De beste Android tablets en phablets van dit moment (herfst 2016)

20 september 2016 + 10 minuten 1 Reacties
asus-zenpad-3s-10-retina

De herfst van 2016 staat op het punt van beginnen. Tijd dus om de balans op te maken door te kijken naar de beste Android tablets van dit moment.

We hebben de afgelopen maanden weer heel wat nieuwe tablets voorbij zien komen en zoals elk seizoen zetten we de beste modellen weer voor je onder elkaar. In dit artikel kijken we specifiek naar de beste Android tablets en phablets van dit moment, de herfst van 2016. Het Android-besturingssysteem is weer vernieuwd, diverse nieuwe tablets zijn in Nederland uitgebracht en we zien weer een verschuiving in formaten.

Het overzicht van de beste Android tablets en phablets van dit moment is tot stand gekomen door te kijken naar onze eigen ervaringen in reviews maar ook de ervaringen die bezoekers in onze tablet database achterlaten. Daarnaast houden we de prijzen van verschillende tablets en de ontwikkelingen van de markt goed in de gaten. Mocht Android niet het besturingssysteem zijn waar jij voor wilt gaan, dan kun je terecht in onze artikelen met de beste Windows 10 tablets en de beste tablets algemeen voor de herfst van 2016. De meest recente overzichten van de beste tablets vind je in ons beste tablets archief.

De trend

Waar we vorig jaar nog veel 8-inch en 7-inch modellen in Nederland gelanceerd zagen worden en onze overzichten met de beste tablets terugzagen is het nu vooral 10-inch dat de klok slaat. Daarnaast blijft de phablet immens populair. Deze grote smartphones winnen nog steeds aan populariteit en concurreren voor hetzelfde geld als de kleine tablets. We zien dus ook dat de tabletverkopen verder wegzakken, mede dankzij de opkomst van de convertibles en hybriden met toetsenbord. Op dit gebied zakt Android iets verder weg. Grote fabrikanten kiezen toch vaak voor Windows 10 als besturingssysteem voor een hybride of convertible.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Het vinden van een nieuwe tablet is ondanks het kleiner wordende aanbod nog steeds geen makkelijke opgave, zeker niet als Android het besturingssysteem is waar je voor gaat. Het aanbod is nog steeds groot en de tablets lijken allemaal wel op elkaar. Het is dus zaak goed te bedenken welke functies jij graag op je tablet wilt, wat je verwacht van de prestaties en hoe je de tablet wilt gebruiken.  Om deze reden raden we je aan om onze artikelen met waar je op moet letten bij het kopen van een tablet en zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet door te nemen. Ook kun je terecht in ons review-archief om per tablet de belangrijkste pluspunten en minpunten te bekijken.

Alles over Android

Zoals elk jaar heeft Google het Android-besturingssysteem weer op de schop genomen. Android 7.0 Nougat is de meest recente versie van het besturingssysteem en inmiddels al te downloaden voor verschillende Nexus-toestellen. Deze versie van het besturingssyteem voegt een aantal handige features toe, zoals splitscreen multitasking, notificaties die je in staat stellen snel te reageren, betere emoji en nog veel meer. Je leest er in ons achtergrondartikel alles over. Lees ook ons artikel met negen verborgen features van Android 7.0 Nougat.

Een nieuwe versie van Android is leuk maar de meeste tablets en phablets die je nu in de winkels vindt draaien nog op een oudere versie van Android, bijvoorbeeld Android 6.0 Marshmallow of zelfs Android 5.x Lollipop. Wil je de nieuwste versie van Android dan moet je echt voor de allernieuwste toestellen gaan, en smartphones worden eerder met een nieuwe Android-versie uitgebracht dan tablets. Het is dus belangrijk om even te letten op welke versie je Android tablet draait en of deze fabrikant een goede reputatie heeft voor wat betreft het up-to-date houden van tablets en smartphones.

