Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

IFA 2016: wat kunnen we verwachten op het gebied van tablets en phablets?

Geschreven door
Geplaatst op9 augustus 2016, 15:40 CategorieAndroid

Over drie weken is het zover; dan gaat in Berlijn IFA 2016 van start. Tijdens deze beurs tonen alle grote elektronicafabrikanten de nieuwste producten en ontwikkelingen op het gebied van consumentenelektronica. Ook tablets, convertibles en phablets mogen natuurlijk niet ontbreken en wij van TabletsMagazine.nl zijn dan ook aanwezig om verslag te doen van alle aankondigingen. Maar wat kunnen we precies verwachten? In dit artikel kijken we naar wat we al denken te weten.

Algemene trend IFA 2016

Net als vorig jaar verwachten we ook tijdens IFA 2016 weinig verrassingen op het gebied van tablets. Niet alleen omdat de markt krimpt, maar ook omdat de fabrikanten geen teasers hebben vrijgegeven. Soms komt het nog wel eens voor dat die fabrikanten consumenten en de pers vaak alvast een klein voorproefje wil geven middels zo’n teaser, maar daar dit jaar dus geen sprake van. Wel verwachten we meer convertibles en hybrides te zien: de tablets die je ook moeiteloos kunt omtoveren tot een meestal zeer capabele laptop.

Mochten er nog veel smartphones worden aangekondigd, dan is de kans groot dat daar een hoop phablets bij zullen zitten (toestellen met een scherm van tenminste 5,5-inch). Die markt lijkt nog steeds te bloeien en met geruchten over een nieuwe phablet van Google en HTC – evenals LG om er nog maar eentje te noemen – lijken we voorlopig nog niet van die tussenapparaten af te zijn. En dat is helemaal niet erg, aangezien de Nexus 6P en iPhone 6S Plus bijvoorbeeld goed laten zien wat een goede phablet waard kan zijn.

Statistiek phablets tablets smartphones activeringen kerstperiode 2015

Samsung

Samsung kondigt vaak op zijn eigen evenement nieuwe vlaggenschepen aan en dit jaar is dat ook niet anders. De Samsung Galaxy Note 7 werd vorige week al aangekondigd bijvoorbeeld, waardoor er op het gebied van smartphones dus geen echte verrassingen meer zijn. Wel zou Samsung momenteel nog werken aan de opvolger van de Galaxy Tab S2, namelijk de Galaxy Tab S3. Over die tablet wordt gezegd dat we geen grote veranderingen hoeven te verwachten. De kans is zeer groot dat Samsung de tablet tijdens IFA 2016 zal aankondigen.

Asus

Asus heeft altijd een groot aantal smartphones, phablets en tablets in het assortiment, maar die worden vaak niet tijdens IFA aangekondigd. Voor dit jaar lijkt er dan ook niets gepland te staan, ondanks het groot aantal producten dat het bedrijf jaarlijks uitbrengt. Wel heeft de fabrikant onlangs de ZenPad 3S 10 aangekondigd voor de Aziatische markt, maar over een Europese of Nederlandse release is nu nog helaas niets bekend. Daar komt mogelijk vlak voor of tijdens het evenement in Berlijn verandering in…

asus-zenpad-10-z300m-groot1

LG

Van LG kunnen we – ondanks de tegenvallende smartphoneverkopen – dit jaar mogelijk twee phablets verwachten. De eerste phablet die dit jaar nog zou worden uitgebracht, zou de LG V20 moeten zijn. Dat is de opvolger van de LG V10. Als we de geruchten mogen geloven, dan wordt de V20 op 6 september gepresenteerd, een dag voordat de beurs is afgelopen. Over het toestel wordt gezegd dat het een 5,5″-scherm zal krijgen. Maar over een tweede scherm – zoals op de V10 – is op moment van schrijven nog niets bekend, helaas.

