Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Cyanogen gooit het over een andere boeg met nieuwe CEO

Geschreven door
Geplaatst op10 oktober 2016, 23:40 CategorieBesturingssystemen

Cyanogen was tot voor kort bezig om Android te beconcurreren met een eigen versie van het besturingssysteem. Maar de ontwikkelingen hebben dit ingehaald en onder leiding van een nieuwe CEO gooit het bedrijf het over een andere boeg.

Cyanogen

Tot voor kort wilde Cyanogen na iOS en Android het derde besturingssysteem worden. Maar die poging is gestaakt. Nu is het Cyanogen Modular OS-programma opgestart. Fabrikanten van smartphones kunnen nu een zelfgekozen versie van stock Android op hun nieuwe toestellen installeren, met een aantal onderdelen van Cyanogen erbij via dynamische modules en mod’s. Eigenlijk net zoals het ooit met Cyanogen is begonnen: een beter gesmeerde versie van Android.

Lior Tal

De koerswijziging werd aangekondigd door de nieuwe baas van het bedrijf, CEO Lior Tal. Hij volgt Kirt McMaster op, die voortaan voorzitter is van het bestuur. Mede-oprichter Steve Kondik van Cyanogen is nu de leider van de afdeling ontwikkeling geworden.

Geen nieuw mod-programma

Het werkt toch allemaal net wat anders dan het aloude mod-programma, merkt Tal op. Voor het mod-programma van vroeger – met de bekende custom roms – moest er toegang tot de diepste krochten van Android worden verkregen. Dat is met de huidige aanpak niet meer nodig. Smartphonemakers kunnen onderdelen van Cyanogen gewoon gebruiken als een soort softwareschil.

Fragmentatie

Deze aanpak is gekozen omdat Android volgens Tal te gefragmenteerd is, en te gevoelig voor veiligheidsproblemen, om dit besturingssysteem op een diep niveau aan te pakken. Veel goedkopere modellen van telefoons en tablets worden al snel niet meer met updates ondersteund en dat is het terrein waar Cyanogen deels in hoopt te voorzien.

Ontslag

Cyanogen moest het wel over een andere boeg gooien. Het bedrijf was minder succesvol dan gehoopt en onlangs is twintig procent van het personeel ontslagen (dertig man). Hoewel Tal meldt dat er tientallen miljoenen gebruikers zijn van het OS, wordt dat getal door betrouwbare bronnen nogal overdreven gevonden.

  • Delen:
Samsung Galaxy S7 Edge
Android Marshmallow (6.0)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.