Android 6.0 Marshmallow staat vooral in het teken van een betere gebruikservaring en beschikt over verschillende handige nieuwe features. Dit is de versie waar je eigenlijk rekening mee moet houden bij aanschaf van een nieuwe tablet. Lees meer over de belangrijkste vernieuwingen van Android 6.x Marshmallow en de belangrijkste Android 6.x Marshmallow features voor tablets.

De beste Android tablets van dit moment

Als Android het besturingssysteem is waar je mee wilt werken en je weet hoeveel je voor een tablet uit wilt geven, dan kun je aan de slag met ons overzicht van de beste Android tablets en phablets. Dit zijn de modellen die in onze reviews en/of previews zeer goed uit de verf kwamen en die wij van harte durven aan te raden. Natuurlijk proberen we voor elk budget en elke wens een tablet in het overzicht te zetten, en bovendien kijken we naar de prijsveranderingen, de ontwikkelingen, de beschikbaarheid en de updates die fabrikanten uitbrengen. We nemen stand-alone tablets mee, maar ook phablets (grote smartphones). Door dit alles te combineren komen we op onderstaand overzicht uit, waarin we geen speciale volgorde aanhouden. Zoals je zult zien komen er verschillende tablets in voor die al een tijdje geleden gelanceerd zijn maar die nog altijd meekunnen, aantrekkelijk geprijsd zijn en simpelweg nog niet overtroffen zijn door andere tablets.

Asus ZenPad 3S 10 (Z500M)

Wellicht de beste Android tablet van dit moment hebben we een paar weken geleden pas getest; de Asus ZenPad 3S 10. Dit model springt op veel vlakken boven de concurrentie uit en laat zien dat een Android tablet nog altijd een toegevoegde waarde heeft. De tablet komt onder meer met een hoge resolutie 9.7-inch display, 4GB aan werkgeheugen, 64GB aan opslaggeheugen en een micro usb type-c-poort. Voor dit alles moet echter wel betaald worden; 399 euro.

De Asus ZenPad 3S 10 is één van de beste Android-tablets van dit moment. Het biedt gebruikers een fantastisch mooi scherm aan met een hoge resolutie en specificaties waar we van onder de indruk zijn. Een mooie processor met zes kernen en 4GB aan werkgeheugen zorgen ervoor dat je nog lang kunt genieten van het apparaat, dat echt gericht is op gebruik voor langere tijd, voordat je hem wíl vervangen. Onderdelen als de indrukwekkende stereospeakers en de vingerafdruklezer, voor betere veiligheid, zorgen daar ook voor.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad 3S 10 of lees onze Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) review.

Asus ZenPad 10 (Z300M)

Maar, Asus heeft nog een 10-inch tablet in het assortiment die we zeker kunnen aanraden, met name wanneer je budget wat kleiner is. De ZenPad 10 (Z300M) is met ruim 190 euro een stuk goedkoper maar kan op elk vlak nog goed meekomen. De tablet komt met een lagere resolutie, minder werkgeheugen en minder opslaggeheugen maar presteert nog altijd goed, is voorzien van een fraai design en komt met alle features en functies die je nodig hebt op een tablet.

De Asus ZenPad 10 (Z300M) is een ontzettend fijne tablet. Met de aanwezige hardware kom je nog steeds uit de voeten, omdat Android nog steeds goed en vlot draait op 2GB aan werkgeheugen en de processor die wordt geleverd door MediaTek. Daarnaast komt er prima geluid uit (maar verwacht niet te veel) en gaat de accu redelijk lang mee, maar verwacht ook hier geen wonderen van meer dan tien uur. De tablet ligt lekker in de hand, voelt luxueus aan en is niet zwaar. En qua mogelijkheden kom je voorlopig weer uit de voeten met het apparaat.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad 10 of lees onze Asus ZenPad 10 (Z300M) review.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7

Een tablet die we al een paar seizoen in ons overzicht van de beste Android tablets tegenkomen is de Samsung Galaxy Tab S2 9.7. Dit model is in onze optiek nog altijd één van de toppers, met name door het zeer scherpe amoled-display, de indrukwekkende prestaties en de fijne 4:3 beeldverhouding. De prijs is helaas de afgelopen tijd niet verder gedaald; voor iets meer dan 400 euro kun je dit model kopen.

