Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

IFA Techtas review: Acer Switch Alpha 12 hybride tablet

Geschreven door
Geplaatst op2 september 2016, 14:22 CategorieGesponsord

Tijdens deze IFA werken we al uren op de Acer Switch Alpha 12: een tablet die je ook kunt gebruiken als een volwaardige laptop. En als we even een half uurtje over hebben, wordt het toetsenbord losgemaakt en kijken we er met gemak een YouTube-video op.

Dit is de Acer Switch Alpha 12

In de IFA Techtas van dit jaar hebben we de Acer Switch Alpha 12 zitten. Dit is een Windows 10-tablet die je ook kunt inzetten als een laptop, waar je meer dan prima op kunt werken op een technologiebeurs als deze. Het apparaat is lekker dun en heeft een ingebouwde kickstand, waardoor je het scherm in de juiste kijkhoek kunt zetten. Je bent dus niet verplicht om het met kijkhoeken te doen die de fabrikant heeft uitgekozen. Nee, net zoals bij een echte laptop, maak je helemaal zelf uit hoe schuin het scherm voor je gezicht staat.

acer-switch-alpha-12-2

Het apparaat is voorzien van een 12-inch ips lcd-display met een resolutie van 2160 bij 1440 pixels. Ook is de Zero Air Gap-technologie aanwezig voor minder reflecties en zorgt Corilla Glass 4 voor optimale bescherming van het display. Daarbij is het scherm voorzien van ondersteuning voor een actieve Acer-stylus met 256 drukniveaus, maar dat is geheel optioneel. Het stille LiquidLoop-koelsysteem houdt de Switch Alpha 12 op een stabiele temperatuur en werkt efficiënt zonder het geluid van een ventilator.

Je hebt de keuze uit verschillende processoren: Intel Core i7 (6th gen), Intel Core i5 (6th gen), Intel Core i3 (6th gen). Het model dat wij hebben meegekregen, heeft een Intel Core i5. Hoewel dat in principe al genoeg is voor het verwerken van nieuws en artikelen, kunnen we toch altijd aanbevelen voor het model te gaan met de beste processor. Datzelfde geldt voor het werkgeheugen. Je hebt de keuze uit 4GB en 8GB en ook hier willen we meegeven dat 8GB de beste keuze is. De tablet is daardoor veel krachtiger.

Surface Pro als inspiratiebron

Dat gezegd hebbende ligt het er natuurlijk maar helemaal aan wat je ermee wil doen. Werk je vooral op het internet, met kantoorapplicaties of mail je er vaak mee? Dan kun je prima voor een model met minder goede specs gaan — dat scheelt immers weer in de portemonnee. Wil je ook Photoshop of iets dergelijks gaan draaien, houd er dan rekening mee dat een combinatie van – bijvoorbeeld – een i5-processor en 4GB ram ervoor zorgt dat de tablet het moeilijk krijgt, helemaal wanneer je ook nog een browser en een ander programma open hebt staan.

acer-switch-alpha-12-3

Maar dat zijn afwegingen die je zelf even moet maken. Weet in elk geval dat je voor het basismodel, van ongeveer achthonderd euro, een redelijk indrukwekkende hybride tablet in huis haalt. Het apparaat heeft heel wat weg van de Surface van Microsoft en het is geen geheim dat Acer zich flink heeft laten inspireren door de softwaregigant. Het grootste verschil tussen beide apparaten is de prijs. De Surface Pro 4 is een stuk duurder dan de Acer Switch Alpha 12, terwijl beide apparaten in de kern dezelfde ervaring kunnen aanbieden.

Zoals eerder aangegeven kun je het toetsenbord loskoppelen van de tablet en dat gaat met gemak. Het toetsenbord zit goed vast wanneer je erop werkt, maar gaat er ook zo af wanneer je even op de bank naar je favoriete YouTube-video’s kijkt. Daarnaast voelt de keyboard ook nog eens hoogwaardig aan. Er zijn mooie materialen gebruikt die ervoor zorgen dat je polsen niet blijven plakken op de hardware bij warm weer. En met zo’n warme week als in Berlijn, hebben we daar geen moment om hoeven klagen. Heerlijk is dat.

Veel aansluitmogelijkheden

Het typen voelt ook lekker aan op het bord. Eigenlijk geldt dat wel voor de meeste hybride modellen. De toetsen leveren genoeg feedback om er zeker van te zijn dat je het knopje hebt ingedrukt, terwijl het bord zelf helemaal niet dik is. De trackpad is wellicht niet zo groot, maar werkt wel snel en effectief en dat is eigenlijk wat belangrijk is. Het mooiste is misschien nog wel dat het toetsenbord direct wordt meegeleverd, terwijl je bij de Microsoft Surface een apart toetsenbord erbij moet kopen. De ervaring is dus completer, direct uit de doos.

acer-switch-alpha-12-4

Verder beschikt de hybride over een poort voor usb 3.1 type-c, een usb 3.0-poort, een micro-hdmi-poort, een micro-sd-kaartlezer om het geheugen uit te breiden, een koptelefoonaansluiting en luidsprekers met Dolby Audio. Draadloze communicatie vindt plaats via 802.11 b/g/n/ac WiFi en Bluetooth 4.0. De Acer Aspire Switch Alpha 12 (SA5-271) draait op Windows 10-software, die automatisch van modus wisselt wanneer je het toetsenbord vast -of losmaakt. Verwijder wel even de meegeleverde software.

Wanneer je gewoon lekker werkt op de Acer Switch Alpha 12, dan kun je gerust zes of zeven uur halen op een volle accu. Ga je ondertussen ook muziek afspelen of tussendoor YouTube-video’s kijken, dan zal dat aantal lager komen te liggen. Desondanks hebben we de stekker niet uit de tas hoeven halen op de beurs, omdat we er niet zes uur non-stop achter hebben gezeten. Zes is niet heel erg veel, zeker niet wanneer je er wel non-stop op zit. Maar als reisgenoot speelt het gewicht, het gemak en het formaat ook mee. En dat zit wel snor.

  • Delen:
Acer Aspire Switch Alpha 12 (SA5-271)
Windows 10

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.