Review: Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016) en Galaxy Tab A 7.0 (2016)

24 oktober 2016 + 10 minuten 10 Reacties
samsung-galaxy-tab-10-1-7-0-retina

In deze recensie kijken we uitgebreid naar de Samsung Galaxy Tab A. Deze tablet is in twee versies uitgebracht: een 10.1-inch- en 7.0-inch-variant. Beide apparaten zijn voorzien van Android-software. De Galaxy Tab A 10.1 (SM-T580) kost op het moment van schrijven minimaal 249 euro, terwijl de Galaxy Tab A 7.0 (SM-T280) ongeveer 137 euro kost. De 4G-versies liggen voor een paar tientjes meer in de winkels.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016) en Galaxy Tab A 7.0 (2016)

Samsung Galaxy Tab A 10.1 / Galaxy Tab A 7.0
Scherm 10,1-inch, 1920 bij 1200 pixels / 7,0-inch, 1280 bij 800 pixels
Digitizer Nee
Processor Samsung Exynos 5 Octa / Spreadtrum T-Shark
RAM 2GB / 1,5GB
Opslaggeheugen 16GB / 8GB
SD Ja, micro-sd
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja (alleen SM-T285 en SM-T585)
Bluetooth Ja, 4.2 / Ja, 4,0
NFC Nee
Camera’s 2 megapixel voor, 8 megapixel achter & 2 megapixel voor, 5 megapixel achter
Accu 7300 mAh Lithium Polymer & 4000 mAh Lithium Polymer

Specs

Hoewel beide tablets dezelfde naam dragen, hebben ze wel degelijke grote verschillen qua specs. Niet alleen wanneer je kijkt naar het scherm (10.1-inch versus 7.0-inch), maar ook wanneer je kijkt naar de processor, het werkgeheugen en het opslaggeheugen. Beide apparaten gebruik je op verschillende momenten, dus is het niet per definitie erg dat de kleine versie mindere specs aan boord heeft. Daarover later meer. Wat duidelijk is, is dat Samsung een lager segment van de tabletmarkt wil pakken met deze twee tablets.

Desondanks zijn de specs niet slecht te noemen. Met de 2GB aan werkgeheugen van de 10,1-versie, zit het mooi op het gemiddelde van Android-tablets. Ook de processorsnelheid (1,6GHz), zit mooi boven het gemiddelde van 1,3GHz. Daarmee is de tablet dus iets sneller dan gemiddeld het geval is. 16GB aan opslaggeheugen is misschien wat karig (een groot deel wordt al door Android opgeslokt), maar gelukkig kun je microsd-kaarten gebruiken om het gemis van interne opslagruimte op te vullen.

De Tab A 7.0 scoort iets slechter. Zo licht de kloksnelheid van de tablet precies op het gemiddelde van 1,3GHz. De tablet heeft ook maar vier kernen (in plaats van de acht die aanwezig zijn in de 10,1-versie) en ook de 1,5GB aan werkgeheugen lijkt op papier niet veel goeds te brengen. Maar zoals altijd gaat het erom wat je met de tablets van plan bent. 8GB aan interne opslagruimte is echt héél karig te noemen, vooral omdat het merendeel gebruikt wordt voor Android en geïnstalleerde applicaties. Maar gelukkig kun je ook hier een microsd-kaart in plaatsen.

Display

Voor beide schermen is te concluderen dat de pixeldichtheid bovengemiddeld hoog ligt. Met een 10.1-inch-scherm en een resolutie van 1920 bij 1200 pixels, kom je uit op een pixeldichtheid van 224 pixels per inch. De 7.0-versie heeft een scherm van 7.0-inch en een schermresolutie van 1280 bij 720 en heeft daardoor een pixeldichtheid van 216 pixels per inch. De kwaliteit op het scherm is dus iets scherper dan gemiddeld en dat merk je vooral wanneer je wil gaan lezen op de tablet, of wanneer je veel afbeeldingen en video’s gaat bekijken.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 en 7.0 (2016) – hardware en design

Ondanks het feit dat we te maken hebben met tablets die zijn bedoeld voor het lagere segment van de tabletmarkt, zie je dat er niet meteen van af wanneer je kijkt naar het design. De tablets zien er mooi afgewerkt uit en zijn verder niet voorzien van opvallende features. Beide apparaten hebben de thuisknop aan de voorkant, met links daarvan de knop voor de apps in het venster ‘recent’ en rechts daarvan de terugknop. Rechts, aan de bovenkant, zitten de aan-uit- en de volumeknoppen. Bovenop zit de koptelefoonaansluiting.

Ook vinden we daar de micro-usb-aansluiting op beide tablets. Daar houden de vergelijkingen op. Op de kleine tablet zitten links nog twee (gelukkig afgesloten) openingen, voor de sim- en micro-sd-kaarten. Op de grote tablet vinden we die openingen (eveneens afgesloten) ook aan de rechterkant, waardoor de linkerkant van de tablet helemaal gaaf blijft. Ook zit de speaker van de 10.1-inch-versie aan de onderkant, terwijl die van de 7.0-inch-versie aan de achterkant zit. Meer over het geluid lees je even verderop in deze recensie.

