Review: Lenovo Yoga Book met Android 6.0 Marshmallow

24 december 2016 + 10 minuten 0 Reacties
lenovo-yoga-book-foto-1

In deze recensie kijken we naar de Android-versie van de Lenovo Yoga Book: een unieke convertible tablet die beschikt over een speciaal zwart oppervlak. Daar kun je in combinatie met een notitieblok op tekenen en op schrijven, of je roept het speciale toetsenbord op. Deze tablet is nu te koop voor een adviesverkoopprijs van 499 euro.

Lenovo Yoga Book – specs

Lenovo Yoga Book
Scherm 10,1-inch, 1920 bij 1200 pixels
Digitizer Nee
Processor Intel Atom x5-Z8550
RAM 4GB
Opslaggeheugen 64GB
SD Ja, micro-sd
HDMI Ja
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 2 megapixel voor, 8 megapixel achter
Accu 8500 mAh Lithium Polymer

Lenovo heeft dus zowel een Android-versie als een Windows-versie van de Yoga Book op de markt gebracht. De Android-versie kost 499 euro, de Windows-versie 599 euro.

Onder de motorkap zit de een Intel Atom x5-processor, een processor die geproduceerd is met mobiele apparaten in het achterhoofd. Daardoor kan de Yoga Book ook lekker dun blijven en de vorm van een notitieboek aannemen. Daarnaast is er 4GB aan werkgeheugen aanwezig en kun je rekenen op 64GB aan interne opslagruimte. De accu, van 8500mAh, moet de tablet een flinke levensduur meegeven. Ook komt de Yoga Book met een micro-usb en een hdmi-poort. En je hebt de keuze uit Windows 10 of Android 6.0.1. Wij hebben de versie met Android als besturingssysteem getest.

Lenovo Yoga Book – hardware en design

De Lenovo Yoga Book is een opvallende verschijning. Zoals gezegd kan de tablet heel dun blijven door de keuze van de Intel Atom-processor. Daardoor is het apparaat niet veel dikker dan een notitieblok of groot schrift en dat kan voordelig uitpakken (daar later meer over). Ook qua formaat zal het apparaat prima tussen je boeken en andere schriften passen. Lenovo zet de Yoga Book dan ook in de markt als een convertible die je op school of op je werk kunt gebruiken, omdat je er onder meer aantekeningen mee kunt digitaliseren.

De Yoga Book is dicht 9,6 millimeter dun en weegt 690 gram, waardoor je hem moeiteloos kunt meenemen. De behuizing is gemaakt van een combinatie van magnesium en aluminium. Het scherm is 360 graden te draaien waardoor je het geheel in diverse posities – als tablet, als laptop en alles daar tussenin – kunt gebruiken. Dit is mogelijk door het bekende horlogebandscharnier, iets dat we ook bij onder andere de Yoga convertibles al terugzagen. Het scherm klapt dankzij dit scharnier soepel om de behuizing heen, maar blijft ook stevig in de gekozen positie staan.

Ondanks het feit dat de Lenovo Yoga Book behoorlijk dun is, zijn er toch redelijk wat aansluitingen verwerkt in het design. Aan de linkerkant zitten de micro-usb- en micro-hdmi-poorten, evenals de micro-sd-kaartsleuf. Aan de rechterkant treffen we de aan-uitknop en de volumeknoppen aan. Ook vinden we daar de koptelefoonaansluiting en zitten de speakers in deze randen verwerkt, aan allebei de kanten één.

Toetsenbord en tekenvlak

Wanneer je de tablet openklapt, dan tref je bovenaan het scherm aan en onderaan het zwarte oppervlak waar het allemaal om gaat. Dat speciale oppervlak is op twee manieren te gebruiken. Ten eerste kun je er een toetsenbord op activeren. Dit wordt het Halo-toetsenbord genoemd en is een volwaardig QWERTY-toetsenbord met een aantal Android-specifieke knoppen, bijvoorbeeld voor de app-drawer (app-overzicht). Het zijn geen fysieke knoppen maar virtuele knoppen die je dus niet voelt en die ook geen travel hebben. Het is even wennen wanneer je er op wilt typen, zeker als je het iets te kleine virtuele touchpad (muisvlak) wilt gebruiken.