Ik denk eerlijk gezegd dat de Samsung Galaxy Tab S2 9.7 de beste tablet is die Samsung ooit heeft gemaakt. Daar staat wel tegenover dat je moet kunnen leven met Samsung’s variant van Android. Qua behuizing en bouwkwaliteit is er wat ons betreft weinig meer te winnen, hetzelfde geldt voor processorkracht, schermkwaliteit en de camera’s. Op gebied van accuduur en audiokwaliteit is er nog wel ruimte voor verbetering. Als je in de markt bent voor een luxe Android-tablet is dit zeker een product dat je moet overwegen.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab S2 9.7 of lees onze Samsung Galaxy Tab S2 9.7 review.

Acer Iconia One 8 (B1-850)

Wil je een wat kleinere en handzamere tablet en is je budget niet meer dan 150 euro? Dan kunnen we de 8-inch Acer Iconia One 8 zeker aanraden. Dit model biedt niet heel veel bijzondere features en functies maar biedt gewoon veel waar voor je geld. Voldoende processorkracht en werkgeheugen om comfortabel te surfen of video’s te kijken, een licht en handzaam design zodat je de tablet overal kunt gebruiken, en een stabiele en gebruiksvriendelijke Android-ervaring.

De Acer Iconia One 8 (B1-850) heeft een handzaam formaat, waardoor de kans groot is dan je hem nog eens onderweg meeneemt voor het spelen van een game of het bijhouden van nieuws. Daarnaast presteert de tablet goed, ook al heeft de tablet geen indrukwekkende specificaties. De tablet heeft zich wat mij betreft bewezen op het gebied van bruikbaarheid, ook al zou je dat niet zo één-twee-drie kunnen zeggen wanneer je puur kijk naar wat er op papier staat.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Acer Iconia One 8 (B1-850) of lees onze Acer Iconia One 8 (B1-850) review.

Medion LifeTab HD P10505

Gaat je voorkeur toch uit naar een 10-inch scherm met een hoge resolutie maar zijn de Asus- en Samsung-modellen te duur? Dan is de Medion LifeTab P10505 interessant. Dit model is (bij Medion zelf) te koop voor 219 euro en dat is gewoon niet veel geld, kijkend naar wat je ervoor krijgt. Deze tablet komt onder meer met een hoge resolutie display, 2GB aan werkgeheugen, een Intel Atom-processor en een grote accu. De Android-versie is niet de nieuwste maar biedt wel een prima tabletervaring.

Al met al is wel te zien waar Medion zijn bezuinigingen op heeft toegespitst om tot een betaalbare tablet te komen. Zo zijn de speakers en de camera’s niet van een zeer hoog niveau en heeft Medion gekozen voor een ouder besturingssysteem. Daarentegen is deze tablet wel ideaal voor dagelijks gebruik. Zo hebben we geen enkele keer vastlopers gehad en merk je dat de processor in samenwerking met de 2GB aan werkgeheugen uitstekend zijn werk doet. Ook is het fijn dat je de tablet lang kunt gebruiken zonder hem op te hoeven laden, mits je maar van de intensieve spelletjes afblijft.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Medion LifeTab P10505 of lees onze Medion LifeTab P10505 review.

Samsung Galaxy S7 Edge

Zoals gezegd winnen de phablets nog altijd aan populariteit. Er zijn verschillende interessante nieuwe modellen gelanceerd en het aanbod is enorm. Maar, niet elke phablet is een goede phablet. Samsung laat in ieder geval met de Galaxy S7 Edge zien dat een phablet met een premium prijskaartje ook een premium bouwkwaliteit, een premium display, premium features en premium prestaties kan bieden.

