Review: Xiaomi Redmi Note 3, Chinese pracht voor heel weinig geld

01 oktober 2016 + 10 minuten 0 Reacties
Xiaomi Redmi Note 3 b

Wij reviewen de Xiaomi Redmi Note 3, een phablet met een Snapdragon 650-processor. Een luxe metalen behuizing, vingerafdrukscanner en een Qualcomm-processor beloven veel. Maakt de Redmi Note 3 de beloften waar?

Xiaomi? Wat is dat nou weer voor naam? De tablets en smartphones van deze Chinese fabrikant zijn in de hele westerse wereld nauwelijks bekend. En toch is Xiaomi in grootte de derde smartphone- en tabletfabrikant ter wereld, vlak na Samsung en Apple. Tijd om eens een Xiaomi-product onder handen te nemen in een review: de Xiaomi Redmi Note 3, een phablet met een Snapdragon 650-processor.

De phablet hebben wij in bruikleen gekregen van Gearbest, een Chinese webwinkel die in Nederland nogal aan de weg timmert. Diverse Xiaomi-producten zijn op die manier in ons land te krijgen, zonder moeilijke grijze importkanalen te hoeven gebruiken. In deze review beantwoorden wij de vraag of een phablet van maar 135 euro kan voldoen aan de eisen van de verwende westerse consument.

Xiaomi Redmi Note 3 – specificaties

Xiaomi Redmi Note 3
Scherm 5.5 inch, 1920 x 1080
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 650 64-bit hexacore 1.8 Ghz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 16GB
SD Ja, MicroSD
HDMI Nee
USB Ja, MicroUSB
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Nee
Camera’s 5 en 16 megapixel camera’s
Accu 4050 mAh, niet verwijderbaar
Bijzonderheden Vingerafdrukscanner, infraroodzender

 

Xiaomi Redmi Note 3 – design

Het design van de Xiaomi Redmi Note 3 lijkt op dat van veel hedendaagse phablets. Het is een rechthoekige plaat van goudkleurig metaal, met een 5,5-inch scherm aan de voorkant met dunne bezels aan de zijkanten. Het scherm wordt omgeven door een eveneens goudkleurig opstaand randje, zodat het scherm beschermd is als het toestel ondersteboven op tafel ligt. Dat randje is wel wat lastig tijdens het bellen. De bezels onder en boven zijn goudkleurig, net als de hele behuizing. Dat vinden we mooi staan; de meeste goudkleurige telefoons zijn wit of zwart aan de voorkant. Onder het scherm bevinden zich drie touchbuttons, boven het scherm zijn de luidspreker van de telefoon, de 5-megapixel frontcamera en een notificatielampje.

Aan de achterkant zien we symmetrisch onder elkaar de 16-megapixelamera, de bijzondere led-flitser met twee lampjes voor belichting van onderwerpen in verschillende omstandigheden, en de vingerafdruksensor. Aan de onderkant zien we het MI-logo en een lange rechthoekige grille voor de speaker.

De achterkant laat boven en onder twee stroken goudkleurig plastic zien. Die onderbreken het ontwerp nauwelijks; het is een goed symmetrisch ontwerp dat er zeer strak uitziet en ook lekker in de hand ligt.

Twee simkaarten

De linkerzijkant bevat de sleuf voor de simkaart. Dit metalen klepje wordt geleverd zonder simtool, maar een paperclip of een simtool van een iPhone volstaat om die open te krijgen. Achter het klepje kunnen twee kaartjes worden gestoken. Of twee simkaarten, of één simkaart en één micro sd-kaart.

Wij reviewen de goedkope versie van de Xiaomi Redmi Note 3. Deze heeft 16GB opslaggeheugen en 2GB ram. De duurdere versie van deze telefoon heeft 32GB opslaggeheugen en 3GB ram. Voor de rest zijn de toestellen volledig identiek. De telefoon is in drie kleuren te krijgen. Zoals reeds vermeld bespreken wij de goudkleurige variant.

