten krijgt. Hierdoor is deze grote smartphone voornamelijk een aanbeveling voor gebruikers die veel gebruik maken van het ecosysteem van Microsoft en een Microsoft-tablet overwegen.

Doordat er veel van diensten als OneDrive en Skype gebruik worden gemaakt, kan je met de 950 XL relatief gemakkelijk snel verder werken op een computer en elimineer je de behoefte voor een kleinere tablet. Het grote scherm van de XL draagt hier verder aan bij.

Met 3GB aan werkgeheugen,  een accu van 3340mAh en geheugen dat naast de standaard 32GB ook nog uit te breiden is met een sd-kaartje, is de 950 XL een erg complete smartphone. Ook kan je de accu verwisselen om meteen weer van genoeg energie voorzien te zijn. Desondanks is fast charging ook hier weer aanwezig, waarmee je in een half uur de 950 XL voor de helft kan opladen. Draadloos opladen behoort daarnaast ook nog tot de mogelijkheden. Onderaan de 950 XL ontbreekt usb-type-c ook niet.

Microsoft-Lumia-950-XL-2

Waar de 950 XL in uitblinkt is Continuum: het omtoveren van Windows 10 Mobile naar een (bijna) volledige Windows 10-ervaring. Met Continuum kan je je smartphone het centrum van een computer laten worden. Sluit de 950 XL aan op een beeldscherm via de bijhorende hub of draadloos via Miracast, en je kan beginnen met alle taken die wilt op een groot scherm. Voorlopig werkt Continuum alleen met de Universele Apps van Microsoft en nog geen apps van derden. Het idee daarentegen beschikt over veel potentieel.

Meer informatie

Wil je meer lezen over tablets en grote smartphones? Dan hebben we diverse tips en tricks in onze tips- en adviezensectie.

  • Delen:
Samsung Galaxy S6 Edge+
Android Lollipop (5.1)
Google Nexus 6P
Android Marshmallow (6.0)
Microsoft Lumia 950 XL
Windows 10

Reacties

  1. Nick de Munnik
    06 maart, 2017 om 13:06

    Wat dacht je dan van de Huawei Mate 9 en aankomende 10. Deze doen zeker niet onder voor deze telefoons en hebben een scherm van 6 inch. Veel beter dus.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.