De beste tablets en phablets van dit moment (herfst 2016)

23 september 2016 + 10 minuten 0 Reacties
asus-zenpad-3s-10-retina

De herfst van 2016 is aangebroken en dat betekent dat we de balans weer kunnen opmaken. Wat zijn over het algemeen genomen de beste tablets van dit moment?

De herfst van 2016 is deze week aangebroken en dat betekent dat we de balans weer kunnen opmaken. Eerder deze week hebben we gekeken naar de beste Android tablets en phablets van dit moment, en naar de beste Windows tablets en hybride laptops van dit moment. In dit artikel pakken we de hele tablet- en phablet-markt samen en kijken we naar de beste tablets algemeen. We hebben de afgelopen maanden weer heel wat nieuwe modellen getest, de prijen in de gaten gehouden en alle ontwikkelingen op de voet gevolgd. Dat resulteert in onderstaande lijst met de tablets die momenteel het meeste waar voor je geld bieden.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Op het gebied van Android-tablets wordt het aanbod langzaam aan iets minder maar we zien we veel meer phablets (grote smartphones) verschijnen die voor hetzelfde budget als de kleine tablet concurreren. Op het gebied van Windows wordt het aanbod van hybride modellen alleen maar groter, terwijl de stand-alone Windows-tablets geen aandacht meer krijgen. Apple heeft begin dit jaar een nieuwe iPad Pro gelanceerd en onlangs de prijzen van de iPads verlaagd. Kortom, er is genoeg keuze en het kan lastig zijn de beste tablet die aan jouw eisen voldoet te vinden. Dit hangt onder meer af van je wensen qua grootte, datgene waar je de tablet voor wilt gebruiken, je verwachtingen qua prestaties en de aansluitingsmogelijkheden. We raden je daarom aan om de zoektocht naar een nieuwe tablet te beginnen in ons review archief en mocht je meer willen weten over waar je op moet letten bij het kopen van een tablet dan kun je onze tablet kopen pagina doornemen. Vergeet ook niet ons artikel met zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet te lezen.

Android vs iOS vs Windows 10

Er is weer veel veranderd op het gebied van besturingssystemen. Google heeft onlangs Android 7.0 Nougat uitgebracht voor Nexus-apparaten maar de meeste tablets en phablets draaien nog op Android 6.x Marshmallow of een eerdere versie van het besturingssysteem. Microsoft heeft deze zomer de Anniversary Update voor Windows 10 uitgebracht waarmee diverse wijzigingen doorgevoerd worden, en Apple heeft twee weken terug iOS 10 voor alle gebruikers beschikbaar gesteld.

De beste tablets van dit moment

Hieronder vind je een overzicht van de beste tablets van dit moment, de herfst van 2016. We kijken in dit overzicht naar alle modellen die te koop zijn en nemen zowel hybride laptops als tablets en phablets mee. De reden hiervoor is dat deze apparaten vaak voor hetzelfde budget concurreren. Het overzicht bevat geen speciale volgorde en is gebaseerd op onze eigen ervaringen in reviews, de ervaringen die bezoekers gedeeld hebben in onze tablet database en de ontwikkelingen in de markt. Natuurlijk nemen we ook recente updates, ontwikkelingen in de markt en prijsveranderingen mee.

Apple iPad Pro

Het is niet geheel onverwacht dat de iPad Pro in ons overzicht van de beste tablets te vinden is. Apple laat met de iPad Pro 9.7-inch en iPad Pro 12.9-inch zien dat een stand-alone tablet ook heel goed voor intensievere en productievere werkzaamheden gebruikt kan worden. Tel hierbij het grote ecosysteem van apps en accessoires bij op en je hebt een zeer compleet product. Wel moet gezegd worden dat de iPad Pro-modellen ondanks de prijsverlagingen nog steeds prijzige tablets zijn.

Dit is de iPad die het dichtste bij een laptopvervanger komt, qua formaat, toetsenbordopties en zelfs ook qua software. Maar tegelijkertijd blijf het een iOS-product en dat zich daar niet voor schaamt. Het is een OS dat in bepaalde opzichten beperkt en beperkend is, maar juist binnen die beperkingen zullen sommige gebruikers zich thuis voelen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad Pro 9.7 en iPad Pro 12.9 of lees onze Apple iPad Pro review.

