Tablet kopen? 6 fouten die je niet moet maken

23 juni 2016 9 Minuten 1 Reacties
hp-pavilion-12-x2-2016-groot-7

Wil je een tablet kopen? Dan is het altijd goed om te weten waar je op moet letten voordat je er eentje aanschaft. In dit artikel bespreken we zes fouten die je niet moet maken bij de aanschaf van een tablet; of dit nu een traditionele, een hybride of een convertible is.

Een tablet kopen: weet waar je op moet letten

De tabletmarkt is heel omvangrijk. Er zijn een aantal opties met betrekking tot besturingssystemen en apps, maar ook qua hardwareconfiguraties en accessoires. Er zijn een hoop dingen waar je op moet letten en aan moet denken voordat je over gaat tot de aanschaf van zo’n apparaat, dus je doet er altijd gaat aan voor jezelf te bepalen wat je belangrijk vindt en wat je in een tablet zoekt. Omdat veel mensen nog altijd dezelfde fouten maken bij het kopen van een tablet, hebben we hieronder de zes meest voorkomende fouten op een rij gezet.

Software op de tablet negeren

Heel veel mensen houden nog steeds geen rekening met het besturingssysteem op een tablet, terwijl dat eigenlijk net zo belangrijk is als op een smartphone. Het OS bepaalt namelijk – in zekere zin – de mogelijkheden van de hardware en dus ook wat jij ermee kunt doen. Zo doe je er goed aan voor een iPad te kiezen wanneer je al binnen het Apple-ecosysteem zit en kun je beter voor een Android- of Windows-tablet gaan wanneer dat niet het geval is. Zeker ook omdat bijvoorbeeld Windows en Android steeds beter zullen samenwerken.

Op moment van schrijven heb je de keuze uit drie grote systemen: Android, iOS en Windows. De meest recente versie van Android is Android 6.0.2 Marshmallow, terwijl Google ondertussen hard werkt aan Android N. Apple werkt nu aan iOS 10, waardoor iOS 9, en in het specifiek iOS 9.3.3, de meest recente versie is. Voor Windows-apparaten heb je de keuze uit Windows 10. Deze zomer verschijnt de Anniversary Update voor het platform, waardoor er wederom een sloot aan nieuwe opties, features en functies wordt toegevoegd.

Door op de naam van het besturingssysteem te klikken, lees je alles dat je moet weten over het OS naar keuze. Houd er overigens rekening mee dat Android per tablet kan verschillen, aangezien verschillende fabrikanten van Android-tablets vaak hun eigen skin klaarmaken. Daardoor kan de ervaring van het OS veranderen, terwijl de kern in principe gelijk blijft. Let er overigens ook goed op dat je tablet de meest recente versie van het OS heeft, omdat sommige (Android-)tablets niet altijd de nieuwste versie middels een update krijgen.

Als laatste tip: je doet er goed aan vooraf in de online winkels van de platformen te kijken welke apps je mag verwachten. Android beschikt over Google Play, iOS beschikt over de App Store en Windows beschikt over de Windows Store.

Niet letten op de opties met betrekking connectiviteit

Veel verschillende tablets betekent ook veel verschillende opties met betrekking tot connectiviteit. Je doet er goed aan te bedenken wat je met de tablet wil doen. Wil je een tablet waar je onderweg veel op wil werken waardoor je een internetverbinding nodig hebt? Dan heb je een tablet met 3g, of liever 4g, nodig. Wanneer je dan een sim-kaart in de tablet stopt, ben je altijd verzekerd van een internetverbinding. Tenzij je zeker weet dat je altijd wifi in de buurt hebt, waardoor je weer kosten kunt besparen op dat ene onderdeel.

Daarnaast is het zo dat je nog een abonnement moet afsluiten voor de mobiele dataverbinding van je tablet en dat kost ook weer extra geld. Tablets met alleen een wifi-verbinding zijn over het algemeen goedkoper dan dezelfde tablets met een wifi- en 3g/4g-verbinding. Ook moet je nog denken aan opties als bluetooth, gps en meer. Heb je veel accessoires, dan is het handig voor een tablet met bluetooth te kiezen, omdat het gros draadloos met de tablet verbonden kan worden. Kortom: weet wat je wil doen en zoek daarbij de tablet met de juiste features.

Lees je overigens ook in op het gebied van fysieke aansluitingen, waaronder usb en hdmi. Wat wil je met de tablet gaan doen en wat wil je ermee koppelen? Meer hierover lees je in onze artikelen over usb type-c en tablets en aansluitingen.

