Review: Asus ZenPad 3S 10

14 september 2016 + 10 minuten 5 Reacties
asus-zenpad-3s-10-retina

In deze recensie kijken we uitgebreid naar de Asus ZenPad 3S 10, een fijne Android-tablet met Marshmallow als besturingssysteem. Het apparaat is onder meer voorzien van stereospeakers en een vingerafdruklezer.

Asus ZenPad 3S 10 – specificaties

Asus ZenPad 3S 10
Scherm 9,7-inch, 2048 bij 1536 pixels
Digitizer Nee
Processor MediaTek MT8176
RAM 4GB
Opslaggeheugen 64GB
SD Ja, microSD
HDMI Nee
USB Ja, usb-type-c
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s Vijf megapixel voor, acht megapixel achter
Accu 5900 mAh Lithium Polymer

Specs

De specs van deze tablet zijn indrukwekkend te noemen. De meegeleverde MediaTek MT8176-processor bevat maar liefst zes kernen en is geklokt op 2,1GHz. Samen met de 4GB aan werkgeheugen, zorgen die specs ervoor dat je altijd een fijne, snelle en toegankelijke ervaring overhoudt. Je kunt een aantal apps openhouden zonder dat het ten koste gaat van de snelheid van het apparaat. Games lopen ontzettend vloeiend en over het algemeen starten alle apps razendsnel op, waardoor je zo kunt doen wat je wil doen op het apparaat.

Over het algemeen is te stellen dat de Asus ZenPad 3S 10 veel snellere prestaties levert dan tablets gemiddeld doen. Ook andere onderdelen liegen er niet om, zoals de vingerafdruklezer, de stereospeakers en de usb-type-c-poort. Die onderdelen zorgen ervoor dat de tablet klaar is voor de toekomst en mensen wat langer laat genieten van het apparaat – een trend die duidelijk zichtbaar is op de tabletmarkt. Consumenten ruilen hun tablet namelijk niet net zo vaak in als smartphones en Asus lijkt hier nu handig op in te spelen.

Display

Het scherm van de Asus ZenPad 3S 10 beschikt over een afwijkende resolutie van 2048 bij 1536 pixels. Wanneer je die resolutie combineert met het 9,7″-scherm, dan komen we uit op een pixeldichtheid van 264 pixels per inch. En dat is een indrukwekkende score te noemen, eentje die beelden oplevert van hoge kwaliteit. Je zou in principe een video kunnen streamen naar het apparaat zonder kwaliteitsverlies. De beelden, foto of video, ogen niet korrelig en bieden, onder andere door het hoge ppi-gehalte, mooie en scherpe kwaliteit aan.

Asus ZenPad 3S 10 – hardware en design

De Asus ZenPad 3S 10 is een fraaie tablet om naar te kijken. Het apparaat is behoorlijk dun en heeft geen hele dikke randen om het scherm zitten aan de zijkant. Wel aan de onder en bovenkant, maar dat komt omdat daar nog extra functies zijn toegevoegd. Bovenaan vinden we de frontcamera met zijn sensor, terwijl we onderaan de navigatieknoppen en de homeknop (met ingebouwde vingerafdruklezer) aantreffen. Verder valt de grootte van het scherm goed op ten opzichte van de rest van de tablet, met een hoog screen-to-body-ratio.

Aan de rechterkant bevinden zich de volume- en de aan- en uitknoppen. Met die aan- en uitknop kun je de tablet ook in standby-modus zetten en hem daar wil uithalen. Maar je kunt daarvoor ook de homeknop gebruiken. Links bovenin treffen we de koptelefoonaansluiting aan, die wat ons betreft een prima plek heeft. Onderaan had misschien beter geweest, zodat het draad niet voor het beeld kan komen te zitten – maar het is geen groot obstakel in de ervaring. Aan de linkerkant zit de verborgen micro-sd-kaartsleuf, die goed weggewerkt is.

Helemaal aan de onderkant zitten de stereospeakers en de usb-type-c-aansluiting. Die zijn netjes weggewerkt. De usb-aansluiting zit onderop en dat kan wellicht voor een obstakel zorgen wanneer je de tablet oplaadt en ondertussen gebruikt. Het draad kan dan wel in de weg zitten. Wanneer de koptelefoon- en de usb-aansluiting van plaats zouden wisselen, dan houd je wellicht veel minder gedoe met kabels over. Gelukkig hoef je de tablet niet heel erg lang op te laden voordat je hem weer zonder usb-kabel kunt gebruiken.

De achterkant is bijna helemaal leeg. Links bovenin bevindt zich de acht megapixel-camera, die netjes weggewerkt is in het omhulsel. Over het algemeen voelt de tablet luxueus en modern aan en is het een tablet die gezien mag worden. Hij is behoorlijk licht en weegt net 400 gram. Het gewicht is overigens ook goed verdeeld, waardoor die niet snel uit je handen zal vallen. We zijn enorm te spreken over het design, maar het had wat ons betreft beter geweest wanneer de usb-poort en de 3,5mm-aansluiting van plek waren gewisseld.

