Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

iPhone 7 Plus aangekondigd: phablet met een dubbele camera aan boord

Geschreven door
Geplaatst op7 september 2016, 21:36 CategorieiPhone

Apple heeft tijdens zijn persconferentie officieel de iPhone 7 Plus onthuld. De phablet wordt inderdaad voorzien van een dubbele camera aan de achterkant. Met die camera kun je high-res-foto’s maken en tot twee keer optisch inzoomen. Ook is het apparaat waterdicht.

Dit is de iPhone 7 Plus

Apple heeft woensdagavond tijdens een persconferentie de nieuwe iPhone aangekondigd, die iPhone 7 Plus. Deze iPhone is voorzien van een Retina HD-display van 5,5-inch. Het beeldscherm ondersteunt een breder bereik kleuren en is 25 procent meer helder dan zijn voorganger. Daarnaast is 3D Touch aanwezig en moet het kijken naar een film haast een bioscoop-achtige ervaring gaan opleveren. Onder het scherm zit de vernieuwde homeknop. Deze is opnieuw ontworpen en daardoor was het mogelijk nieuwe functies toe te voegen.

Zo is de knop nu voorzien van haptische feedback en kunnen ontwikkelaars zelf ook functies toewijzen aan de knop, middels een speciale api. De volledig nieuwe behuizing zorgt er overigens voor dat het bijna lijkt alsof er geen grens tussen het scherm en de omhulsel zit (in elk geval niet wanneer je voor de Jet Black-variant gaat). Hiervoor is gebruikgemaakt van speciale productietechnieken, die het tevens mogelijk hebben gemaakt dat de iPhone 7 Plus nu helemaal waterdicht is. Ook kan stof niet zomaar het apparaat binnendringen.

iphone-7-plus-homeknop

Beter diepte-effect in foto’s

De nieuwe smartphone is dus voorzien van een IP67-certificatie. Daarvoor moest niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant grondig aangepakt worden. Een andere aanpassing, die meteen op zal vallen, aan de buitenkant, is de camera op de achterkant. Zoals verwacht zijn het er dit jaar twee geworden, die functioneren als één module. Daarmee is het niet alleen mogelijk om foto’s te maken met een beter diepte-effect, ook kun je nu tot tweemaal optisch inzoomen, zonder kwaliteitsverlies. Digitaal is tot tien keer in te zoomen.

Wil je een foto maken met een beter diepte-effect, dan kun je dat direct vanuit de camera-app doen. Ook optisch zoomen kan vanuit de bekende applicatie. Daarvoor zijn enkele nieuwe knoppen toegevoegd, die meteen opvallen in de interface. Live Photos zullen ook beter tot leven komen dankzij de videobeeldstabilisator aan boord. Daarnaast is het mogelijk de foto’s te bewerken voordat je ze ergens online zet. Overigens ondersteunen de twaalf megapixel-camera’s ook raw-bestanden, zodat je veel meer bewerkingsopties heb op je computer.

iphone-7-plus-camera

De camera aan de voorkant heeft een specbump van vijf naar zeven megapixel gekregen. Beide camera’s bieden ondersteuning aan voor het bredere kleurenbereik, wat natuurlijk handig is voor het verbeterde beeldscherm. De diepte-effecten, die in realtime worden gepresenteerd aan de gebruiker, zullen niet meteen onderdeel zijn van iOS 10, maar worden later dit jaar beschikbaar gemaakt in een update. De camera aan de voorzijde is nu 7 megapixel voor betere selfies en beschikt bovendien over auto image stabilisation.

Stereospeakers

Qua geluid mogen we rekenen op stereospeakers: er zit nu een speaker onder het scherm en boven het scherm. Dat moet vooral een betere geluidservaring opleveren wanneer je de iPhone 7 Plus op zijn zij houdt en een video bekijkt. Muziek beluisteren en telefoneren moet ook stukken beter klinken in vergelijking met de oudere iPhone-modellen. De speakers zijn twee keer zo luid en bieden een veel beter dynamisch bereik aan. Mocht dat niet genoeg zijn, dan kun je altijd gebruikmaken van de nieuwe koptelefoons. Met draad kun je voortaan luisteren naar koptelefoons die zijn voorzien van een Lightning-aansluiting.

Apple-iPhone-7-plus-1

Ook dit gerucht blijkt dus te kloppen: Apple heeft de koptelefoonaansluiting weggehaald van de iPhone 7 Plus. Heb je zelf nog een koptelefoon liggen en wil je niet meteen een nieuwe kopen, dan kun je ook gebruikmaken van een Lightning-adapter. Zowel de adapter als de nieuwe oordoppen worden geleverd met het mobiele apparaat. De reden dat Apple de aansluiting heeft weggehaald, heeft te maken met het idee dat de techniek oud is en maar voor één ding gebruikt wordt. En dat is zonde van de ruimte, vindt het bedrijf uit Cupertino.