Asus ZenPad 3S 10 (Z500M)

Ben je op zoek naar een 10-inch Android tablet waarmee je zowel kunt gamen als je sociale media kunt bijwerken? Dan is de Asus ZenPad 3S 10 een absolute aanrader. Dit model springt op veel vlakken boven de concurrentie uit en laat zien dat een Android tablet nog altijd een toegevoegde waarde heeft. De tablet komt onder meer met een hoge resolutie 9.7-inch display, 4GB aan werkgeheugen, 64GB aan opslaggeheugen en een micro usb type-c-poort. Voor dit alles moet echter wel betaald worden; 399 euro.

De Asus ZenPad 3S 10 is één van de beste Android-tablets van dit moment. Het biedt gebruikers een fantastisch mooi scherm aan met een hoge resolutie en specificaties waar we van onder de indruk zijn. Een mooie processor met zes kernen en 4GB aan werkgeheugen zorgen ervoor dat je nog lang kunt genieten van het apparaat, dat echt gericht is op gebruik voor langere tijd, voordat je hem wíl vervangen. Onderdelen als de indrukwekkende stereospeakers en de vingerafdruklezer, voor betere veiligheid, zorgen daar ook voor.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad 3S 10 of lees onze Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) review.

Microsoft Surface Pro 4

Productief zijn is allang niet meer alleen mogelijk op een laptop. Dat laat Microsoft met de Surface Pro-serie zien. De meest recente versie van de Pro is de Surfac Pro 4 en dit model is op alle vlakken een premium tablet/laptop. De Surface Pro 4 is gemaakt van hoogwaardige materialen, kan eenvoudig meegenomen worden, beschikt over een indrukwekkend goed display, kan van diverse fraaie accessoires voorzien worden en biedt zeer goede prestaties. Met deze Windows 10-tablet, die zowel met als zonder toetsenbord te gebruiken is, haal je een echt premium apparaat in huis en dat zie je ook terug aan de prijs.

Net zoals voorgaande jaren heeft Microsoft de Surface Pro weten te verbeteren, verbeteringen die zich in de praktijk dit jaar voor het eerst vertalen in een systeem dat echt als serieuze laptopvervanger gezien mag worden. Zeker in combinatie met de verschillende andere accessoires zie ik mezelf echt wel een Surface Pro 4 gebruiken, maar juist die kosten van lossen accessoires maken een prijskaartje dat zich kan meten met de meest mooie, luxe en krachtigste laptops/ultrabooks.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface Pro 4 of lees onze Surface Pro 4 review.

Apple iPad Air 2 en iPad mini retina

Apple heeft deze maand veel iPad-modellen in prijs verlaagd en versies met meer opslaggeheugen toegevoegd. De iPad Air 2 line-up is zelfs compleet nieuw. We hebben nu de keuze uit een 32GB-versie en een 128GB-versie. De andere modellen worden voor iets lagere prijzen uitverkocht. Maar, afgezien van deze veranderingen en het feit dat de tablet al even te koop is, is de iPad Air 2 nog steeds één van de beste tablets. Het grote ecosysteem, het zeer goede display, de premium bouwkwaliteit, het grote aanbod van accessoires en het stabiele iOS maken de iPad Air 2 een gebruiksvriendelijke premium tablet.

Zoek je overigens stabiele prestaties, een gebruiksvriendelijk besturingssysteem en een groot app-aanbod in een wat compacter design, dan kunnen we nog steeds de iPad mini retina aanbevelen. Ook dit model is al wat ouder maar kan nog prima mee met de concurrentie. Dit model is zelfs 50 euro goedkoper worden.

De Apple iPad Air 2 is Apple’s beste iPad ooit. Het scherm is mooier, de behuizing is dunner en lichter, de processor is krachtiger en de software kan meer dan ooit. Toch lijkt de kracht van de hardware sneller te groeien dan de kracht van de software, en dat begint te bijten.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad Air 2 of lees onze Apple iPad Air 2 review.
Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad mini retina of lees onze Apple iPad mini retina review.

Samsung Galaxy TabPro S

Wat Microsoft kan, dat kan Samsung ook. De Koreaanse fabrikant focust zich ook weer op Windows en heeft begin dit jaar de Galaxy TabPro S uitgebracht. Het apparaat herbergt een 12-inch amoled-display met een beeldschermresolutie van 2.560 bij 1.440 pixels dat voor een fantastische beeldkwaliteit zorgt. Daarbij krijg je een zeer fraai ogend en licht design, een goed functionerend toetsenbord en een stabiele Windows-ervaring.

