Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft bedenkt virtueel trackpad op het scherm van een tablet of touchscreen-pc

Geschreven door
Geplaatst op9 november 2016, 23:27 CategorieWindows

Microsoft heeft als onderdeel van de Creators Update van Windows 10 een virtueel trackpad voor op het scherm bedacht. Dit trackpad neemt de muisfuncties waar en werkt precies als een trackpad op toetsenborden van laptops.

Trackpad in een hoek

 

Het trackpad staat standaard in een hoek van het scherm en kan bediend worden alsof het een echt trackpad is. Veeg over het trackpad, en de muispijl zal over het hele scherm bewegen. Tik, en er wordt een item of icoon geselecteerd. Er zitten ook knoppen bij om rechts en links te klikken, net als op een muis.

Overbodig?

Het lijkt wat curieus en zelfs overbodig, als je je realiseert dat diezelfde handelingen gewoon met een vinger op het hele touchscreen zelf kunnen worden uitgevoerd. Dat trackpad is niet nodig voor taken als het sluiten of openen van een venster.

Externe monitors

Microsoft omschrijft het virtuele trackpad als een manier om externe monitors te bedienen met een tablet en zonder muis. De trackpad is standaard verborgen in de takenbalk aan de onderkant van het scherm. Daar kan hij aangetikt worden en te voorschijn floepen.

Gebaren

Het voordeel van de virtuele trackpad is dat er gebaren aan kunnen worden toegevoegd. Dus de niet-standaardzaken die iemand zelf handig vindt, kunnen op die manier op het scherm worden ingevoerd. Met een normale trackpad kan dat doorgaans niet.

Windows 10-tablets

Gebruikers van Windows 10-tablets, en dat zijn er steeds meer, zullen de extra optie wellicht verwelkomen als zij hun tablet zonder keyboard of trackpad gebruiken. Ook mensen die regelmatig een tweede scherm gebruiken, kunnen dat met de trackpad bedienen en dat kan een welkome aanvulling zijn.

Sticky Notes

De Creators Update zit vol andere zaken die interessant zijn voor specifieke gebruikers. Zo is de Sticky Notes-app verbeterd. Die herkent voortaan meer talen en landen, en  e-mails, url’s, telefoonnummers, adressen en aandelen worden automatisch herkend. Windows Ink wordt ook verbeterd. Dit biedt de mogelijkheid om met e-ink en een styluspen op het scherm te schrijven.

Veel tablets

Er zijn inmiddels veel interessante en productieve Windows 10-tablets op de markt. Wil je advies over de beste tablets met het besturingssysteem van Microsoft, kijk dan bij ons overzicht van deze herfst.

  • Delen:
Microsoft Surface Pro 4
Windows 10

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.