Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on: eerste ervaringen met de Asus Transformer 3 en 3 Pro

Geschreven door
Geplaatst op5 september 2016, 14:04 CategorieWindows

Tijdens Computex in Taiwan werden ze al gepresenteerd maar tijdens IFA 201 in Berlijn konden we er pas mee spelen. Asus heeft afgelopen week de Transformer 3 en Transformer 3 Pro officieel gepresenteerd voor Europa en wij waren aanwezig voor een eerste indruk. Vooralsnog is echter niet bekend of en wanneer de nieuwe hybride tablets naar Nederland komen.

Asus Transformer 3 en Transformer 3 Pro

De nieuwe Transformer 3-modellen van Asus borduren voor op het bekende Transformer-concept; een tablet en een afneembaar toetsenbord. Deze keer heeft de Taiwanese fabrikant echter gekozen voor een toetsenbordcover in plaats van een echt dock. Beide modellen draaien op Windows 10 en komen in verschillende configuraties.

Asus Transformer 3 Pro

De Asus Transformer 3 Pro (T303UA) komt met de volgende specificaties;

 • 12.6-inch ips display,
 • 2880 x 1920 pixels
 • Intel Skylake Core i5-6200U of Core i7-6500U processor
 • Intel HD 520 videokaart
 • Maximaal 16 GB LPDDR3 werkgeheugen
 • Maximaal 512GB opslaggeheugen
 • WiFi AC, Bluetooth 4.1
 • 1x USB 3.0, 1x Thunderbolt 3, HDMI, microSD-kaartlezer, koptelefoon/mic
 • 39Wh accu
 • Afmeting: 299 mm x 210 mm x 8.35 mm
 • 795 g + 355 g voor het keyboard
 • Extra’s: backlit keyboard folio, 8MP camera voor, 13MP camera achter, 2W speakers, stylus

Het duurste model, met onder meer de i7-processor en 512GB aan opslaggeheugen, krijgt een prijs van 1.599 euro. De versie met 8GB aan werkgeheugen en de Intel Core i5-processor gaat 1.399 euro kosten.

Asus-Transformer-3-Pro-pres

De Transformer 3 Pro valt direct op, niet alleen door de indrukwekkende specificaties maar ook door het strakke en goed doordachte design. De hybride is zeer slank en weegt nog geen 800 gram. Het geheel heeft een aluminium behuizing en komt daardoor stevig en robuust over. Qua display is er weinig nieuws te bekennen maar achterop zien we een standaard terug die uitgeklapt kan worden. Hiermee is de tablet stevig in een hoek te plaatsen zodat je comfortabel op een bureau of tafel kunt werken. Er zijn voldoende aansluitingsmogelijkheden aanwezig en Asus geeft aan dat het apparaat voorzien kan worden van diverse accessoires om bijvoorbeeld de batterijduur te verlengen of het aantal poorten uit te breiden.

Asus-Transformer-3-Pro-zij

Het toetsenbord heeft een zachte afwerking meegekregen en weegt vrij weinig in vergelijking met de docks die we eerder tegenkwamen bij de Transformer-tablets. Ondanks het lichte gewicht en het slanke formaat hebben de toetsen nog voldoende ruimte en travel om comfortabel te kunnen tikken. Ook het muisvlak reageert snel en maakt soepel navigeren binnen Windows 10 mogelijk.

Asus-Transformer-3-Pro-zij

Het 12.6-inch display is qua grootte perfect om zowel onderweg als thuis of op de zaak te kunnen werken. De helderheid is hoog genoeg om ook bij invallend licht of felle verlichting goed te kunnen werken, en de kleurweergave is prima te noemen. De resolutie van 2.880 bij 1.920 pixels is meer dan voldoende om foto’s en video’s met veel detail te bekijken, of om je beeld te splitsen en twee apps naast elkaar te gebruiken zonder dat teksten niet meer te lezen zijn. De bezel (rand) rondom het scherm is nog steeds wat aan de dikke kant, maar Asus lijkt zich totaal niet bezig te houden met de strijd om ‘randloze’ schermen.