Met 2-in-1-tablets is het altijd een kunst een volwaardige conclusie te geven – het ligt er namelijk maar net aan wat je met het apparaat van plan bent. De Samsung Galaxy TabPro S is een device dat ergens tussen de iPad Pro en de Surface Pro valt – het is een licht, dun en draagbaar apparaat in vergelijking met de Surface Pro van Microsoft en wat krachtiger en sneller in vergelijking met de iPad Pro van Apple. De tablet heeft zo z’n gebreken maar is bovenal een prettig apparaat om op te werken.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy TabPro S of lees onze Samsung Galaxy TabPro S review.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7

Samsung is ook op de Android-tabletmarkt nog zeer actief en mag niet in het lijstje met de beste tablets ontbreken. De Koreaanse fabrikant heeft in 2015 de Galaxy Tab S2-serie uitgebracht, wat nog steeds de enige tablets met een indrukwekkend amoled-scherm zijn. Het 9.7-inch model met 4:3 beeldverhouding staat bij ons bovenaan de lijstjes. Deze tablet komt met krachtige prestaties, een strak en slank design, een hoge resolutie amoled-scherm en een stabiele Android-ervaring.

Ik denk eerlijk gezegd dat de Samsung Galaxy Tab S2 9.7 de beste tablet is die Samsung ooit heeft gemaakt. Daar staat wel tegenover dat je moet kunnen leven met Samsung’s variant van Android. Qua behuizing en bouwkwaliteit is er wat ons betreft weinig meer te winnen, hetzelfde geldt voor processorkracht, schermkwaliteit en de camera’s. Op gebied van accuduur en audiokwaliteit is er nog wel ruimte voor verbetering. Als je in de markt bent voor een luxe Android-tablet is dit zeker een product dat je moet overwegen.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab S2 9.7 of lees onze Samsung Galaxy Tab S2 9.7 review.

Acer Iconia One 8 (B1-850)

Wil je een wat kleinere en handzamere tablet en is je budget niet meer dan 150 euro? Dan kunnen we de 8-inch Acer Iconia One 8 zeker aanraden. Dit model biedt niet heel veel bijzondere features en functies maar biedt gewoon veel waar voor je geld. Voldoende processorkracht en werkgeheugen om comfortabel te surfen of video’s te kijken, een licht en handzaam design zodat je de tablet overal kunt gebruiken, en een stabiele en gebruiksvriendelijke Android-ervaring.

De Acer Iconia One 8 (B1-850) heeft een handzaam formaat, waardoor de kans groot is dan je hem nog eens onderweg meeneemt voor het spelen van een game of het bijhouden van nieuws. Daarnaast presteert de tablet goed, ook al heeft de tablet geen indrukwekkende specificaties. De tablet heeft zich wat mij betreft bewezen op het gebied van bruikbaarheid, ook al zou je dat niet zo één-twee-drie kunnen zeggen wanneer je puur kijk naar wat er op papier staat.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Acer Iconia One 8 (B1-850) of lees onze Acer Iconia One 8 (B1-850) review.

Phablets

Zoals aangegeven wordt de markt voor phablets (grote smartphones) alsmaar groter, waardoor de absoluut een plek verdienen in het overzicht van de beste tablets. Nagenoeg elke smartphonefabrikant heeft één of meer phablets in het assortiment, Er zijn vandaag de dag heel wat indrukwekkende modellen te vinden maar een aantal springt er in onze optiek bovenuit. Zo heeft Samsung met de Galaxy S7 Edge een topper in handen, zowel qua design en features als qua prestaties. Ook de Google Nexus 6P, de Huawei Mate S en de Alcatel Idol 4S gooien hoge ogen. Maar, niet alleen Android is ideaal voor phablets, ook Windows 10 lijkt prima te functioneren op grote smartphones. Hij is wat aan de prijzige kant maar in onze optiek is de HP Elite X3 dé Windows-phablet van dit moment, onder meer dankzij het premium design, de krachtige prestaties en de eindeloze mogelijkheden dankzij Continuum.

Overige en nieuwe tablets

We hebben de afgelopen maanden veel tablets getest en het is onmogelijk om elke goede tablet in ons overzicht van de beste tablets te plaatsen. Ook komen er de komende maanden verschillende nieuwe modellen op de markt die mogelijk interessant zijn voor je verlanglijstje. Lees daarom vooral ook onze artikelen met de beste Windows 10 hybride laptops en tablets en de beste Android phablets en tablets door. In deze artikelen hebben we een aantal andere interessante tablets genoemd die reeds te koop zijn en het overwegen waard zijn en bespreken we tablets die op korte termijn naar Nederland komen.

Tablets vergelijken

Een overzicht van alle tablets die reeds in Nederland te koop zijn en de komende weken verschijnen vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar gezet hebt die aan jouw voorkeuren voldoen dan kun je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (0)