De tablet kopen die niet bij je past

Dat laatste punt valt mooi samen met dit nieuwe onderdeel. Sommige mensen kopen nog wel eens de verkeerde tablet – als in: een tablet die niet bij hun behoeften past. Zoek je een tablet waar je lekker je mail op kunt checken, video’s op kunt bekijken en je tweets op kunt bijhouden, dan zit je met de meeste simpele modellen wel goed. De specificaties hoeven dan niet van hoog niveau te zijn. Maar zoek je een tablet waar je op kunt werken – om maar even het andere uiterste van het spectrum te noemen – dan moet je weer met een hoop dingen rekening houden.

Zo moet een tablet een toetsenbord kunnen ondersteunen. De meeste hybrides worden wel geleverd met een toetsenbord, daar zou je ook nog op kunnen zoeken. En dan kom je weer bij de software: welk besturingssysteem biedt de meeste apps aan voor mij werk? Een grote kanshebber is dan direct Windows – ook vanwege tablets als de Surface Pro-modellen -, terwijl Apple en Android-fabrikanten de laatste tijd een flinke inhaalslag hebben gemaakt. Ook die ecosystemen bieden productiviteitsapplicties en tablets met toetsenborden aan.

Tevens dien je rekening te houden met de kwaliteit van de camera wanneer je wil videobellen (het aantal megapixel staat niet voor de kwaliteit van de camera) en of er genoeg opslaggeheugen is voor het opslaan voor foto’s en video’s, om nog wat voorbeelden te noemen.

Aannemen dat een tablet compleet je pc kan vervangen

Ondanks het feit dat we de laatste jaren steeds meer convertibles en hybrides voorbij hebben zien komen (tablets die omgetoverd kunnen worden tot laptops, van zowel Apple, Android als Windows), betekent dat niet direct dat die apparaten je pc of laptop kunnen vervangen. Ja, er is enorm veel vooruitgang geboekt en de meeste tablets kun je best voor een dag of wat gebruiken, maar je zult al gauw merken dat niet elk systeem beschikt over de software die je zoekt. Nu heeft een Windows-tablet daar wellicht iets minder last van, maar het probleem is er.

Veel van die tablets beschikken namelijk niet over de volledige versies van de programma’s die je nu in de vorm van apps gebruikt, omdat ze zijn geoptimaliseerd voor tablets. En dat is prima, omdat je op een tablet werk – en niet op een laptopvervanger. Dat gezegd hebbende: ja, er komen steeds betere tablets uit die ontzettend krachtig en in meerdere modi te gebruiken zijn, maar voorlopig dien je voor een aantal programma’s nog een ‘gewone’ laptop te hebben. Let dus goed op het aanbod van applicaties en de interne hardware van je toekomstige tablet.

Voor de goedkoopste optie gaan

Een tablet kopen kan een dure hobby zijn, maar er zijn gelukkig ook goedkope opties. Dan bedoelen we niet de modellen van rond de 200-300 euro, maar de veel goedkopere varianten waar je je twijfels bij kunt hebben. Goedkoop is duurkoop en dat blijkt ook voor tablets te gelden. Goedkope tablets beschikken vaak over minder mogelijkheden door verouderde hardware en lopen soms onnodig online risico’s, omdat de software verouderd is. Let dus goed op het merk (is het bekend?), de specs (wat kun je ermee?) en de software (nog wel up-to-date?).

Geen research doen

Mogelijk ben je op dit artikel gestuit omdat je in de markt bent voor een tablet. Dat kan betekenen dat je op dit moment research aan het doen bent naar het kopen van een tablet. Een goed plan, want zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je nogal wat grove fouten maken die het plezier van de tabletervaring kunnen schaden. Zie onze bovenstaande tips daarom ook als extra richtlijnen, zodat je niet de fout in gaat. Je kunt bijvoorbeeld in onze database precies aangeven naar wat je op zoekt bent, waardoor je al voor een groot end goed op weg bent.

Maar lees je ook in: wat zijn op dit moment de trends en wat heb ik daaraan? Wat zijn de nieuwe processoren en heb ik die nodig voor hetgeen dat ik met die tablet wil doen? Hoeveel werkgeheugen is nu acceptabel en hoeveel wil ik daaraan uitgeven? Heb ik wel veel werkgeheugen nodig, of kan ik beter voor een model gaan met iets minder ram waardoor de prijs kan zakken? Lees ook vooral enkele recensies door van de modellen die je wil en bekijk ook de websites van de fabrikanten voor up-to-date specs en info. Dan weet je precies wat je kunt verwachten.

Een tablet kopen of vergelijken?

Zoals je ziet zijn er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je nadenkt over het kopen van een tablet. Meer informatie vind je in ons archief met tablet tips en onze pagina met informatie voor beginners. Mocht je al weten wat je zoekt maar meerdere modellen willen vergelijken, dan kun je terecht in onze tablet database. Neem voordat je tot aankoop overgaat ook onze pagina over een tablet kopen nog even door. Succes met de aanschaf!

Reacties (1)