Android traag? Zo maak je je smartphone of tablet sneller

03 februari 2023 7 Minuten 1 Reacties
Oppo Pad Air

Merk je dat je Android traag is? Of trager wordt? Dat kan vervelend zijn -- daarom brengen we een aantal tips om dat te verhelpen.

Wanneer je al geruime tijd dezelfde smartphone of tablet gebruikt, dan kan het zijn dat je Android traag is of wordt. Soms kun je daar niets meer aan doen. Dan is de hardware gewoonweg te oud voor de manier waarop je hem tegenwoordig gebruikt. Apps vragen om meer geheugen of ruimte, diensten nemen meer ruimte in beslag of het besturingssysteem stelt hogere eisen aan je hardware. Daar kun je soms weinig aan doen, maar je kunt natuurlijk wel dingen uitproberen.

Want als je de onderstaande tips volgt, dan kan het zomaar zijn dat je nog net even een paar maanden uit je oude Android perst. Dat scheelt een hoop tijd, geld en gedoe en is dus de investering waard. De opties die we in dit artikel presenteren zijn niet moeilijk uitvoerbaar. En als ze wat handelingen vereisen, dan brengen we daar een toegankelijk stappenplan voor uit. Kortom: is je Android traag? Met deze opties kun je je smartphone of tablet sneller maken.

Dit artikel is voor het laatst geüpdatet in februari 2023.

Start je toestel opnieuw op

Eén van de simpelste dingen die je meteen kunt uitproberen is je Android-smartphone of -tablet opnieuw opstarten. Wanneer je dit doet, dan elimineer je wellicht allerlei achtergrondprocessen die heel lang actief zijn, en je Android traag maken. Dit is met name handig voor de mensen die toestellen hebben met 4 GB aan werkgeheugen, of minder. Hoe meer werkgeheugen je hebt, hoe langer het duurt voordat de hardware echt traag wordt. Wil je dat je apparaat lekker snel blijft? Start hem dan een keer per week opnieuw op, om die achtergrondprocessen tegen te gaan.

Ruimte vrijmaken en appbeheer

Wanneer je niet genoeg opslagruimte hebt op een Android-apparaat, dan kan dat eveneens voor een langzame ervaring zorgen. Google zegt dat je Android traag wordt op het moment dat je minder dan tien procent van je beschikbare, interne opslagruimte vrij hebt. Reden genoeg om die opslagruimte zo nu en dan eens op te schonen. Dat doe je door apps, foto’s en ongebruikte bestanden te verwijderen. Wanneer je foto’s of video’s verwijdert, zorgt er dan voor dat je ze elders opgeslagen hebt. Hang je telefoon aan een pc om handmatig een back-up te maken, of kies een goede clouddienst uit.

Je kunt ook bijvoorbeeld een goede app downloaden die helpt bij het beheren van je opslagruimte. Eén van de favorieten op deze redactie is de app Files by Google. Daarmee kun je met een tap op de knop caches van apps legen, dubbele afbeeldingen verwijderen en grote of ongebruikte bestanden weggooien. Met een gratis app als Google Foto’s (lees wel even goed de voorwaarden door) kun je foto’s en video’s veilig opslaan in de cloud. En ook die app kan overigens helpen met het verwijderen van foto’s die je wellicht niet meer nodig hebt.

Als je enkele apps wil verwijderen die je niet meer gebruikt, dan ga je als volgt te werk. Zoek de app op (op je thuisscherm of in de applade) die je wil verwijderen. Houd hem even ingedrukt met je duim, totdat er een pop-upmenu verschijnt. Selecteert hier de optie App-info. Als die optie er niet staat, dan druk je op de i die in het cirkeltje staat. Druk in het nieuwe scherm op de knop Verwijderen (let op: sommige apps kunnen niet verwijderd worden, dan dien je op Uitschakelen of Uitzetten te tappen om ruimte vrij te maken). Ook kun je hier handmatig de cache legen.

Tot slot willen we nog even de zogenaamde Lite-apps onder de aandacht brengen. Dit zijn lichtgewichtapplicaties die weinig ruimte in beslag nemen en dus op Android-apparaten gebruikt kunnen worden die weinig ruimte beschikbaar hebben. Wanneer je een betrouwbare app downloadt, check dan of er ook een Lite- of Go-versie beschikbaar is. Google heeft er een aantal in de aanbieding, zoals Google Go, Camera Go, Assistant Go en Maps Go. Ook populaire apps als Twitter, Facebook en Spotify bieden Go-apps aan. Je treft ze allemaal aan in de Google Play Store.

Android traag? Check je besturingssysteem

Wanneer je Android opnieuw opstarten niet lijkt te helpen en je ook geen mogelijkheden meer hebt met betrekking tot ruimte vrijmaken, dan is er nog een optie. Je kunt namelijk kijken welke rol het besturingssysteem hierin kan spelen. Android biedt namelijk een aantal mooie animaties aan. Daarom ziet alles er lekker flashy uit, maar dat vreet dus wel systeemmiddelen. Dat is niet erg als je er genoeg hebt — maar je bent hier omdat er ergens een beperking is. Die systeemanimaties kunnen we gelukkig uitschakelen, en we leggen je uit hoe je dat precies voor elkaar krijgt.

Daarvoor dien je eerst de Ontwikkelaarsopties te hebben geactiveerd binnen de instellingen. De opties activeren doe je door een keer of acht op Build-nummer te tappen. Dat nummer staat onder Instellingen > Over de telefoon, en dan onderaan. Open de opties voor ontwikkelaars onder Systeem. Zoek het kopje Tekeningen op. Daar zie je drie kopjes staan met betrekking tot de animaties: vensteranimatieschaal, overgangsanimatieschaal en duur van animatieschaal. Die staan nu allemaal op 1x. Je kunt die aanpassen naar 0,5x, waardoor de animatie een halve seconde duurt. Of je zet ze hier helemaal uit, voor het beste resultaat.

Verder kunnen we kijken of er een update voor je Android is, die wellicht problemen verhelpt. Daarvoor ga je naar Instellingen > Over de tablet / smartphone > Systeemupdates. In beeld staat een knopje (vaak rechts onderin) waarmee je kunt checken of er updates zijn. Android checkt zelf heel de dag voor nieuwe updates zijn, maar het kan natuurlijk zijn dat er net iets is vrijgegeven waar je op zat te wachten. Als er een update beschikbaar is, betekent dat vaak dat er een hoop verbeteringen zijn. Is die update er, dan zul je daar een notificatie van ontvangen, waarna je ervoor kunt kiezen het systeem te updaten. Dat kost wel wat tijd.

Terug naar de fabrieksinstellingen

Mochten de bovenstaande tips allemaal niet helpen, dan hebben we nog een laatste optie: teruggaan naar de fabrieksinstellingen. Wanneer je dat doet, dan maak je schoon schip. Je verwijdert dan alles van je smartphone of tablet, en begint als het ware helemaal opnieuw. Voordat je dit doet, doe je er goed aan alles te back-uppen wat je waardevol vindt. Lees ook vooral dit uitgebreide achtergrondartikel goed door om te lezen wat je allemaal moet doen voor het uitvoeren van zo’n reset. Doe dit alleen als laatste redmiddel; maar daarna voelt je Android wel weer als nieuw aan.

Meer lezen?

Bij Tips en Advies vind je allerlei handige achtergrondartikelen over mobiele apparaten. De laatste recensies over de nieuwste tablets en smartphones lees je bij Reviews.

Reacties (1)