Aan de bovenkant vinden we drie zaken. De opening voor de 3,5 mm oortelefoon, die overigens niet wordt meegeleverd. Daarnaast iets bijzonders: een infraroodpoort, waarmee deze phablet als afstandsbediening dienst kan doen voor allerlei apparatuur in huis. Wij probeerden het met een Ziggo-kastje, een Sony-televisie en een Apple TV, en werden niet teleurgesteld: de telefoon herkende ze allemaal. De derde opening in de behuizing is een minuscuul gaatje, waarschijnlijk voor een microfoon.

Aan de onderkant vinden we ook zo’n microfoongaatje. De opening voor de micro usb-kabel is op een vreemde plek geplaatst, niet in het midden maar links. Een nogal ongelukkige keuze; als je de telefoon in een universele houder wilt zetten in bijvoorbeeld een auto om ermee te navigeren, ‘prikt’  het stekkertje van de houder mis.

Het design is prachtig uitgevoerd voor een midrange phablet van nog geen 140 euro. Wij vinden het oogstrelend mooi. Het goud van de behuizing is niet van het blingbling-soort, maar het is een beetje rustig gehouden, iets lichter dan bijvoorbeeld de gouden Samsung Galaxy S7 Edge. Als de zon op deze gouden phablet schijnt, lijkt het net alsof hij wit of zilver is.

Xiaomi Redmi Note 3 – hardware

Voor een phablet met deze prijs wordt de consument verwend met erg goede hardware. Een Snapdragon 650-processor zien we zelden in deze prijscategorie.  De camera’s volstaan, en geven alleen in het donker af en toe nogal korrelige foto’s. De speaker lijkt op het eerste gezicht niet zoveel voor te stellen, maar hij doet zijn werk goed, en de accuduur is een bijzonderheid voor zo’n dunne telefoon: de 4050 mAh batterij houdt het toestel makkelijk anderhalve dag in leven bij normaal gebruik.

Scherm

Het full HD IPS-scherm, met een pixeldensiteit van 403 pixels per inch, stelt niet teleur. De kleuren op het scherm zijn mooi en echt. Het scherm is voorzien van een eigen uitvinding van Xiaomi, het Xiaomi Sunlight Display. Dat zorgt ervoor dat het moeiteloos in fel zonlicht gebruikt en afgelezen kan worden. Het toestel kan ook in leesmodus worden gezet. Dan worden de kleuren wat geler en donkerder, zodat de ogen in donkere omstandigheden worden gespaard. Een handige functie. Een scherm met zulke goede eigenschappen vinden we zelden in deze prijscategorie. Alleen dit onderdeel van deze phablet maakt het toestel al tot een aanrader.

Connectiviteit

De telefoon is voorzien van alle benodigde 3G- en 4G-verbindingen. Het gaat vlekkeloos om met het Nederlandse lte-netwerk van KPN, hoewel het ook wel eens terugvalt in 3G als de verbinding met 4G niet lekker loopt. Qua snelheid is daar overigens niets van te merken. Er staat de laatste versie van bluetooth op, 4.1, waardoor de verbinding met de bluetooth van een auto, een smartwatch en zelfs een andere telefoon allemaal gelijktijdig in stand kunnen worden gehouden. Er kunnen zowel een nano- als een micro-simkaart in het toestel worden geschoven. Wij hebben het geprobeerd met één simkaart, want we denken dat veel Nederlanders geen behoefte hebben aan twee simkaarten in één toestel. Dit is een optie die we vaak in Aziatische landen zien; daar gebruiken soms meerdere mensen dezelfde telefoon. Wifi doet het uitmuntend, ook als hotspot voor andere apparaten. VoLTE kan worden ingeschakeld op het apparaat om de kwaliteit van stem- en video-oproepen te verbeteren.

Op de foto hieronder is te zien hoe de Redmi Note 3 begin dit jaar het eerst in India op de markt werd gebracht. Dat het toestel als eerste daar is uitgebracht, verklaart de twee simkaartsleuven.

