Review: Huawei P9 Plus

07 oktober 2016 + 10 minuten 0 Reacties
huawei-p9-plus-review-totaal

In deze review kijken we naar de Huawei P9 Plus, een 5.5-inch phablet met 4GB aan werkgeheugen, 64GB aan opslaggeheugen, een dubbele camera en Android 6.0.

In een paar jaar tijd is Huawei uitgegroeid tot één van de grootste smartphonefabrikanten. Het Chinese bedrijf staat allang niet meer bekend om de instapmodellen; er is voor iedereen wat in het assortiment te vinden. Eén van de topmodellen die dit jaar gelanceerd zijn is de Huawei P9 Plus, een 5.5-inch smartphone (phablet) met Android 6.0 en diverse premium features. In deze review kijken we naar de Huawei P9 Plus.

Huawei P9 Plus – specificaties

Huawei P9 Plus
Scherm 5.5 inch, 1920 x 1080
Digitizer Nee
Processor Hisilicon Kirin 955
RAM 4GB
Opslaggeheugen 64GB
SD Ja, MicroSD
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 8, 2x 12 Megapixel cameras
Accu 3400 mAh Lithium Polymer

De Huawei P9 Plus is op papier al een zeer interessante phablet, met een krachtige processor, een hoge resolutie oled-scherm, een vingerafdrukscanner en standaard 64GB aan opslaggeheugen. Voor dit model moet in Nederland momenteel zo’n 630 euro betaald worden.

Huawei P9 Plus – hardware en design

De Huawei P9 Plus beschikt over een metalen frame, dat afgewerkt is met een geborsteld patroon. De voorzijde is compleet zwart, met een zeer dunne bezel rondom het scherm. De achterzijde is bovenaan voorzien van een zwart vlak waarin zich de twee camera’s en een flitser bevinden. De hoeken van de smartphone zijn licht afgerond waardoor het toestel comfortabel in de hand ligt. Maar, de achterzijde en zijkanten zijn door een soort coating ook extreem glad waardoor je toch snel het idee hebt dat het toestel uit je hand kan glippen. Aan de achterzijde zien we in het midden de vingerafdrukscanner terug.

Ondanks het 5.5-inch scherm voelt de Huawei P9 Plus niet groot aan. Het toestel is iets kleiner dan de iPhone 6S Plus en weegt ook wat minder. Aan de rechterzijde zien we de enige knoppen terug; de volume-knop en de stand-by-knop. De onderzijde van het toestel is voorzien van de koptelefoonaansluiting, de usb type-c-poort en een speaker. Overigens zien we aan de bovenzijde van het toestel (op de rand) nog een infraroodzender terug. Middels de Slimme afstandsbediening-app kun je de smartphone zo als afstandsbediening voor je av-apparatuur inzetten.

Al met al ziet de Huawei P9 Plus er gelikt uit, wellicht iets te gelikt door de zeer gladde achterzijde. Er zitten weinig opvallende toeters en bellen op, wat het toestel een elegante uitstraling meegeeft.

Display

Het display is één van de pluspunten van de P9 Plus. Het toestel is voorzien van een 5.5-inch amoled-scherm met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels. Het is niet de hoogste resolutie op een smartphone maar teksten, foto’s en andere media worden haarscherp weergegeven. Het is met name het contrast dat hoge ogen gooit. Door de oled-technologie kan zeer diep zwart bereikt worden, met levendige en dynamische kleuren. Het scherm heeft een flink hoge helderheid waardoor je ook bij invallend licht nog prima kunt werken op het toestel, maar aan de andere kant is het scherm wel gevoelig voor reflecties.

Connectiviteit

We zien maar twee poorten terug op de P9 Plus. Aan de onderzijde is een koptelefoonuitgang en een usb type-c-poort geplaatst. De laatstgenoemde poort kan gebruikt worden om het toestel op te laden of een accessoire te koppelen. Qua draadloze verbindingen zien we WiFi a/b/g/n, nfc, Bluetooth 4.2, GPS en natuurlijk 4G LTE voor de mobiele internetverbinding terug. Het interne geheugen is uit te breiden middels een microSD-kaart.