Asus-Transformer-3-Pro-1

Het scherm biedt ondersteuning voor een actieve stylus, de Asus Pen. Hiermee kan op het display getekend of geschreven worden. De stylus kent 1.024 drukniveaus en onze eerste indruk is dat de pen zeer nauwkeurig en snel is. Input verschijnt direct op het scherm en de afstand tussen het scherm en de punt is klein genoeg om het gevoel te geven alsof je op papier tekent of schrijft.

Asus-Transformer-3-Pro-pen

Op het gebied van prestaties doen we nog geen harde uitspraken maar de eerste ervaringen zijn positief. De nieuwste generatie Intel Core i7 zorgt samen met de 16GB aan werkgeheugen voor een zeer soepele Windows-ervaring, maar later dit jaar moet de echte test uitwijzen of de configuraties die in Nederland verschijnen kunnen imponeren. Ook zijn we benieuwd naar de goedkopere modellen, zowel qua prestaties als het prijspunt.

Asus Transformer 3

De Asus Transformer 3 Pro (T305CA) komt met de volgende specificaties;

 • 12.6-inch ips display
 • 2880 x 1920 pixels
 • Intel KabyLake Core m-processor
 • Intel HD-videokaart
 • Maximaal 8GB werkgeheugen
 • Maximaal 256GB opslaggeheugen
 • WiFi AC, Bluetooth 4.1
 • 1x Thunderbolt 3, hofodtelefoon/mic
 • 39 Wh accu
 • Afmetingen: 303 mm x 202 mm x 6.9 mm
 • Gewicht: 695 g
 • Extra’s: backlit keyboard folio, 5MP camera voor, 13MP camera achter, 2W speakers

De Asus Transformer 3 met een Intel Core m7-processor, 8GB aan werkgeheugen en 256GB aan opslaggeheugen krijgt een prijs van 999 euro mee.

Asus-Transformer-3-pres

De Transformer 3 is een iets lichtere, slankere en goedkopere hybride. Qua design zien we al deels terug waarom want de Transformer 3 komt zonder standaard aan de achterzijde. In plaats daarvan wordt een deel van de keyboardcover gebruikt om het display in een hoek te zetten. Deze opstelling werkt prima maar is iets minder stevig dan de opstelling van de Pro-versie. Hoewel de Transformer 3 wat lichter, slanker en goedkoper is dan de Pro is er qua bouwkwaliteit en gebruikte materialen weinig verschil te ontdekken. Ook dit model voelt stevig aan, is netjes afgewerkt en beschikt over een aluminium behuizing.

Asus-Transformer-3-back

Qua display komen beide apparaten overeen. De Transformer 3 komt ook met een 12.6-inch display dat een 2.880 bij 1.920 pixels resolutie heeft en biedt ondersteuning voor de Asus Pen. Qua aansluitingen is de Transformer 3 echter beperkt. De hybride krijgt alleen maar een usb 3.1 Thunderbolt-poort, naast een 3.5mm-poort. Dit betekent dat je accessoires in zult moeten zetten als je meerdere poorten (tegelijkertijd) nodig hebt.

Asus-Transformer-3

Het toetsenbord van de Transformer 3 komt grotendeels overeen met dat van de Pro maar onze indruk is dat de toetsen iets minder travel en weerstand hebben. Dit maakt de typ-ervaring iets minder comfortabel. Het toetsenbord komt wel in verschillende kleuren en beschikt ook over verlichting voor de toetsen.

Asus-Transformer-3-keyboard-2

De reden dat de tablet iets lichter en slanker is dan de Pro is het gebruik van de Kaby Lake Core-m-processors van Intel. Deze processors hebben we geen actieve ventilatie nodig maar bieden ook niet de beste prestaties. Hoewel de Transformer 3 in onze hands-on zeer vlot en soepel werkte moet de uiteindelijke review ons duidelijk maken of dit model zijn duurdere broer op het gebied van prestaties voor moet laten.

Beschikbaarheid

Asus kon ons helaas nog niet vertellen of en wanneer de Transformer 3-modellen de Nederlandse markt bereiken. We houden je op de hoogte.

 • Delen:
Asus Transformer 3 Pro (T303UA)
Windows 10

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.