Review: Lenovo ThinkPad X1 Yoga

20 juli 2016 + 10 minuten 0 Reacties
lenovo-thinkpad-x1-yoga-1

In deze review kijken we uitgebreid naar de Lenovo ThinkPad X1 Yoga, een convertible die op Windows 10 draait en in enkele standen gebruikt kan worden. Het apparaat is verkrijgbaar in verschillende varianten.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga – specificaties

Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Scherm 14-inch, 2560 bij 1440 pixels
Digitizer Ja
Processor Intel Core i7 (6th gen) – Intel Core i5 (6th gen) – Intel Core i3 (6th gen)
RAM 4GB – 8GB – 16GB
Opslaggeheugen 256GB – 512GB – 1TB
SD Ja, microSD
HDMI Ja
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Ja (optioneel)
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Nee
Camera’s 720p
Accu 5200 mAh Lithium Polymer

Specs

De Lenovo ThinkPad X1 Yoga is in verschillende configuraties verkrijgbaar. Dit zijn de prijzen van de Lenovo-website.

  • Intel Core i5 (6th gen), 8GB werkgeheugen, 128 GB SSD – 1.807,86 euro
  • Intel Core i5 (6th gen), 8GB werkgeheugen, 256 GB SSD – 2.197,72 euro
  • Intel Core i7 (6th gen), 8GB werkgeheugen, 256GB SSD – 2.249,00 euro
  • Intel Core i7 (6th gen), 16GB werkgeheugen, 1TB SSD – 3.297,30 euro

De versie die wij hebben getest, beschikt over een Intel Core i7-processor. Die processor is behoorlijk snel en is geklokt op 2,6GHz. Daarnaast kan de processor een boost van 0,8GHz realiseren wanneer nodig, waardoor je een bovengemiddelde en goede prestatie overhoudt. Helaas is het zo dat de convertible beschikt over een dualcore-processor, waardoor multitasking in theorie niet zo vlekkeloos verloopt in vergelijking met een quadcore-processor, maar de hoeveelheid werkgeheugen (in dit geval 16GB) maakt het goed.

Andere configuraties hebben beduidend minder werkgeheugen. Mocht je niet zo veel willen uitgeven aan een 16GB ram-model, dan zit je met een 8GB ram-model ook goed, aangezien Windows 10 daar – in combinatie met andere applicaties – prima op kan draaien. Gelukkig zorgen de processor en de SSD (solid state drive) voor een snelle ervaring, welke variant je van de Lenovo ThinkPad X1 Yoga je ook koopt. Wil je kantoortaken uitvoeren, dan is 16GB wellicht onnodig in je laptop, al kun je daardoor wel enkele (niet al te zware) games afspelen.

Display

Dankzij het 14″-scherm blijft de Lenovo ThinkPad X1 Yoga nog compact, terwijl je er prima op kunt werken. Er is een resolutie van 2560 bij 1440 pixels aanwezig. In combinatie met het 14″-scherm betekent dat een pixeldichtheid van 209 pixels per inch. En dat is een gemiddelde waarde. De Lenovo Yoga 900 en de Microsoft Surface Pro 4 gaan hier overheen met scores als respectievelijk 276 en 267 ppi. Desondanks komen kleuren goed tot hun recht op dit scherm en is er een goede kijkhoek aanwezig zonder dat die kleuren veranderen.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga – hardware en design

Een groot nadeel aan de Lenovo ThinkPad-serie, is dat het gros van de modellen er gewoonweg hetzelfde uitzien. Het maakt dus niet uit of je een duurder of goedkoper model in huis neemt of een model van een andere ThinkPad-lijn, je krijgt een product die het er hetzelfde uitziet. En het design is niet heel erg aantrekkelijk, wanneer je kijkt naar de zwarte, matte afwerking. Soms is simpel een goede weg om in te slaan, maar in het geval van de ThinkPad-serie geldt het tegenovergestelde. Aan het design mag dus wel eens iets worden gedaan.

Wel is het zo dat de convertible ontzettend dun en licht is, zeker in vergelijking met soortgelijke modellen met dezelfde schermgrootte. Wanneer je het model dichtklapt, dan kom je net boven de anderhalve centimeter uit. En met zijn 1,27 kilogram aan gewicht zul je ook geen kromme rug krijgen van het dragen. Wat de afmetingen en het gewicht betreft, zet Lenovo dus een mooie prestatie neer. Verder bevinden zich alle poorten aan beide zijkanten (de sd-kaartsleuf zit op de achterkant), waardoor die altijd goed te bereiken zijn. Ook is dat is in orde, dus.