Connectiviteit

We noemden het net al even: de ZenPad 3S 10 beschikt onder meer over een usb-type-c-aansluiting. Dat zorgt ervoor dat je de tablet snel kunt opladen wanneer de batterij leeg is. Daarnaast is er een lichtsensor aanwezig (waardoor het scherm automatisch van helderheid kan veranderen), evenals bluetooth 4.2, wifi en een koptelefoonaansluiting. Doordat je de nieuwste versie van bluetooth hebt, ben je er ook van verzekerd dat je de tablet aan alle moderne bluetooth-apparaten kunt koppelen, zoals bijvoorbeeld speakers.

Daarnaast is er een gyroscoop, snelheidsmeter, gps-chip en een vingerafdruklezer aanwezig. Met dat laatste onderdeel kun je de tablet ontgrendelen wanneer je Android zo hebt ingesteld, waardoor je niet constant een wachtwoord, pincode of ander beveiligingsmiddel hoeft te tolereren. Soms vraagt de tablet nog wel om een pincode, om er zeker van te zijn dat jij het bent. Als laatste is er een (goed verborgen) micro-sd-kaartsleuf aanwezig, waardoor je het geheugen kunt uitbreiden met micro-sd-kaartjes tot en met 128GB.

Speakers

We zeggen het niet vaak, maar de speakers leveren een fantastische kwaliteit af. Er is zelfs een beetje bas te horen – ook al is dat nooit veel en kan dat ook niet in zo’n dunne behuizing. Desondanks zijn we hier meer dan tevreden over. Dat mag ook wel, met ondersteuning voor 7.1-channel surround sound, DTS HD Premium audio en Sonic Master-technologie. Helemaal met een koptelefoon op is het geluid prachtig en dynamisch. Er is wel één nadeel: de speakers zitten aan één kant, waardoor het geluid ook van één kant komt.

Maar dat is blijkbaar een bewuste keuze geweest. Alles aan het design van de Asus ZenPad 3S 10 wijst erop dat Asus heeft bedoeld dat je de tablet verticaal vasthoudt (met de homeknop naar beneden). De knoppen zijn daardoor beter bereikbaar en de speakers komen zo het beste tot hun recht, omdat die dan bijna direct op de gebruiker gericht staan. Maar wanneer je dus full screen een video bekijkt en de tablet horizontaal vasthoudt, dan kan het gaan irriteren dat het geluid of alleen van links of alleen van rechts komt. En dat is jammer.

Camera’s

De tablet beschikt over twee camera’s. Aan de voorkant zit er eentje van vijf megapixel, terwijl er aan de achterkant eentje van acht megapixel zit. Die camera beschikt over autofocus, wat niet alle tablets aanbieden op dit moment. Ook is die camera in staat video op te nemen in 1080p, wat de hoogste kwaliteit is van dit moment wat tablets betreft. Dankzij de autofocus kun je best mooie plaatjes schieten, mits er natuurlijk genoeg licht is. Verwacht niet te veel van de frontcamera – die voldoet natuurlijk, maar de kwaliteit is nooit denderend.

Accuduur

Een ander indrukwekkend onderdeel van de Asus ZenPad 3S 10 is de accuduur. Bij normaal gebruik (hoe vaag dat ook altijd klinkt) gaat de tablet tien uur mee. Zelfs wanneer je heel de middag YouTube-video’s bekijkt, weet de tablet zich staande te houden en haalt die met gemak de acht uur. Hoewel de batterij is langer meegaat dan gemiddeld (in vergelijking met andere 10″-tablets), is de accu wel iets kleiner. Maar in dit geval gaat het niet om het formaat alleen, maar wat de hardware ermee kan. En Android is ook behoorlijk energiezuinig.

Asus ZenPad 3S 10 – software

De software die wordt meegeleverd is de Asus Android-skin, ditmaal gebaseerd op Android 6.0 Marshmallow. Dit is niet meer de meest recente versie van het OS, maar wel eentje die een aantal handige features met zich meebrengt. Zoals bijvoorbeeld energiebesparing en nog veel meer. De Asus ZenPad 3S 10 profiteert flink van die features, wat het gebruik eigenlijk alleen maar ten goede komt. Wel is het zo dat we een lading apps aantreffen die functies toegankelijker kunnen maken. Maar het zijn er simpelweg heel veel.

Sommige van die apps presenteren Android-opties direct op het startscherm van je tablet, waardoor je er eenvoudig toegang tot krijgt. En wanneer je gewoonweg niet zo gewend bent aan Android of je weet nooit hoe je precies bij één van die functies in de instellingen moet komen, dan is het hartstikke handig dat Asus deze apps heeft toegevoegd. Het was niet eerder zo gemakkelijk om even het werkgeheugen te ontdoen van ingenomen ruimte – met een simpele druk op de knop schoon je de boel op. Als dat al nodig is, hoor.