De Samsung Galaxy S7 Edge is een 5,5″-phablet met een opvallend scherm dat over de zijkanten verder loopt. Het toestel beschikt over een Qualcomm Snapdragon 820-processor, 4GB aan werkgeheugen en een mooie qhd-resolutie (1440 bij 2560 pixels). Mocht de 32GB aan interne opslagruimte niet genoeg zijn, dan kun je er ook nog altijd een micro-sd-kaart in stoppen. Ook is het toestel stof- en waterdicht.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy S7 Edge of lees onze Samsung Galaxy S7 Edge hands-on review.

Google Nexus 6P

Ben je liever verzekerd van de nieuwste Android-updates en wil je die liever zo snel mogelijk ontvangen? Dan doe je er goed aan voor de Google Nexus 6P te gaan, een phablet die Google samen met Huawei heeft gemaakt. Dit apparaat kan inmiddels al voorzien worden van Android Nougat.

Onder de motorkap van de Google Nexus 6P vinden we 3GB aan werkgeheugen, een Qualcomm Snapdragon 810-processor s beschikbaar in een 32GB-, 64GB- en 128GB-versie. Het scherm is 5,7-inch groot en de resolutie is eveneens 1440 bij 2560 pixels (qhd).

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Google Nexus 6P.

Overige tablets

Er zijn natuurlijk veel meer interessante Android tablets te vinden in de winkels en we kunnen in dit overzicht niet alles dat we ook maar een beetje interessant vonden noemen. Elk seizoen lichten we dan ook een aantal extra toestellen uit, die op één of meerdere vlakken uitblinken. Zo zien we op het gebied van phablets veel interessante modellen voorbij komen, voor niet veel geld. Neem bijvoorbeeld de Huawei Mate S en de Alcatel Idol 3 5.5. Op het gebied van ‘kleine’ tablets zijn de Asus ZenPad S 8.0 en de Samsung Galaxy Tab S2 8.0 interessant. Voor ervaringen met alle Android tablets verwijzen we je naar onze tablet reviews.

Eerder dit jaar hebben we ook een aantal artikelen met de beste tablets voor een specifiek doel geschreven. Mocht je specifiek op zoek zijn naar een tablet voor kinderen, dan kun je terecht in ons artikel met de drie beste tablets voor kinderen. Ook schreven we al een artikel over de drie beste tablets voor het kijken van films en de tablets waar je het beste op kunt werken.

De verwachtingen

De zomer is niet de drukste periode van het jaar maar toch hebben we wat nieuwe Android tablets in Nederland mogen verwelkomen. De komende maanden verwachten we echter meer, onder meer van Samsung, Lenovo en Huawei. Samsung heeft nog niets officieel aangekondigd maar er gaan zoveel geruchten dat we wel iets kunnen verwachten, wellicht zelfs een Galaxy Tab S3-serie. Lenovo heeft wel laten weten met nieuwe modellen te komen, waaronder de premium Yoga Tab 3 Plus. Lenovo heeft daarnaast onlangs de Tab 3 10 Business uitgebracht, onderdeel van de nieuwe Tab 3-serie. Huawei komt binnenkort ook met een interessant model dat van premium specificaties voorzien is; de MediaPad M3. Natuurlijk verwachten we ook veel van de Samsung Galaxy Note 7, mits Samsung het probleem met de accu weet op te lossen. Daarnaast komt Google waarschijnlijk binnenkort met nieuwe Nexus-modellen en verwachten we de ZenFone 3-phablets van Asus en de Phab2-phablets van Lenovo in Nederland.

Tablets vergelijken

Een overzicht van alle tablets die reeds in Nederland te koop zijn en de komende weken verschijnen vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar gezet hebt die aan jouw voorkeuren voldoen dan kun je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (1)