Over de connectiviteit kan alleen nog opgemerkt worden dat NFC ontbreekt.

Speakers

De speaker zit aan de achterkant. Dat betekent dat het geluid slecht te horen is als het toestel op een tafel ligt. De geluidskwaliteit is verrassend goed. Voor zover een interne telefoonspeaker kwaliteit kan leveren, geeft de Xiaomi Redmi Note 3 een van de beste geluidservaringen die we van soortgelijke apparaten kennen.

Camera’s

De camera aan de voorkant maakt selfies in een resolutie van 5 megapixel. Aan de achterkant voorziet de phablet in een camera met een resolutie van 16 megapixel. Aan diezelfde achterkant vinden we een dualtone flitser, met een lampje voor ‘warm’  licht en een lampje voor ‘koud’  licht. Zo zou het toestel in donkere omstandigheden onderwerpen precies goed moeten belichten.

De camera’s volstaan. Ze maken mooie foto’s waar kleuren goed op weergegeven worden. De automatische autofocus is een mooie toevoeging, zeker voor de erg lage prijs van dit toestel. Die doet het overigens alleen in de achtercamera. De camera schiet zeer snel beelden, binnen een tiende van een seconde nadat de touchbutton is beroerd of de volumeknoppen – die als afdrukknop dienstdoen als de camera op het scherm staat – worden ingedrukt. De camera’s vallen helemaal niet tegen, maar ze zijn niet te vergelijken met die van superphones. Echter, deze telefoon bevindt zich helemaal niet in die categorie, en in de categorie van het hogere midrange-segment is het een hele uitdaging om een phablet te vinden die betere foto’s maakt dan deze Redmi Note 3.

De selfiecamera is eenvoudig te bedienen via de vingerafdruksensor op de achterkant. Druk daarop, en de foto wordt gemaakt. Een zeer handige toevoeging die ervoor zorgt dat je niet met je vingers op het scherm hoeft te prutsen om een foto van jezelf en je vrienden vast te leggen.

Accuduur

De accuduur is geweldig. Anderhalve dag haalt hij op de enorme 4050 mAh batterij. Die is overigens niet uit de behuizing te halen; de batterij is dus niet-verwijderbaar. Dat is het enige punt dat ietwat jammer is aan dit onderdeel. Voor het overige doet de batterij precies wat hij moet doen, en dat doet hij goed: de phablet zo lang mogelijk in leven houden. De accu is daarbij ook nog eens lekker snel op te laden. Wil je hem van nul tot de helft van zijn capaciteit opladen, dan doet hij daar maar een uur over, waarna de phablet er weer urenlang tegenaan kan.

Vingerafdrukscanner en infraroodzender

De vingerafdrukscanner is zeer accuraat en vooral snel. We hebben hem vergeleken met die van een iPhone 6S en een Huawei Mate 7. Het valt op dat de scanner op de achterkant van deze Xiaomi bijzonder rap reageert als de juiste vingertop er tegenaan wordt gehouden. Missers zijn we niet tegengekomen; de herkenning haalde tijdens de reviewperiode een indrukwekkende 100 procent. De vingerafdruk wordt op zo’n wijze in de telefoon opgeslagen dat hackers en dieven er niets mee kunnen, belooft Xiaomi. De veiligheid staat voorop.

Bijzonderheid is de inbouw van een infraroodzender. Die is handig voor de bediening van allerlei audio-visuele apparaten. We hebben het zoals eerder in deze review vermeld succesvol geprobeerd op een tv-kastje van Ziggo, een Sony televisie en en Apple TV. Er worden veel meer merken ondersteund. Op eenvoudige wijze wordt de afstandsbediening ingesteld: je moet op een knop op het scherm drukken en stoppen zodra het apparaat waar je op mikt, reageert. Ook kunnen er apparaten van Xiaomi zelf mee worden aangestuurd, zoals een luchtververser/airconditioner. Als het aantal apparaten dat Xiaomi op deze wijze ondersteunt gaat groeien, kan deze smartphone met zijn infraroodzender dienstdoen als de kern van een smart home.