Beide tablets liggen goed in de hand. De grote versie weegt iets meer dan 500 gram, maar daar merk je weinig van wanneer je hem gewoon op schoot hebt liggen. De gladde achterkant voelt ook best luxueus aan, wat bijdraagt aan het idee dat het niet zomaar een tablet voor het lagere segment van de markt is. De kleinere variant is voorzien van een ruwe achterkant. Waarschijnlijk vanwege het idee dat je die tablet overal mee naartoe neemt. Ook is de kleine variant veel lichter in gewicht dan zijn grotere broer.

Connectiviteit

Beide tablets worden geleverd met bluetooth (10.1-versie beschikt over versie 4.2 en 7.0-versie over 4.0), wifi en een micro-usb-poort. Via die poort kun je de tablets ook opladen. Ben je inmiddels het veel snellere usb-type-c gewend, dan kan het opladen van die accu voor je gevoel lang duren. Verder is er een koptelefoonaansluiting, een snelheidsmeter, digitaal kompas en een gps-chip. Als je de 4G-versie van deze modellen koopt ben je in staat een sim-kaartje in de tablets te doen, waardoor je er in theorie mee zou kunnen bellen of in elk geval onderweg mee kunt gaan internetten.

Speakers

De speakers van beide tablets hebben niet de beste kwaliteit. Ze zijn voldoende wanneer je een simpele YouTube-video of podcast aan het bekijken of beluisteren bent. Ook zou je er nog best een (telefoon-)gesprek mee kunnen voeren, maar verwacht geen dynamisch of diep geluid. Zet je de volume te hoog, dan gaat de kwaliteit ook nog eens achteruit. Het gaat snel schel en overstuurt klinken. Mocht je een video willen bekijken, of een gesprek willen voeren, dan raden we aan een koptelefoon te gebruiken. Voor de prijzen van de tablets, hoef je ook niet het beste geluid te verwachten.

Camera’s

De Samsung Galaxy Tab A 7.0 kan video’s opnemen in 720p, terwijl de Galaxy Tab A 10.1 in 1080p video’s kan opnemen. Beide camera’s, op de achterkant van de tablets, beschikken tevens over autofocus, wat nog steeds als een uniek onderdeel binnen de camera van een tablet gezien kan worden. Daarnaast beschikken de camera’s over geotagging. De camera’s aan de voorkant, vooral die van de 7.0-versie, nemen foto’s en maken video’s van gemiddelde kwaliteit. Een selfie of videogesprek behoort dus tot de mogelijkheden. De camera’s aan de achterkant maken (redelijk) mooie foto’s, met aardig wat contrast, voldoende scherpte en weinig ruis. Het is echter wel afhankelijk van de lichtomstandigheden; bij weinig licht hoef je de tablets er eigenlijk niet bij te pakken.

Accuduur

Met een accu van 7300mAh heb je niets te vrezen op de Galaxy Tab A 10.1. De tablet gaat gemakkelijk tien uur mee en dat is een prima score. Dat is echter bij intensief gebruik, bij minder intensief gebruik gaat hij vanzelfsprekend langer mee. De kleinere variant scoort ook goed: met zijn (gemiddeld kleinere) batterij van 4000mAh, gaat die toch zo’n elf uur mee (afhankelijk van gebruik). En dat is behoorlijk veel, omdat tablets van dit formaat vaak ergens tussen de acht en tien uur meegaan op een volle accu. Doze binnen Android 6.0 helpt hieraan mee.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 en 7.0 (2016) – software

Samsung heeft de Samsung Galaxy Tab A 10.1 voorzien van Android 6.0 Marshmallow en de kleine 7.0-versie van Android 5.1 Lollipop. Vooral Marshmallow is een mooie versie van Android, die een aantal handige features met zich meebrengt. Je mag dan misschien geen toegang hebben tot de splitscreen-feature, die je wel aantreft in Android 7.0 Nougat, wel beschikt het apparaat over zoiets als Doze. Dit is een energiebesparende feature binnen Android die ingeschakeld wordt wanneer je het apparaat een tijdje niet gebruikt, wat de accuduur met uren, soms dagen, kan verlengen. Hier beschikt de kleinere variant dus helaas niet over.

Wel is het zo dat beide apparaten vol staan met apps die Samsung al geïnstalleerd heeft. Uiteraard betreft het hier de apps van Google, aangezien de zoekmachinegigant wil dat alle Android-apparaten met haar apps worden geleverd. Maar ook de applicaties van Samsung staan erop, waardoor je al gauw dubbele apps hebt of apps die je niet gaat gebruiken. Je zult dus even wat tijd moeten investeren in het verwijderen of uitschakelen van die apps, niet in de laatste plaats omdat je dus maar weinig opslagruimte tot je beschikking hebt.

