Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on: Eerste ervaringen met de Lenovo Yoga Book (IFA 2016)

Geschreven door
Geplaatst op1 september 2016, 15:03 CategorieAndroid

Lenovo heeft tijdens de IFA in Berlijn de Lenovo Yoga Book aangekondigd. Dit is een opvallende convertible, met Android of Windows als OS. Om dit artikel lees je onze eerste ervaringen met het apparaat, dat is voorzien van een touchscreen en een andere speciaal aanraakoppervlak.

Dit is de Lenovo Yoga Book

De Lenovo Yoga Book is een vreemde eend in de bijt. Het is een tablet en een laptop, maar ook een apparaat waar je prima op kunt tekenen of handgeschreven berichten op kwijt kunt. Op de bovenstaande foto kun je bijvoorbeeld zien hoe het toetsenbord eruitziet. Zo op het eerste gezicht lijkt er niets ‘anders’ te zijn, maar dat is het wel degelijk. De toetsen zijn namelijk digitaal en compleet plat. De fabrikant noemt dit het Holo-toetsenbord, waarschijnlijk omdat de knoppen op het oppervlak iets weghebben van een hologram.

lenovo-yoga-book-foto-2

Wanneer je de Yoga Book in deze (haast traditionele) stand wil gebruiken, dan kan dat gewoon. Dan kun je erop werken zoals je dat ook op andere tablets met toetsenborden kunt doen. Je hebt ook nog de keuze uit besturingssystemen: of je gaat voor Windows, of je gaat voor Android. Heeft één van de twee systemen je voorkeur, dan kun je met een gerust hart daarvoor kiezen. De Intel Atom x5-processor is bedoeld voor mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, en werkt uitstekend met zowel het OS van Microsoft als van Google.

Maar wanneer je op het knopje van het pennetje op het toetsenbord drukt, dan verdwijnt het en kun je tekenen en schrijven zoals je dat ook op papier doet. Met de meegeleverde stylus kun je handgeschreven berichten of op papier gemaakte tekeningen direct digitaliseren. En voordat je met de stylus het papier (of het zwarte oppervlak) aanraakt, kun je op het beeldscherm zien waar je de pen precies neerzet. Zo zul je dus altijd goed kunnen mikken en kun je ervoor zorgen dat letters elkaar recht opvolgen en dat lijnen elkaar ook kunnen vinden.

lenovo-yoga-book-foto-3

Handig voor op school of op het werk

Maar waar gebruik je een dergelijke tablet nou precies voor? Dat kun je doen wanneer je bijvoorbeeld van tekenen houdt. Je kunt namelijk ook een stuk papier op het zwarte oppervlak naast het scherm leggen en beginnen met tekenen. De tablet weet waar je de stylus gebruikt op het papier en kan direct de gemaakte handelingen digitaliseren. Op het scherm zelf kun je de dikte en de kleuren aanpassen van de pen, maar in het echt natuurlijk niet. Ook is het een handig apparaat voor op school, wanneer je veel aantekeningen moet maken.

Ben je vaak onderweg voor je werk en wil je even snel een notitie maken? Dan kan dat ook met een apparaat zoals de Lenovo Yoga Book. Het voordeel van de tablet gebruiken, is dat je alles dus ook meteen digitaliseert. En daardoor kun je het ook in de cloud opslaan bijvoorbeeld en ervoor zorgen dat je je aantekeningen altijd bij de hand hebt en snel terug kunt vinden. Je mag natuurlijk ook altijd het papier waarop je hebt geschreven bewaren — maar waarom zou je dat doen wanneer alles in de cloud staat? Ach, dan is het natuurlijk een mooie back-up.

lenovo-yoga-book-foto-4

Het toetsenbord

Wanneer je de traditionele stand van de laptop gebruikt, dan kun je typen zoals je dat gewend bent. Of nou ja, niet helemaal natuurlijk. Want de meeste toetsenborden van laptops hebben fysieke knoppen. Die worden wellicht ook steeds dunner, maar geven altijd genoeg feedback af. Daardoor weet je zeker dat je een knop hebt ingedrukt en kun je al gauw blind typen. Bij de Yoga Book werkt dat toch even anders door het gebrek aan fysieke knoppen. Er vindt wel een trilling plaats wanneer je een toets indrukt, maar die is behoorlijk subtiel.

Ook lukte het ons niet om direct blind te typen op het apparaat en daar hebben we eigenlijk nooit last van wanneer we nieuwe producten met een toetsenbord testen. Laten we het erop houden dat het typen met een plat toetsenbord even wennen is. Gelukkig is het zo dat het toetsenbord leert hoe jij typt. Pak je bijvoorbeeld de spatiebalk wat lager steeds, dan zal de Yoga Book het oppervlak van die specifieke knop iets vergroten, bijvoorbeeld. Ook kun je gaan werken met een ingebouwde woordvoorspelling, zoals je die al kent.

lenovo-yoga-book-foto-5

Verder specificaties van de Lenovo Yoga Book

Onder de motorkap zit de eerdergenoemde Intel Atom x5-processor, een cpu die geproduceerd is met mobiele apparaten in het achterhoofd. Daardoor kan de Book ook lekker dun blijven en de vorm van een boek aannemen (zo’n boek waarin je zelf aantekeningen maakt). Daarnaast is er 4GB aan werkgeheugen aanwezig en kun je rekenen op 64GB aan interne opslagruimte. Ook komt de Yoga Book met een 8 megapixel en een 2 megapixel camera, een usb-poort en een hdmi-poort. En je hebt de keuze uit Windows 10 of Android 6.0.1.

De Yoga Book is dicht 9.6mm dun en weegt 690 gram, wat hem eenvoudig mee te dragen maakt. De behuizing is gemaakt van een combinatie van magnesium en aluminium. Het scherm is 360 graden te draaien waardoor je het geheel in diverse posities – als tablet, als laptop en alles daar tussenin – kunt gebruiken. De pen hoeft nooit opgeladen te worden, beschikt over 2.038 drukniveaus en je kunt de tip van de normale pen door elke andere pentip vervangen. Het scherm is 10,1-inch groot en beschikt over een resolutie van 1920 bij 1200 pixels.

lenovo-yoga-book-foto-6

Prijs en beschikbaarheid

De Lenovo Yoga Book met Android komt in een Gold- en Gunmetal-afwerking op de markt. De Windows-versie krijgt alleen een Carbon Black-afwerking mee. De Android-versie gaat 499 euro kosten, de Windows-variant is honderd euro duurder. Met 4G LTE voor mobiel internet moet voor beiden nog honderd euro extra bijgeteld worden. Beide versies moeten vanaf oktober in de Nederlandse winkels liggen. Het is een interessante concept voor een convertible, eentje die laat zien dat Lenovo niet bang is om te innoveren.

  • Delen:
Lenovo Yoga Book
Lenovo Yoga Book
Android Marshmallow (6.0) - Windows 10

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.