Speakers

Huawei heeft de P9 Plus voorzien van één speaker aan de onderzijde en een speaker in het gedeelte waar je je oor tegenaan houdt bij het bellen. Dit moet op papier zorgen voor een soort stereo-effect maar dat valt nogal tegen. De speaker aan de onderzijde wordt snel verstopt onder je hand en alleen de speaker boven het display weet weinig indruk te maken dankzij een blikkerig en levenloos geluid. Mocht de speaker aan de onderzijde niet gehinderd worden door je handen dan komt hier nog een redelijk geluid uit.

Camera’s

De camera’s aan de achterzijde zijn één van de redenen waarom er een premium prijskaartje aan de P9 Plus hangt. We zien hier namelijk twee Leica-camera’s van 12 megapixels terug. Maar, waar heb je twee camera’s voor nodig? Het voordeel van deze dubbele camera is ten eerste dat je achteraf scherp kunt stellen, ten tweede dat je bij mindere lichtomstandigheden alsnog mooie foto’s kunt maken, en ten derde da je foto’s scherper ogen doordat één van de camera’s het beeld in zwart-wit vastlegt, inclusief meer details.

Allereerst het achteraf scherpstellen van foto’s; het is een leuke functie en het werkt aardig maar we merken dat we hier in de praktijk maar weinig gebruik van maken. Het blijft een gimmick, maar wel een goed werkende gimmick. De foto’s in mindere lichtomstandigheden vallen helaas iets tegen. In vergelijking met verschillende premium smartphones blijft de P9 Plus op dit vlak wat achter. Er wijn minder details in donkere delen van de foto zichtbaar waardoor je toch net wat meer licht nodig hebt om een fatsoenlijke foto te maken. Wat wel indruk maakt is de scherpte van foto’s. Nagenoeg alle foto’s die je met dit toestel maakt ogen iets schoner en scherper door de dubbele camera. Met name wanneer je inzoomt op een foto zie je dit duidelijk. Maar, er is nog een vierde onderdeel waar we van onder de indruk zijn; je kunt ook zwart-witfoto’s maken middels de monochrome sensor, en deze foto’s zien er bijzonder stijlvol, strak en scherp uit. Ze zien er zelfs veel beter uit dan standaard foto’s die je met een filter omzet naar zwart-wit.

Alles bij elkaar genomen maakt de Huawei P9 Plus boven gemiddeld goede (en vooral scherpe) foto’s, mits je voldoende licht hebt. In slechte lichtomstandigheden legt het toestel het af tegen de concurrentie. De camera-app zit vol gimmicks en opties, sommige handiger dan anderen. Het is de moeite waard de camera-app eens goed uit te pluizen zodat je de functies vindt waarmee jij jouw mooiste foto’s kunt maken.

Accuduur

De Huawei P9 Plus is voorzien van een 3.400mAh accu en deze zorgt ervoor dat je zonder problemen een hele dag door kunt kopen. Wij zijn zelfs twee dagen doorgekomen zonder de telefoon aan de lader te hangen. Eén van de redenen hiervoor is Android 6.0 Marshmallow en de geïntegreerde Doze-functie. Hierdoor worden onnodige processen in de achtergrond gestopt zodra de telefoon in stand-by-stand staat. Ook heeft Huawei zelf een tool ontwikkeld waarmee de batterijduur geoptimaliseerd wordt. Hiermee kunnen apps die veel van je accu vragen gestopt worden. Check wel goed welke apps door Huawei gestopt mogen worden. Het opladen van de P9 Plus gaat overigens ook zeer snel. Binnen een half uur heb je weer 30 tot 40 procent aan ‘juice’ om weer even vooruit te kunnen.

Huawei P9 Plus – software

De Huawei Mate S draait op Android 6.0 Marshmallow en heeft natuurlijk de goedkeuring van Google gekregen. De phablet is wel standaard voorzien van de EMUI-skin van Huawei, wat dus over Android heen ligt. Helaas heb je hierdoor toch maar weinig voordelen van de stappen die Google aan het maken is op gebied van design want Huawei geeft overal zijn eigen draai aan. Gelukkig brengt Google al tijden de belangrijkere onderdelen van hun vernieuwingen op OS-niveau onder in de zogenaamde Google Play Services en dus heb je, ook als gebruiker met de ‘oude’ Android-versie, nog toegang tot alles wat Android tof en bijzonder maakt. Je hebt dus (onder andere) gewoon toegang tot de Google Play Store, Google Now, de Google Apps etc.

