Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

iFixit: Samsung Galaxy Note 7 lastig te repareren

Geschreven door
Geplaatst op18 augustus 2016, 23:07 CategorieAndroid

Het mag nauwelijks een verrassing heten: de volledig uit glas en staal samengestelde Samsung Galaxy Note 7 is moeilijk te repareren. Dat weten we van de reparateurs van iFixit, die alle nieuwe apparaten voorzien van een reparatiescore. De Note 7 scoort een vier.

Net iets beter dan de Galaxy S7

En da’s lang geen tien, de maximale score die een apparaat op de reparatieschaal kan halen. De Note 7 scoort maar net iets beter dan de Galaxy S7, die op een 3 eindigt.

 

Het is erg lastig om de glazen telefoon open te maken zonder dat glas te breken. Dat is het eerste minpunt. Dat dit glas ook nog aan de achterkant zit, verdubbelt volgens iFixit de breekbaarheid van het toestel tijdens een reparatie. Het is dus erg oppassen geblazen als je de voor- en achterkant uit elkaar gaat wrikken.

Breuk in gebogen glas is extra dure grap

Daarbij komt dat zowel het glas aan de voor- als aan de achterkant allebei gebogen zijn aan de zijkanten. Een breuk in dat glas is dus een dure grap, want gebogen glas is veel duurder dan een gewone rechthoekige glasplaat.

Modulair

Maar de knappe reparateurs van iFixit hebben voor hetere vuren gestaan. Ze hebben de Note 7 zonder iets stuk te maken helemaal weten te ontleden, en kwamen er achter dat er ook positieve dingen huizen onder de glazen motorkap. Zo zijn een boel componenten modulair in het toestel gezet, zodat ze redelijk eenvoudig te vervangen zijn als de boel kapot gaat.

Charging port kan er snel uit

iFixit meldt dat de kabeltjes aan de binnenkant logisch zijn gerangschikt, zodat bijvoorbeeld de vervanging van de laad-opening kan gebeuren zonder dat het scherm eraf hoeft. Deze ‘charging ports’  zijn meestal een van de eerste componenten die verslijten in een smartphone, dus dat is erg goed nieuws.

Batterij

Voorts lijkt de batterij redelijk los in de behuizing te zitten, zodat ook de vervanging hiervan een peuleschil is. Als het scherm en de achterkant tenminste zonder kleerscheuren zijn verwijderd. In tegenstelling tot sommige andere telefoons hoeft niet het hele moederbord uit de telefoon te worden getrokken om de batterij te kunnen vervangen.

Nooit bendgate

Samsung heeft er met de Note 7 voor gezorgd dat ‘bendgate’ – zoals de buigbaarheid van de iPhone 6 Plus is genoemd – nooit kan voorkomen. De reden hiervoor heeft iFixit ontdekt: er zit een soort ‘dubbele muur’  in het toestel waardoor het niet zal buigen of breken. Deze versteviging zit zowel rondom de batterij als rondom de behuizing.

S-Pen

Een negatief punt was de behuizing van de S-Pen, die met een hele hoop lijm is gefabriceerd. Daar houdt iFixit niet van; dan moeten ze dat eerst heel voorzichtig verwarmen om de zaak van elkaar te krijgen en componenten te kunnen vervangen.

Alles bij elkaar levert de reparabelheid van de Note 7 dus een magere vier op. De hele ‘teardown’ van de Note 7 is hier bij iFixit te zien, inclusief een hele hoop plaatjes.

De Note 7 kan vanaf 9 september in Nederlandse winkels worden gekocht.

 

  • Delen:
Samsung Galaxy Note 7
Android Marshmallow (6.0)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.