Ongeveer een jaar geleden ontstonden de eerste geruchten al over de opvolger van de LG G Flex 2. Over de nieuwe phablet werd toen gezegd dat die mogelijk in maart 2016 zou worden aangekondigd, maar inmiddels is duidelijk dat dit niet gebeurd is. Dat zou dus tijdens de IFA van dit jaar moeten gebeuren. De LG G Flex 3 krijgt mogelijk een 5,5″-scherm, met een qhd-resolutie, met onder de motorkap een Qualcomm Snapdragon 820-processor, 4GB aan werkgeheugen en de keuze uit 32GB of 64GB aan interne opslagruimte.

lg-v10-nederland-2

Huawei

Voor Huawei is het moeilijk te voorspellen dit jaar, aangezien er maar weinig over de toekomstige toestellen naar buiten is gekomen. Vorig jaar kondigde de fabrikant wel de Huawei Mate S aan en wellicht dat we dit jaar verrast worden met een Mate S 2. En anders hebben we nog de hoop gevestigd op de Huawei Mate 9, als opvolger van de Mate 8. Maar het lijkt er meer op dat Huawei zich zal focussen op de wearables dit jaar, aangezien het bedrijf in de afgelopen maanden enkele mooie smartwatches uitgebracht heeft.

Lenovo en Motorola

De afgelopen gonst het flink van de geruchten over de zogenoemde Motorola Moto Z Play. Dit is een phablet met een 5,5″-scherm en wat mildere specs ten opzichte van de andere Moto Z-modellen, maar dit toestel zou dan ook een lager prijskaartje krijgen. Lenovo, de eigenaar van Motorola, heeft er nog niets over naar buiten gebracht. Daarnaast verwachten we tenminste één nieuwe convertible van de Chinese fabrikant, namelijk de Miix 510 waar eerder al geruchten over verschenen. En wie weet wat er nog meer wordt aangekondigd…

motorola-moto-z-play-groot-1

Andere fabrikanten…

Namen als Sony, HTC en Acer ontbreken op de bovenstaande lijst, omdat er simpelweg niets bekend is over de plannen van deze bedrijven. Of de fabrikanten slagen erin alle benodigde informatie binnen eigen muren te houden, of er staat simpelweg niets op de planning. Desondanks kunnen bedrijven als Sony ons nog positief verrassen met mooie high-end toestellen, maar dat is speculatie onzer zijde. Voor zover bekend werken de fabrikanten aan nieuwe smartphones, maar over de schermgrootte lijkt nog niets vast te staan.

Convertibles en hybrides

Als we de voorspellingen van de tabletmarkt mogen geloven, dan zal er de komende jaren veel groei gerealiseerd worden voor de pc-producten die je op veel verschillende manieren kunt gebruiken, zoals convertibles en hybrides. Soms koppel je het toetsenbord los en bij een ander model draai je hem achter het scherm weg – de consument en de zakelijke markt lijken er geen genoeg van de krijgen. De verwachting is dan ook dat bedrijven zoals Lenovo, Dell en Acer met nieuwe producten op de proppen zullen komen.

lenovo-thinkpad-yoga-260-5

Maar helaas valt dus moeilijk te zeggen wát we verder precies kunnen verwachten. Ja, betere specificaties, mooiere schermen of juist modellen met een zachte prijs die zeer geschikt zijn voor de budgetmarkt – dat kan natuurlijk ook. In 2018 moet de tabletmarkt gaan aantrekken en die groei wordt hoogstwaarschijnlijk gerealiseerd door convertibles en hybrides, dus zullen fabrikanten hier handig mee om moeten gaan. De verwachting is dat deze tablets zo’n 31 procent van de markt in handen gaan krijgen rond 2020-2021.

Verslag IFA 2016

Tablets Magazine is vanaf dinsdag 1 september aanwezig in Berlijn en doet verslag van alle aankondigingen. Wil je al het nieuws op de voet volgen, dan kun je terecht in ons IFA 2016 archief. Ook kun je ons volgen op Twitter, waar we foto’s en korte nieuwtjes zullen delen. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van home cinema, smart home en wearables. Hiervoor kun je terecht op HomecinemaMagazine.nl, SmartHomeMagazine.nl en WearablesMagazine.nl.

  • Delen:

Reacties

  1. Jose
    17 augustus, 2016 om 11:56

    Wanneer verschijnt de opvolger van de Nexus 7 ?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.