Xiaomi Redmi Note 3 – Software

Android 5.1.1 is het besturingssysteem waar de Redmi Note 3 op loopt. Dat is alweer ietwat achterhaald; Android 6.0 Marshmallow is de norm. Die versie komt er echter aan, zo lezen wij op diverse blogs; beta-versies worden al in het veld getest. Dus dat is een kwestie van tijd.

Met de update naar Android 6.0 zijn we zeer gelukkig. Iets minder gelukkig zijn we met de MIUI 8 software-skin. Android is hevig aangepast door Xiaomi. Alle apps moeten op een van de homescreens worden geplaatst, want een app-menu ontbreekt. Dat betekent dat je goed moet nadenken waar je je apps gaat neerzetten, want even op alfabet zoeken in het app-menu zit er dus niet in.

De software biedt wel handige extra’s, zoals een balk bovenaan als je van boven naar beneden veegt, met daarin de meest gebruikte systeemapps. Zoals een zaklantaarn (het led-flitsertje blijft dan branden), aan- en uitzetten van de rotatie, en het instellen van wifi, mobiele data, geluid, schermhelderheid en nog wat van die dingen. Een erg handig balkje dat de noodzaak voor het downloaden van een lelijke widget met die functies voorkomt.

Xiaomi Redmi Note 3 – in gebruik

We hebben al genoemd dat de Xiaomi Redmi Note 3 lekker in de hand ligt, dun is maar niet te dun, en een mooi scherm heeft plus een goed geluid. Dat kan wat ons betreft worden aangevuld met nog meer positieve ervaringen.

Prestaties

De prestaties van de Snapdragon 650-processor in combinatie met de MIUI 8-skin vallen allerminst tegen. Sterker nog, we hebben af en toe de indruk dat we een Snapdragon 810 of zelfs een 820 in onze handen hebben, zo snel verschijnen de apps op het scherm, en zo rap worden bewerkingen uitgevoerd. Als ergens traagheid ontstaat, heeft dat te maken met de snelheid van het internet, als bijvoorbeeld een wifi-netwerk hapert. Dat is echter niet de schuld van de telefoon, want die presteert gewoon prima. Vastlopers van welke aard dan ook hebben we niet gehad tijdens de drie weken dat we met dit toestel hebben rondgelopen. Het toestel werkt wonderlijk goed voor een midrange-telefoon en de stabiliteit van de software doet ons het ietwat rommelige uiterlijk van de skin vergeten. Hier kunnen veel fabrikanten wat van leren.

Xiaomi Redmi Note 3 – conclusie

Deze phablet heeft ons zeer prettig verrast. Hij ziet er prachtig uit, heeft een mooi scherm, goede speakers, redelijke camera’s, een gigantische batterij, hij loopt nooit vast en er zit een bloedsnelle vingerafdrukscanner op. De phablet is daarnaast toegerust met een infraroodzender, wat een leuke extra is. De Xiaomi Redmi Note 3 is zonder twijfel een van de prettigste phablets die wij in lange tijd hebben gereviewd. Tel daarbij op dat de telefoon maar 135 tot 140 euro kost, en we hebben genoeg argumenten om deze phablet een zeer hoge score te geven. Het is jammer dat deze telefoon niet algemeen verkrijgbaar is in Nederlandse winkels, maar bij webwinkel Gearbest (link in de bronvermelding onder dit artikel) is hij wel te krijgen. Wie een prachtige phablet wil die bijzonder goede prestaties biedt voor een erg lage prijs, heeft met deze Redmi Note 3 een absolute winnaar in zijn zak.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Zeer goedkope sub-topper
  • Luxe materialen en goede bouwkwaliteit
  • Perfecte vingerafdrukscanner

Minpunten
  • Niet algemeen verkrijgbaar

  • Software-schil ietwat rommelig
  • Geen NFC

Reacties (0)