De EMUI-skin heeft zijn voor-en nadelen, en het is positief dat Huawei elk jaar weer wat belangrijke verbeteringen doorvoert. De handigheden die in deze skin zijn verwerkt zullen sommige mensen best aanspreken. Zo kun je bijvoorbeeld met een dubbele tik op het scherm een screenshot maken. Daarbij heeft Huawei een Force Touch-achtige functie (Press Touch) ontwikkeld waardoor het scherm zachte en harde aanrakingen kan herkennen. Druk je wat harder op bijvoorbeeld het icoontje van ‘berichten’ dan krijg je je favorieten te zien of kun je direct een nieuw bericht aanmaken. Blijf je hard drukken dan wordt de als favoriet ingestelde actie direct uitgevoerd, bijvoorbeeld het aanmaken van een contact. In de Galerij-app kan deze functie gebruikt worden om op delen van een foto in te zoomen. Het zijn leuke toevoegingen maar wij zien onszelf toch nog altijd een app direct openen, wat vaak net zo snel is.

De grootste aanpassing ten opzichte van andere Android-smartphones is het gebrek van een app drawer-menu, alle apps zijn gewoon via de verschillende homescherm-panelen beschikbaar. Ook het dropdown-menu met de settings en notificaties heeft een iets afwijkende indeling gekregen maar persoonlijk ben ik juist wel fan van de gekozen stijl. Huawei levert ook een groot aantal apps mee, waarvan een deel door het bedrijf zelf ontwikkeld is.

Al met al is de EMUI-skin geen skin die we verkiezen boven het standaard Android. Huawei laat wat steken vallen qua functies die te ver weggestopt worden en lastig te vinden zijn, stijlen van icoontjes die nogal kunnen verschillen en ook het ‘lenen’ van elementen van andere fabrikanten en besturingssystemen. Het is nog niet één coherent geheel waar je soepel en snel doorheen kunt vliegen als gebruiker. Het heeft sowieso een wat langere leercurve dan bijvoorbeeld een Nexus-smartphone.

Huawei P9 Plus – in gebruik

De Huawei P9 Plus is qua gebruik één van de betere Android-phablets die we tot nu toe hebben mogen testen. Het toestel maakt niet de mooiste foto’s of heeft de beste software maar de algemene ervaring is gewoon erg goed. Het toestel werkt lekker vlot, heeft een elegant design en komt met voldoende innovatieve en handige features.

Een belangrijk onderdeel in de gebruikservaring is de zeer werkende vingerafdrukscanner. Dit is zo’n onderdeel dat of 99 procent goed werkt of 90 procent en dan nooit gebruikt wordt De frustratie van de 10 procent verkeerde interpretatie is dan groot genoeg om niet meer op te wegen tegen het voordeel. De Huawei P9 Plus is gelukkig meer dan goed (en snel!) genoeg om veilig in combinatie met de scanner gebruikt te worden.

Prestaties

Ondanks de skin die ons niet altijd bevalt is er qua prestaties helemaal niks te klagen. De Huawei P9 Plus is zelfs een van de snelste telefoons die we getest hebben. Het toestel reageert zeer snel op input, apps starten razendsnel op en je kunt soepel door het besturingssysteem en de apps bladeren, zonder een hapering. Ook het browsen op het internet gaat lekker vlot. Dit is allemaal te danken aan de Kirin 955-processor en de 4GB aan werkgeheugen. Deze combinatie zorgt voor voldoende vrij geheugen en voldoende kracht om alle data te verwerken.

Huawei P9 Plus – conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dat komen we op een positief oordeel voor de Huawei P9 Plus uit. Het toestel oogt chique en heeft een strak afgewerkte behuizing. Het enige nadeel van die behuizing is dat deze nogal glad is. Qua prestaties zijn we zeer onder de indruk van dit toestel, maar op het gebied van (de eigen) software heeft Huawei nog wat stappen te zetten, al zitten er handige functies als Press Touch in. De accuduur is boven gemiddeld goed, de vingerafdrukscanner functioneert uitstekend, de camera’s verzorgen zeer fraaie foto’s en het 5.5-inch display laat alles in rijke en dynamische kleuren, en met voldoende scherpte, zien. Een zeer goede all-rounder dus, die door zijn premium prijs wel concurrentie heeft van verschillende premium smartphones van andere fabrikanten.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Prima camera’s
  • Luxe materialen en goede bouwkwaliteit
  • Snelle en soepele prestaties

Minpunten
  • Prijzig toestel

  • Gladde behuizing
  • EMUI-skin is nog niet perfect

Reacties (0)