Waarom verdwijnt de 3.5 mm koptelefoon audio-aansluiting?

01 augustus 2016 6 Minuten 0 Reacties
iphone 7 feature

De iPhone 7 krijgt geen 3.5 mm audio-aansluiting. Dit is de afgelopen tijd wel duidelijk geworden. Ook de Moto Z en de LeEco Le 2 hebben geen 3.5 mm aansluiting gekregen. Welke redenen kunnen fabrikanten hebben bij zulke besluiten? In dit artikel zoeken we het uit.

If ain’t broken, don’t fix it

Onder dit motto heeft de 3.5 millimeter audio-aansluiting ons 32 jaar, sinds 1984, dienst gedaan. Het hele ecosysteem van hoofdtelefoons, oortjes of boxjes maakt gebruik van deze aansluiting. Als een grote speler zoals Apple ineens besluit om deze aansluiting niet meer te gebruiken, dan zal dit voor een grote verandering op de audiomarkt zorgen. Wat is hier precies de redenering achter?

Om te begrijpen welke gevolgen het wegdoen van de hoofdtelefoonaansluiting heeft, moet je twee componenten begrijpen die het luisteren van digitale audio mogelijk maken: de DAC en de AMP. De DAC, Digital to Analog Converter, zorgt ervoor dat digitale bestanden van 0 & 1 worden omgezet naar analoge audio, een signaal dat wij met onze oren kunnen waarnemen. De AMP, ook wel amplifier, zorgt ervoor dat het signaal van de DAC wordt versterkt. De koptelefoon ontvangt daarom een analoog signaal van de 3.5 mm aansluiting en je kan audio luisteren.

1. Push voor duurdere koptelefoons

De eerste reden om de 3.5 mm audio-aansluiting weg te doen, is de push voor duurdere koptelefoons. Voortaan is het de bedoeling dat we audio gaan luisteren via een USB Type C of Lighting aansluiting. USB Type C komen we veel tegen op Android apparaten, terwijl Lightning de poort op iPhones en iPads is. Lightning is het eigendom van Apple.

Via USB Type C of Lightning wordt er geen analoog maar een digitaal signaal meegegeven. Sinds een koptelefoon niet met een digitaal signaal om kan gaan, heeft het aangesloten audioapparaat een ingebouwde DAC en AMP nodig, zoals hierboven staat uitgelegd. Deze componenten drijven de kosten omhoog. Daarnaast kunnen een DAC en AMP nu specifiek voor bijvoorbeeld een koptelefoon ontworpen worden, met betere geluidskwaliteit als gevolg. Door de geïntegreerde DAC en AMP ben je niet afhankelijk van de DAC en AMP in een smartphone of tablet. Daarom heb je op elk apparaat dezelfde geluidskwaliteit. Audiofabrikanten kunnen zich onderscheiden door zich te richten op de kwaliteit en ontwikkeling van de DAC en AMP. Extra ontwikkeling betekenen extra kosten, en waarschijnlijk een hogere prijs van het eindproduct. Toevallig is Apple eigenaar van een audiofabrikant, namelijk Beats. Apple zal dan ook garen spinnen bij het feit dat ze duurdere Lightning-koptelefoons kunnen verkopen met geïntegreerde DAC en AMP.

Daarnaast zullen fabrikanten bluetooth-hoofdtelefoons naar voren willen schuiven als handige alternatieven. Geen gedoe met converters voor je bestaande koptelefoon of een specifieke Lightning of USB Type C koptelefoon kopen: met bluetooth werkt je audioapparaat op elk device. Sinds bluetooth net als USB Type C of Lightning digitale audio uitzendt, moet de koptelefoon ook over een geïntegreerde DAC en AMP beschikken. Sinds bluetooth-koptelefoons momenteel al prijziger in de markt worden gezet dan hun analoge varianten, is het niet raar om te verwachten dat er fabrikanten extra veel winst zullen maken op draadloze koptelefoons.

2. Push voor audioaccesoires

Gelukkig kan je nog wel je huidige koptelefoon/oortjes gebruiken via een converter. Zowel USB Type C als Lightning zijn namelijk in staat om via de DAC en AMP van de smartphone een analoog signaal uit te zenden.

Gebruik je een verlengstukje waarmee je een 3.5 mm aansluiting omzet naar USB Type C of Lightning, dan kan je alsnog van je huidige audio-apparatuur genieten. Aangezien veel consumenten niet meteen zullen switchen naar de (duurdere) USB Type C of Lightning koptelefoons, zullen er in het begin veel converters worden verkocht. Natuurlijk is een converter overal mee naartoe nemen op de lange termijn erg onhandig. En daarmee kom je weer bij punt één terecht, waar het kopen van een nieuwe (en duurdere) koptelefoon de beste oplossing is.

Daarnaast kunnen sommige koptelefoons hun kabels verwisselen. Fabrikanten zullen hier ongetwijfeld op inspringen door kabels te verkopen die zowel met Lightning als USB Type C overweg kunnen. Dit brengt weer meer geld met zich mee, dus voor hen een win-win situatie! De Audeze Sine koptelefoon is hier een voorbeeld van, deze koptelefoon kan zowel met Lightning als een conventionele 3.5 mm aansluiting overweg als je de kabel omwisselt.

3. Push voor meer controle

Met de switch van één universele aansluiting (3.5 mm) naar twee (USB Type C en Lightning) zal er voor elke aansluiting een compleet nieuw ecosysteem moeten worden gebouwd. Vooral voor Apple kan dit voordelig zijn, omdat ze eigenaar van de Lightning aansluiting zijn. Daarom moet elke fabrikant toestemming vragen voordat het een Lightning-compatible apparaat mag  uitbrengen. Hiermee creëert Apple nog meer controle over hun ecosysteem. Had Apple de huidige 3.5 mm aansluiting gehouden, dan was dit nooit gelukt, omdat Apple immers geen eigenaar is van de 3.5 mm aansluiting.

Daarnaast is het voor smartphonefabrikanten niet verplicht om analoge output via USB Type C mogelijk te maken. Apple kan om de push naar Lightning-apparatuur te vergroten ook besluiten de analoge uitput van Lightning stop te zetten. Hierdoor zouden converters ook niet meer werken, en ben je aangewezen op de aanschaf van een nieuw apparaat met bluetooth of een USB Type C / Lightning aansluiting.

Waar alle punten op neerkomen, is de push voor meer winst. Dit is in het belang van zowel de audiofabrikant als de verkoper van smartphones. Het is nog maar de vraag hoe snel zo’n lange gebruikte standaard als de 3.5 mm aansluiting zomaar kan worden vervangen, maar dat het eraan zit te komen is een feit. Of zoals Apple zal zeggen:

Meer informatie

Wil je meer weten over wat ons te wachten staat, lees dan vooral ons achtergrondartikel over drukgevoelige schermen. Ben je ondertussen ook nieuwsgierig geworden wat USB Type C precies is? Daar hebben we ook een uitgebreid artikel over. Daarnaast hebben we ook nog een algemene tips-sectie,waar je veel informatie over diverse onderwerpen kan vinden, zoals hoe je een tablet als tweede scherm kan inzetten, of wat de beste phablets van dit voorjaar zijn.

Reacties (0)