Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on: onze eerste ervaringen met de Lenovo Yoga 910 en Miix 510

Geschreven door
Geplaatst op9 september 2016, 19:10 CategorieWindows

Vorige week introduceerde Lenovo tijdens IFA 2016 verschillende nieuwe producten, waaronder de Lenovo Yoga Book die we reeds aan een korte test onderworpen hebben. In dit artikel kijken we naar de twee andere hybride modellen; de Lenovo Yoga 910 convertible met Windows 10 en de Lenovo Miix 510 met afneembaar toetsenbord.

Lenovo Yoga 910

Lenovo heeft zijn topmodel Yoga convertible een flinke make-over gegeven. De Yoga 910 is de opvolger van de Yoga 900 en de verschillen zijn overduidelijk. Alle delen van het apparaat zijn veranderd, waaronder een slankere behuizing, een nog groter scherm (13.9-inch), smallere bezels (randen) rondom het scherm en een nieuwe krachtbron. Dat alles komt tegen een prijs vanaf 1.499 euro.

Lenovo-Yoga-910-3

De meeste aandacht ging tijdens de presentatie uit naar het uiterlijk van de Yoga 910 en niet zonder reden. De convertible is maar 14,3 millimeter dik en kan eenvoudig in één hand vastgehouden worden. Nu zul je dat niet vaak doen maar voor onderweg is een licht gewicht ideaal. De Yoga 910 komt nog net iets strakker en chiquer over dan zijn voorganger, mede dankzij de rechte lijnen en scherpe hoeken. Ook de lichte hoek die het toetsenbord en display maken waardoor ze als een v-vorm op elkaar aansluiten draagt hier aan bij. Het display is met het toetsenbord verbonden middels de bekende ‘horlogebandaansluiting’, een zeer fraaie aansluiting die we eerder al terugzagen. Deze maakt het mogelijk het scherm soepel 360 graden te draaien en zo het apparaat in verschillende modi te zetten.

Lenovo-Yoga-910-1

Het display is met 13,9-inch iets groter geworden maar komt nog steeds met de (maximale) 4K-resolutie. Het grote scherm kan lekker fel gezet worden en geeft foto’s en video’s bijzonder strak, scherm en met een groot kleurbereik weer. Ook de kijkhoeken zijn indrukwekkend. Wat ook opvalt is dat de bezel nagenoeg verdwenen is, aan de zijden en de bovenkant welteverstaan. Lenovo focust hier op een ‘edgeless’ display maar dat geldt niet voor de onderzijde. Daar zien we nog steeds een flinke rand terug. Ook zien we hier nu de webcam terug, een wat aparte positie die echter aangepast kan worden door de convertible in de tentmodus te gebruiken tijdens videogesprekken. Het slanke en lichte design maakt gelukkig ook nog voldoende aansluitingen mogelijk, waaronder een usb 3.0 usb-c-poort en een volwaardige usb 3.0-poort. Daarnaast is er een vingerafrukscanner aan boord waarmee je snel in kunt loggen.

Lenovo-Yoga-910-2

Ook het toetsenbord is volgens Lenovo helemaal opnieuw ontworpen. Het trackpad is iets groter dan bij de vorige generatie en het keyboard is nu voorzien van een aluminium afwerking, maar verder zien wij weinig veranderingen terug. Het trackpad reageert soepel en snel, ook met multitouch-bewegingen. Het is daarbij een echt Lenovo toetsenbord, met voldoende ruimte voor de toetsen en een comfortabele travel. De toetsenbordverlichting is ideaal voor situaties zonder veel licht.

Lenovo-Yoga-910

Onder de motorkap zien we een Intel Core i7-processor van de zevende generatie terug en die moet samen met maximaal 16GB aan werkgeheugen en 1TB aan opslaggeheugen voor optimale prestaties zorgen. Over de prestaties kunnen we echter nog maar weinig zeggen, dat volgt in onze uitgebreide review. Wat we wel al zagen is dat Lenovo nog altijd geen genoeg heeft van de bloatware. Het bedrijf blijft diverse apps steevast meeleveren terwijl wij ze er allemaal af (zouden moeten) gooien.

Al met al is de Lenovo Yoga 910 een veelbelovende convertible. Het apparaat heeft in ieder geval de looks en op papier de specs om de ideale convertible te worden, zeker wanneer je kiest voor het 4K-display. Maar, of we daar ook 1.499 euro voor over hebben zal uit de review moeten blijken.

Lenovo Miix 510

De Lenovo Miix 510 is de opvolger van de Miix 700 en moet wederom een echte concurrent voor de Microsoft Surface Pro-modellen worden. Qua design slaagt Lenovo hier wederom is. We zien hetzelfde strakke design met hoogwaardige materialen terug, inclusief het horlogebandschernier voor de standaard aan de achterzijde. Deze standaard kan in nagenoeg elke hoek gezet worden en het display staat bovendien stevig op tafel. De Miix 510 is slank en licht (complete pakket is 1,25 kg), en dus ideaal voor onderweg.

Lenovo-Miix-510

Het 12.2-inch ips lcd-diaplay heeft wat bredere bezels dan de Yoga 910 maar niet zo breed dat we er wakker van liggen – het is sowieso een strijd waar we ons niet in kunnen vinden. Het is een meer dan prima display, met wijde kijkhoeken, een nauwkeurige kleurweergave en voldoende details dankzij de full hd-resolutie.

Lenovo-Miix-510-4

Het toetsenbord is eenvoudig als cover voor het scherm te gebruiken en eenmaal neergelegd plaats je het display ook eenvoudig in de cover. Dankzij magneten wordt alles strak op zijn plek gehouden. De cover heeft een zachte afwerking (nep leer) meegekregen en voelt daardoor comfortabel aan. De toetsen hebben niet veel travel maar wel voldoende ruimte meegekregen. Het is in onze optiek een toetsenbord waar je even aan moet wennen.

Lenovo-Miix-510-5

De achtergrondverlichting maakt typen in donkere omgevingen mogelijk. Het mooie is dat de cover standaard met de tablet geleverd wordt. Ook wordt er optioneel een actieve stylus meegeleverd waarmee je comfortabel op het scherm kunt schrijven of tekenen. De pen ligt lekker in de hand en de input op het scherm wordt snel geregistreerd.

Lenovo-Miix-510-1

Over de aansluitingen hebben we weinig te klagen. Lenovo voorziet de Miix 510 van een volwaardige usb 3.0-poort en een usb type-c-poort. Draadloze communicatie vindt plaats via WiFi ac, Bluetooth 4.0 of (optioneel 4G/LTE). Onder de motorkap zien we een Intel Core i-processor van de zesde generatie terug (geen 7e generatie dus), vergezeld door maximaal 8GB aan werkgeheugen en 1TB aan opslaggeheugen. Voor een mobiel apparaat zijn deze specificaties op papier voldoende maar of de hybride ons weet te bekoren moet de volledige review uitwijzen. Ook hier moeten we overigens even melden dat er weer een hop bloatware aanwezig is.

Lenovo-Miix-510-2

De Lenovo Miix 510 borduurt voort op de chique designs die Lenovo de laatste jaren uitbrengt. Het is een fraai ogende en strak afgewerkte hybride die qua uiterlijk, display en toetsenbord direct de concurrentie met de Surface Pro aan kan. Qua prijs is Lenovo wel wat vriendelijker; vanaf 699 euro. Let wel; de achtergrondverlichting voor het toetsenbord en de stylus zijn optioneel (lees: duurder).

  • Delen:
Lenovo Yoga 910
Windows 10

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.