Je kunt de X1 Yoga in verschillende standen gebruiken: laptop, tablet, tent of met het scherm rechtop. Wanneer je de laptop als een tablet wil gebruiken, dan zullen de toetsen van het toetsenbord automatisch naar binnen worden getrokken, zodat je het apparaat niet op die toetsen legt. Aan de zijkanten komen er dan pootjes met een rubberen laag naar beneden, waardoor je stevig en stabiel kunt plaatsen. Daarnaast is het zo dat het omslaan van het scherm moeiteloos gaat en de scharnieren het scherm stevig vastzetten.

Connectiviteit

Ondanks het feit dat de convertible redelijk dun is, is er genoeg ruimte voor een groot scala aan connectiviteitsopties. Zo zijn er drie usb 3.0-poorten, is er een micro-sd-kaartsleuf, een sim-kaartsleuf, hdmi, een mini display port en koptelefoonaansluiting (ook voor een microfoon). Echter, er zijn geen usb-type-c- en ethernet-poorten aanwezig. Er zijn dus meer dan genoeg middelen om mee uit de voeten te kunnen, al zul je voor sommige accessoires wellicht een verloopstukje moeten aanschaffen (bijvoorbeeld van usb naar ethernet).

Speakers

Verwacht niet te veel van de speakers op de Lenovo ThinkPad X1 Yoga. Dat kan eigenlijk ook niet, wanneer je kijkt naar het formaat van het apparaat. Een basgeluid is zo goed als afwezig en zelfs wanneer je het geluid op maximaal zet (los van de kwaliteit van het geluid dan), zul je nog geen kamer kunnen vullen. Wel leveren de speakers prima werk af wanneer je bijvoorbeeld een Skype-gesprek voert of een YouTube-video aan het bekijken bent. De spraak komt goed uit de verf, maar voor het beluisteren van muziek kun je beter elders kijken.

Camera’s

Over de 720p-camera kunnen we hetzelfde zeggen: verwacht er niet te veel van, maar voor bijvoorbeeld een Skype-gesprek kun je hem goed gebruiken. De beelden die de camera levert zijn niet heel gedetailleerd, maar wel gedetailleerd genoeg voor het herkennen en in beeld brengen van jezelf tijdens zo’n gesprek. Daar is deze camera mogelijk dan ook voor bedoeld, omdat je er verder niet heel veel andere dingen mee kunt doen. Zeker wanneer een kamer te licht of te donker is, dan is er bar weinig kwaliteit in de foto of video.

Accuduur

We hebben gemerkt dat de accu van de Lenovo ThinkPad X1 Yoga net de dag niet door zou komen wanneer je hem acht volle uren achter elkaar zou hebben aanstaan. Gelukkig nemen we ook wel eens pauze en dan deden we de klep dicht, waardoor de accuduur dus eigenlijk (kunstmatig) verlengd werd. Wanneer je dit niet doet, dan red je namelijk de 8-urige werkdag niet en dien je dus vlakbij een wandcontactdoos te zitten. Natuurlijk ligt het er ook aan wat je precies doet: bij zwaardere taken zal de accu nog iets sneller leeg raken.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de Lenovo ThinkPad X1 Yoga is heel prettig te bedienen, omdat het bord gewoonweg breed is. De toetsen zijn daardoor wat groter, waardoor het maar weinig voorkomt dat je een letter mist of verkeerd intypt. Je kunt er ook voor kiezen de verlichting op het toetsenbord aan te zetten, waardoor je in de avond wellicht beter zult typen. Dat doe je door de fn-toets plus de spatiebalk in te drukken. Je hebt dan nog de keuze uit twee instellingen: eentje met een helder licht en eentje met een veel minder helder licht.

Niet geheel onbelangrijk is het feedback van de knoppen. Het toetsenbord is dun, maar de knoppen geven genoeg feedback waardoor je het idee krijgt dat je de knopjes indrukt. En dat typt in onze beleving ontzettend fijn, waardoor je (mits je dat al kunt) moeiteloos blind kunt typen. Daarnaast vind je in het midden van het toetsenbord de rode TrackPoint die je kunt gebruiken in plaats van een muis of de voortreffelijke touchpad aan de onderkant. Zeker in combinatie met de drie hardwareknoppen boven de pad; het voelt wederom als vanouds.

Stylus

De Lenovo ThinkPad X1 Yoga wordt ook geleverd met een stylus. Die vind je aan de zijkant van het apparaat, naast de knop voor het aan- en uitzetten van de convertible. Deze kun je heel goed gebruiken voor het maken van aantekeningen of het tekenen van dingen, aangezien we geen lag of iets dergelijks hebben opgemerkt. Ook is het zo dat je handpalm op het scherm kan leunen tijdens het tekenen en schrijven, aangezien die niet als input wordt herkend wanneer je met de stylus bezig bent. Een snelle en betrouwbare accessoire.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga – software