Naast de apps van Google en Samsung, tref je op de grote versie van deze tabletserie ook de applicaties van Microsoft aan. Word, PowerPoint, Excel, OneDrive, Skype en OneNote zijn allemaal aanwezig. Op de kleine tablet tref je deze apps niet aan. Je kunt deze applicaties helaas niet verwijderen, maar wel uitzetten. Handig voor wanneer je ze niet gebruikt of wil gebruiken. Verder worden beide tablets voorzien van een app voor kinderen, die dan binnen een veilige omgeving kunnen spelen en ontdekken; en dat is een fijne gedachte.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 en 7.0 (2016) – in gebruik

In de tijd dat we met de Galaxy Tab A 10.1 (SM-T580) en Galaxy Tab A 7.0 (SM-T280) gespeeld hebben, viel ons een zaken dingen op. De grote tablet hebben we erbij gepakt wanneer we een video wilden bekijken, door wat foto’s wilden bladeren, of wanneer we iets wilden lezen. De kleine tablet doet vooral dienst als een gemakkelijk apparaat waar je even snel wat informatie opzoekt, een e-mail leest of wat social media bijwerkt. Ook neem je de 7.0-versie iets gemakkelijker mee in een tas (of zelfs je jaszak), vanwege het veel compactere formaat.

Van de standaardapplicaties hebben we eigenlijk maar weinig gebruikt gemaakt. En dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat we andere applicaties gebruiken voor onze dagelijkse bezigheden dan Samsung zou willen. Zo gebruiken we Inbox by Gmail voor onze e-mail bijvoorbeeld, waardoor de standaardapp voor e-mail niet gebruikt wordt. Dit betekent ook dat we zelf nog een hoop apps hebben moeten downloaden, zoals bijvoorbeeld Flamingo voor Twitter en TV Show Time voor het bijhouden van onze favoriete televisieseries. Over het algemeen ben je dus even bezig met het personaliseren van de tablets.

Prestaties

Nee, de tablets hebben echt niet de beste specificaties qua processor en werkgeheugen, maar daar betaal je dan ook niet voor. Wanneer je een tablet zoekt waar je gewoonweg snel iets mee wilt opzoeken, een e-mail wilt lezen, een video wilt kijken of gewoon wat social media bij wilt werken, dan voldoen deze apparaten prima. Verwacht je ook niet te veel van je game-ervaringen op een tablet, dan kun je deze tablets met een gerust hart overwegen. De aanwezige hardware is gewoon goed te noemen en dat merk je overal aan. Het systeem draait soepel en snel, is lekker responsief en heeft geen last van haperingen. Maar, let dus wel dat je niet teveel van de tablets vraagt (games, geavanceerde apps, etc.), want dan kan het zijn dat het systeem het daar even moeilijk mee heeft.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 en 7.0 (2016) – conclusie

Wanneer je op zoek bent naar een tablet die gewoon goed functioneert, maar waar je niet de hoofdprijs voor wil betalen, dan kunnen we de Samsung Galaxy Tab A 10.1 en Galaxy Tab A 7.0 aanbevelen. Dan heb je alsnog een keuze te maken; zoek je een tablet waar je snel dingen mee wilt opzoeken of eentje die je ook meer kunt gebruiken voor multimedia? In het eerste geval raden we dan het kleinere formaat aan, dat lekker handzaam en fijn in het gebruik is. De 10-inch tablet is, met name door zijn formaat, net wat beter in video’s en foto’s comfortabel weergeven. Ook kun je er erg prettig op lezen.

Je haalt hiermee niet de tablets in huis die momenteel de beste specs hebben en dat kun je wellicht na verloop van tijd gaan merken. Vraag je teveel van het apparaat (veel tabs open in de browser, geavanceerde games spelen, etc), dan kan het zijn dat het systeem het daar even moeilijk mee heeft. Ook is het vervelend te noemen dat er een hoop onnodige software wordt meegeleverd, wat allemaal ten koste gaat van de weinige hoeveelheid interne opslagruimte. Maar gelukkig kun je er een microsd-kaart in kwijt, wat het gemis van die opslagruimte kan oplossen. En gelukkig zien de tablets er ook strak uit. Al met al zijn we zeer tevreden over de Galaxy Tab A-modellen en misstaan ze niet op je verlanglijstje.

De Galaxy Tab A 10.1 (SM-T580) kost op het moment van schrijven 249 euro, terwijl de Galaxy Tab A 7.0 (SM-T280) ongeveer 137 euro kost. De 4G-versies liggen voor een paar tientjes meer in de winkels.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Mooie prijs/kwaliteit-verhouding
  • Geen goedkoop design
  • Fijne tablets voor mail, media, browsen, etc.

Minpunten
  • Geluid is niet denderend

  • Teveel bloatware geïnstalleerd
  • Heel weinig interne opslagruimte

Reacties (10)