Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on: Eerste ervaringen met de Motorola Moto Z Play (IFA 2016)

Geschreven door
Geplaatst op1 september 2016, 15:59 CategorieAndroid

Tijdens een presentatie op de IFA-beurs in Berlijn, heeft Motorola oficieel de Mororola Moto Z Play uit de doeken gedaan. Ook deze phablet is te voorzien van speciale Moto Mods. In dit artikel lees je over onze eerste ervaringen met het apparaat.

Dit is de Motorola Moto Z Play

Motorola heeft tijdens de IFA in Berlijn een derde Moto Play Z aangekondigd. Eerder dit jaar verschenen de Moto Z en de Moto Z Force al en nu hebben we dan eindelijk de Z Play erbij gekregen. Daar waren al enorm veel geruchten over verschenen en veel van die informatie blijkt uiteindelijk te kloppen. Zo is de Moto Z Play inderdaad een phablet met een scherm van 5,5-inch, maar ook met iets minder goede hardware. Zo is er 3GB werkgeheugen aanwezig en moeten gebruikers het doen met een Snapdragon 625-processor.

motorola-moto-z-play-foto-6

Hoewel dat nog steeds mooie specificaties zijn voor een smartphone, is het duidelijk dat Lenovo, als eigenaar van Motorola, met dit toestel het middensegment van de markt wil bedienen. En dat is prima, want zo krijgen ook de mensen die geen dure Moto Z willen de kans gebruik te maken van de Moto Mods. Dit zijn speciale accessoires die zijn gemaakt voor de Moto Z-lijn, waarmee je de mogelijkheden van je smartphone vergroot. Eén van die Mods is bijvoorbeeld de camera-mod van het bekende merk Hasselblad, uit Zweden.

De processor in het apparaat is geklokt op 2GHz. Ook is er 32GB aan interne opslagruimte aanwezig, maar je kunt die ruimte uitbreiden met een micro-sd-kaart. Eén van de mooiste dingen aan het toestel is misschien nog wel de software. Motorola staat erom bekend bijna een kale Android-ervaring aan te bieden — het bedrijf verandert weinig aan het OS en levert ook niet zo heel veel third-party apps mee. Je zult dus kunnen genieten van Android 6.0 Marshmallow zoals het systeem bedoeld is en dat is een mooi vooruitzicht.

motorola-moto-z-play-foto-2

Het design van de Moto Z Play

Wat direct opvalt wanneer je het toestel in je hand hebt, is het formaat. Hij is groot, vanwege het scherm, maar helemaal niet dik. Ik heb er mijn Nexus 5X naast gelegd en zag dat de Moto Z Play er bijna twee keer in paste qua dikte. En dat is een behoorlijk prestatie te noemen — ikzelf was altijd in de veronderstelling dat LG al heel goed werkt heeft afgeleverd met mijn smartphone naar keuze. Daarnaast is het apparaat voorzien van een glazen behuizing, wat het toch een luxueus gevoel meegeeft. Zonder dat je daarvoor de hoofdprijs betaalt.

Verder vinden we aan de voorkant een snelle vingerafdruklezer in een homeknop en natuurlijk nog de frontcamera. Die beschikt over vijf megapixel, en daar kun je behoorlijke selfies en andere foto’s mee maken. Wil je betere foto’s maken, dan kun je altijd terecht bij de camera op de achterkant, die beschikt over zestien megapixel. Aan de onderkant zit nog een usb-type-c-poort, terwijl we aan de bovenkant een koptelefoon-aansluiting aantreffen. Het is overigens mogelijk de accu middels een snellaadoptie rap van energie te voorzien.

motorola-moto-z-play-foto-5

De accu van het toestel

Maar in hoeverre je die optie zal gebruiken, moet nog blijken. En dat bedoelen we alleen maar positief. De Motorola Moto Z Play is namelijk voorzien van een behoorlijk accu van 3510mAh en dat met dit dunne omhulsel. Lenovo belooft dat je het toestel zo’n vijftig uur op normale wijze kunt gebruiken. Dat weten we pas zeker wanneer we het toestel voor de recensie testen. Het lijkt in elk geval plausibel, omdat het scherm geen qhd, maar fhd is. Full hd vergt nou eenmaal veel minder van je accu dan een grotere qhd-resolutie.

Die snellaadoptie zou ervoor zorgen dat je met vijftien minuten opladen, zo’n negen uur vooruit kunt. Dat is nogal een claim en proberen we graag uit wanneer we daartoe de mogelijkheid hebben. Tot die tijd lijkt de belofte van een smartphone die ongeveer twee dagen mee kan gaan bij normaal gebruik al een mooie belofte. De Moto Z Play weegt 165 gram en ligt bijzonder lekker in de hand. Hij is breed genoeg om hem goed vast te kunnen houden. En ondanks de iets mindere specs, lijkt het toestel ook vlot te reageren op alle input.

motorola-moto-z-play-foto-3

Moto Mod: Cameramodule van Hasselblad

Over de module van Hasselblad wordt vermeld dat hiermee optisch tot tienmaal kan worden ingezoomd, en dat er uitstekende raw-beelden mee kunnen worden gemaakt, die op de telefoon worden opgeslagen. De camera biedt tevens een xenon-flitser aan. Je klikt de module heel gemakkelijk op de achterkant van het apparaat, die middels een magneet wordt vastgeklikt. En stevig ook, want aanvankelijk konden we de module er niet zomaar af krijgen. Dat geeft goede hoop, want dat betekent ook dat die er niet zomaar af valt.

De smartphone reageert snel op het vastmaken van een module. Wanneer je de pinnetjes op de achterkant verbindt met de pinnetjes op de accessoire, dan zit de module meteen goed vast. De Moto Z Play geeft dan direct aan dat er communicatie is. In dit geval kun je dan de camera-applicatie openen en mooiere foto’s maken, die wel een afwijkende resolutie hebben. Je maakt foto’s in een vierkant en niet in breedbeeld, want in het begin even raar is. We zijn al jaren niets anders gewend van onze telefoons, maar het komt de kwaliteit ten goede.

motorola-moto-z-play-foto-4

Prijs en beschikbaarheid

De Motorola Moto Z Play krijgt een verkoopadviesprijs mee van 449 euro, terwijl de Hasselblad-cameramodule nog eens 249 euro kost. En dat is best goedkoop voor een Hasselblad-camera natuurlijk, al kunnen we begrijpen dat het een de dure kant is voor een accessoire. Daar tegenover kun je stellen dat je je eigen camera thuis kunt laten en voortaan maar één apparaat hoeft mee te nemen, samen met deze module. Want de foto’s die je kunt maken met de Hasselblad-module, gaat de kwaliteit van zo’n beetje elke smartphone op de markt voorbij.

  • Delen:
Motorola Moto Z Play
Motorola Moto Z Play
Android Marshmallow (6.0)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.