Het besturingssysteem op deze convertible is Windows 10 en dat betekent dat we in elk geval te maken krijgen met enkele applicaties die worden meegeleverd bij elk apparaat met het OS geïnstalleerd. Zo komen we ook hier de apps van Twitter, Flipboard en onder meer nog Candy Crush Saga tegen (wat ons betreft hoeft een dergelijk spel niet op een zakelijk product te staan). Ook is er de Lenovo Companion, die op zich wel handig is. Deze app helpt namelijk bij het installeren van software-updates en het opschonen van je computer.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga – in gebruik

Hierboven hebben we al het één en ander over het gebruik van de Lenovo ThinkPad X1 Yoga gemeld. Het toetsenbord typt fijn, waardoor we er meer dan prima op hebben kunnen werken in de tijd dat we het apparaat aan het uitproberen waren. Daarnaast hebben we niet tegen het probleem van te weinig ruimte aangelopen, omdat we al veel in de cloud werken. Opslag is dus al gauw iets waar je op kunt besparen en dat is ook een onderdeel dat je mee moet nemen in je besluitvorming. Daarnaast staat er niet veel (aparte) bloatware op het apparaat.

Tijdens onze dagelijkse bezigheden zijn we ook niet tegen rare dingen aangelopen waardoor de convertible traag werd, of iets dergelijks. Met Photoshop, Excel en de Firefox-browser open, werkt de laptop/tablet moeiteloos door, in welke stand je hem ook gebruikt. We hebben het meeste gebruikgemaakt van de laptopstand, omdat we er juist zo goed op konden werken, mede dankzij het toetsenbord, de prima touchpad, het scherm (dat groot genoeg is) en de kwaliteit van het scherm. Ook de tabletmodus was erg populair.

Voornamelijk voor het bekijken van video’s of het laten zien van video’s. De tablet wordt nooit echt zwaar en het gewicht goed verdeeld, waardoor je het apparaat lang kunt blijven dragen. Mocht het toch te zwaar worden, dan klap je het toetsenbord naar beneden en het scherm omhoog, waardoor je een mooie kijkhoek creëert voor het bekijken van media. Sowieso is de kijkhoek erg goed en moesten we er moeite voor doen om de kleuren anders in beeld te krijgen dan normaal. Alleen het geluid stelt teleur – sluit er dus speakers op aan.

Prestaties

Zoals gezegd hebben we tijdens het testen niet gemerkt dat de Lenovo ThinkPad X1 Yoga moeite had met de taken die we hem gaven (ons model draait op 16GB werkgeheugen). Het apparaat heeft een iets betere processor dan bijvoorbeeld de HP Spectre x360. Wel hebben we gemerkt dat de convertible behoorlijk warm kan worden tijdens het gebruik. Het hitteniveau is nog niet oncomfortabel te noemen, maar was wel dusdanig hoog dat het begon op te vallen. Daardoor ging de ventilator ook steeds aan en dat wordt een irritant geluid.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga – conclusie

Al met al kunnen we wel stellen dat de Lenovo ThinkPad X1 Yoga een goed ontwikkelde business convertible is geworden, met een ietwat grove uitstraling. De X1 Yoga heeft zo zijn minpunten, maar zijn grootste minpunt is toch wel de prijs. Het goedkoopste model kost ongeveer 1700 euro, terwijl de duurste variant boven de drieduizend euro uitkomt. Wel krijg je daar een ontzettend veelzijdige laptop voor terug, die je ook kunt gebruiken als tablet. Daarnaast is de hardware helemaal niet zwaar en voelt het apparaat ook niet log aan.

Helaas is het echter zo dat je geen complete werkdag kunt vullen achter de laptop, zonder dat je daarvoor een stopcontact dient op te zoeken. De batterij gaat namelijk geen acht uur mee en wanneer je iets zwaardere programma’s afspeelt, daalt dat getal alleen maar verder. Om over de speakers nog maar te zwijgen: daarmee kun je geen presentatie geven, om maar wat op te noemen. Wel is het tof dat er een stylus wordt meegeleverd en dat die accessoire ook echt goed werkt. Ook zijn er meer dan genoeg connectiviteitsopties.

Het toetsenbord is heel fijn en breed, waardoor je er moeiteloos op kunt typen. De knoppen, zoals de backspace, zijn wat breder dan op andere convertibles, waardoor het niet vaak voorkomt dat je ergens naast typt. Het scherm biedt een mooie kwaliteit aan en laat kleuren goed tot zijn recht komen, ook al ligt het aantal ppi niet heel erg hoog, maar wel hoger dan gemiddeld. Voor nu vinden we dat het apparaat nog te duur is voor wat je ervoor krijgt, maar na een (fikse) prijsdaling kun je de Lenovo ThinkPad X1 Yoga zeker overwegen.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Licht en compact design
  • De tablet is ontzettend snel
  • Scherm is groot genoeg voor alledaagse taken

Minpunten
  • Batterij gaat niet lang mee

  • Aan de dure kant
  • Speakers vallen goed tegen

Reacties (0)