Echter, er staan ook apps op die net even te veel op elkaar lijken, waardoor je toch wel een beetje het idee krijgt met een overvolle tablet te maken te hebben. Gelukkig kun je het één en ander aan voorgeïnstalleerde applicaties verwijderen, waardoor je de tablet in kunt stellen zoals je zelf wil. De reden dat er zo veel dubbele applicaties opstaan, heeft te maken met een beslissing van Google. Die wil dat zijn standaard apps altijd worden meegeleverd, ook al biedt de fabrikant zelf die apps of functies al aan op zijn hardware.

Bovendien biedt ook het snelle menu (het menu dat je vanuit de statusbalk bovenin naar beneden trekt) genoeg opties voor beginnende Android-gebruikers. Je kunt er de helderheid(smodus) mee aanpassen, de verbindingen beheren en een rekenmachine gebruiken, maar ook het geluid instellen en zelfs de cast-modus (waarmee je media streamt naar een ander apparaat) in- en uitschakelen. Het biedt wellicht net even te veel opties aan waardoor het overzicht niet optimaal is, maar de opties die er staan, gebruik je wel (dagelijks).

Asus ZenPad 3S 10 – in gebruik

Het is geen geheim dat we enorm enthousiast zijn over de Asus ZenPad 3S 10. Met deze tablet kun je aankomen bij je vrienden en familie wanneer je foto’s en video’s wil laten zien. Ook kun je de tablet gemakkelijk gebruiken voor het streamen van video’s, via diensten als YouTube en Netflix. De beelden zijn haarscherp en het geluid is bovengemiddeld goed, ook zonder koptelefoon. Maar wanneer je wel een koptelefoon gebruikt, dan komt het geluid pas echt tot zijn recht. Hier heeft Asus blijkbaar goed in geïnvesteerd.

Daarnaast maakt Android 6.0 Marshmallow de tablet echt af en biedt de softwareschil van Asus een toegankelijke ervaring aan. De ZenPad 3S 10 maakt gebruik van de energiebesparende feature, genaamd Doze, die standaard in het OS gebakken zit, waardoor de accu lekker lang meegaat, ondanks de gemiddeld kleinere accu aan boord. We hebben met gemak artikelen kunnen lezen en video’s kunnen streamen, met en zonder onze vrienden erbij, waardoor we eigenlijk alleen maar te spreken zijn over ons gebruik.

Prestaties

Datzelfde kunnen we zeggen over de prestaties van de tablet. De specificaties zijn echt gericht op de toekomst. De MediaTek-processor is tot mooie dingen in staat dankzij zijn zes kernen en ook het werkgeheugen valt écht niet tegen. Met 4GB ram aan boord kun je meerdere apps opengooien, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Daarnaast is Android natuurlijk een behoorlijk licht besturingssysteem, waardoor de tablet moeiteloos dagenlang kan functioneren wanneer je hem steeds op korte momenten gebruikt.

Asus ZenPad 3S 10 – conclusie

De Asus ZenPad 3S 10 is één van de beste Android-tablets van dit moment. Het biedt gebruikers een fantastisch mooi scherm aan met een hoge resolutie en specificaties waar we van onder de indruk zijn. Een mooie processor met zes kernen en 4GB aan werkgeheugen zorgen ervoor dat je nog lang kunt genieten van het apparaat, dat echt gericht is op gebruik voor langere tijd, voordat je hem wíl vervangen. Onderdelen als de indrukwekkende stereospeakers en de vingerafdruklezer, voor betere veiligheid, zorgen daar ook voor.

Maar er zijn ook nadelen. Die wegen echt niet zo zwaar dat het gebruik van de tablet wordt aangedaan, gelukkig. Zo worden er wederom veel applicaties meegeleverd waarvan je niet meteen weet wat je ermee aanmoet. Ook zijn veel applicaties dubbel, waardoor je een overvolle tablet overhoudt, voor het idee. Gelukkig kun je veel daarvan uitschakelen of verwijderen, maar dat is wel even een werk. Daarnaast zitten de speakers aan één kant, waardoor het geluid ook maar van één kant komt. Irritant wanneer je de tablet horizontaal vasthoudt.

Maar over het algemeen zijn wel heel erg enthousiast over de Asus ZenPad 3S 10. Net zoals de vorige 10″-inch tablet van het bedrijf biedt het gebruikers een toegankelijke ervaring aan als het gaat om het bedienen van het besturingssysteem en maakt het vaak verborgen functies openbaar, zodat je optimaal kunt blijven profiteren van de hardware. Daarom kunnen we de Asus ZenPad 3S 10 ook iedereen aanraden die nu op zoek is naar een tablet en zijn tablet niet elk jaar wil blijven vervangen – dat hoeft niet met dit apparaat, namelijk.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Mooi design, lichte tablet
  • De tablet is snel en gebruiksvriendelijk
  • Ideaal multimediamonster

Minpunten
  • Stereospeakers zitten allebei aan één kant

  • Er zijn al veel apps geïnstalleerd

Reacties (5)