Geen koptelefoonaansluiting meer

Bovendien heeft Lightning zich bewezen als een capabele audiotechniek, aldus het bedrijf, waardoor de keuze gemakkelijk gemaakt was. Tevens heeft Apple de AirPods aangekondigd: draadloze oordoppen waar we ook al veel over hebben gehoord. Deze bevatten een infraroodsensor die weten wanneer je de doppen in hebt, waardoor de muziek niet eerder gestart wordt. Ook is er een speciale chip aanwezig, de Apple W1, die ervoor zorgt dat er weinig energie verbruikt wordt tijdens het luisteren en de verbinding niet zomaar wegvalt.

De AirPods hebben een accuduur van vijf uur meegekregen. Echter, ze worden geleverd met een speciaal doosje waar je ze in kunt stoppen. Die zijn niet alleen handig voor onderweg, ook kun je ze daarin opladen. Daar zit een accu in die de oordoppen tot 24 uur aan extra gebruikerstijd geven. Je kunt de AirPods koppelen aan een iPhone of Apple Watch, door alleen het doosje te openen naast de ontgrendelde hardware. iCloud zal de instellingen synchroniseren, waardoor je dat eigenlijk maar één keer hoeft te doen voor alle Apple-apparaten.

De technische specificaties

Onder de motorkap treffen we een nieuwe processor aan. Dit keer kiest Apple niet gewoon voor A plus een cijfer, maar heeft de cpu de naam A10 Fusion meegekregen. Deze chip is voorzien van vier kernen. Twee voor de beste prestaties en twee voor de meer energiezuinige prestatie. Voor wanneer je al die ruwe kracht dus niet nodig hebt, waardoor je accu langer meegaat. De iPhone 7 Plus bepaalt straks zelf welke kernen worden gebruikt voor welke taken, waardoor je daar dus ook helemaal geen omkijken naar hebt.

Apple-iPhone-7-plus

Verder belooft de nieuwe cpu qua gaming een prachtige ervaring op te leveren. Zinnen als ‘console-achtige gameplay en ervaringen’ zijn niet vreemd tijdens dit soort presentaties, maar op dit gebied is het altijd eerst zien, dan geloven. Wel liet het bedrijf zien dat de hardware ontzettend veel dingen tegelijkertijd op het scherm kan laten gebeuren, zonder dat het ten koste gaat van de framerate. En hoe hoger de framerate, hoe vloeiender de beelden over het scherm lopen. En met een Retina HD-scherm, lijkt ons dat erg belangrijk.

De processor moet veertig procent sneller zijn dat de cpu Apple A9; qua graphics zelf vijftig procent. Helaas weten we niet hoeveel werkgeheugen de iPhone 7 Plus heeft. Ook weten we niet hoe groot de accu is. Apple belooft dat de accu een uur langer meegaat (bij normaal gebruik) in vergelijking met de iPhone 6S Plus.

Je hebt bij de iPhone 7 Plus de keuze uit 32GB, 128GB en 256GB opslaggeheugen. Daarmee vervalt voor het eerst de opslagmogelijkheid van 16GB. Het werkgeheugen is waarschijnlijk ook uitgebreid tot 3GB, maar dat wil Apple niet bevestigen.

Video

In onderstaande video toont Apple de belangrijkste features en functies van de nieuwe iPhone 7 Plus.

Kleuren

Je hebt dit jaar de keuze uit twee nieuwe donkere kleuren: zwart (mat) en gitzwart (glimmend). Het glimmende zwart is mogelijk dankzij een speciaal productieproces en de antennelijnen zijn door dit proces en de kleur nauwelijks meer zichtbaar. Daarnaast komt er een matzwarte versie met glimmend logo. De andere kleuren zijn roségoud, goud en zilver.

Prijs en beschikbaarheid

De iPhone 7 Plus zal vanaf 9 september te pre-orderen zijn in de kleuren Jet Black, Zwart, Goud, Zilver en Roségoud. Je kunt de verschillende kleuren met 32GB, 128GB of 256GB aan opslaggeheugen kopen (Jet Black is er niet in 32GB). De oudere modellen worden overigens ook voorzien van meer opslaggeheugen. De smartphone zal vanaf 16 september geleverd kunnen worden, in onder andere Nederland. iOS 10 zal vlak daarvoor worden uitgebracht, namelijk op 13 september, en al standaard op het toestel worden meegeleverd.

iphone-7-plus-kleuren

De Apple AirPods verschijnen aan het einde voor oktober. De AirPods moeten 179 euro kosten. De iPhone 7 Plus krijgt een vanafprijs van 909 euro en is hiermee vijftig euro duurder geworden tegenover de iPhone 6S Plus van vorig jaar.

Bekijk ook alle verschillen tussen de iPhone 7 Plus en iPhone 6S Plus.

Meer lezen?

Apple heeft vanavond ook de tweede generatie Apple Watch aangekondigd. Lees hier alles over de aankondiging van de Apple Watch Series 2.

  • Delen:
Apple iPhone 7 Plus
iOS
Apple iPhone 6S Plus
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.