Wanneer je het toetsenbord uitschakelt, dan kun je de meegeleverde styluspen gebruiken om bijvoorbeeld te tekenen of aantekeningen te maken, op hetzelfde grote zwarte vlak. Het maken van notities of tekeningen kan ook met het meegeleverde notitieblok tussen de pen en het oppervlak, zodat je aantekeningen zowel digitaal als fysiek kunt bewaren. Mochten de pagina’s van het notitieblok op zijn dan kun je een pak met 5×15 velletjes voor 10 euro aanschaffen. Deze vellen hebben als voordeel dat er markeringen op staan die het gebied aangeven waarbinnen je penstreken worden opgeslagen door de Yoga Book. De pen hoeft overigens nooit opgeladen te worden, beschikt over 2.038 drukniveaus en je kunt de tip van de normale pen door elke andere pentip vervangen.

Display

Met een scherm van 10,1-inch en een schermresolutie van 1920 bij 1200 pixels, kom je uit op een pixeldichtheid van 224 pixels per inch. Dat houdt in dat de display scherpe beelden tevoorschijn kan toveren – in elk geval scherper dan een tablet gemiddeld doet. Bovendien kan het scherm ook heel helder ingesteld worden, waardoor je ook met zonlicht nog prima kunt zien wat je aan het doen bent. Bij het bekijken van foto’s en video’s zijn er veel details in de kleuren aanwezig en ook komen we nergens kartelrandjes tegen – het scherm is van hoge kwaliteit.

Ook beschikt de display over een lichtsensor, waardoor de helderheid van het scherm automatisch kan worden aangepast aan de hoeveelheid licht in de omgeving. Is het heel licht, dan zal het scherm ook feller worden – is het heel donker, dan neemt de helderheid af. Mocht het gaan opvallen en je gaat storen, dan kun je die feature ook uitschakelen. Daardoor heb je een consistent helderheidsniveau, wat in veel gevallen lekkerder wegkijkt. Daarnaast is het scherm ook groot genoeg voor de meeste games en video’s en kun je er prima op werken.

Connectiviteit

Er zijn een hoop opties met betrekking tot connectiviteit. Zo is er wifi en bluetooth en kun je er bijvoorbeeld een extern beeldscherm op aansluiten dankzij de micro-hdmi-aansluiting. Ook is er een micro-usb-aansluiting, waarmee je de tablet oplaadt, en een opening voor een micro-sd-kaart, waarmee je de opslagruimte kunt uitbreiden, mocht dat nodig zijn. Bovendien is er een versie op de markt waarmee je ook onderweg het internet op kunt, dankzij een sleuf voor een sim-kaartje. Tenslotte is er nog een gps-chip verwerkt in het apparaat.

Speakers

De speakers zitten aan de zijkant van de Lenovo Yoga Book en zijn in de rand verwerkt. Dat is prima en een een betere oplossing dan dat die aan de onderkant zouden zitten. Zo voorkom je dat het geluid afgeschermd wordt en daardoor minder goed gehoord kan worden. Er komt een helder geluid uit de speakers. Het basgeluid is ver te zoeken, maar de hoge tonen komen er mooi uit. Ook kan het apparaat best hard gezet worden zonder dat het geluid vervormd wordt, al heb je dat vrijwel niet nodig. Je kunt namelijk al comfortabel alles goed horen en verstaan.

Camera’s

Van de twee camera’s aan boord hoef je geen hoge kwaliteit te verwachten. De acht megapixel-camera aan de achterzijde maakt nog wel redelijke foto’s, maar alleen wanneer er goed licht is. Als er te weinig licht is, dan wordt het beeld al gauw korrelig. De frontcamera van twee megapixel is al helemaal niet denderend en levert al gauw korrelige en fletse foto’s af. Het zijn gelukkig niet de meest belangrijke eigenschappen van een tablet, dus hoeven we er ook niet te zwaar aan te tillen. Zorg in elk geval altijd voor voldoende licht in de omgeving als je een video of foto wilt maken.

Accuduur

Met een flinke accu van 8500mAh is het mogelijk de tablet zo’n vijftien uur te gebruiken, belooft Lenovo. In de praktijk blijkt maar weer eens te meer dat het helemaal afhankelijk is van hoe je de tablet gebruikt. Gebruik je hem voornamelijk voor wat licht surfwerk of af en toe wat aantekeningen maken, dan tikt het apparaat gemakkelijk de vijftien uur aan. Dat is perfect, want zo hoef je hem maar eens per twee dagen op te laden, mocht je hem daadwerkelijk op school of in de klas gebruiken. Speel je er games op of kijk je veel video’s, tja, dan is het sneller gedaan met de pret. Dan haal je net geen volledige dag.

Stylus

De meegeleverde styluspen ligt lekker in de hand. Hij is iets dikker dan een traditionele pen, maar je kunt er meer dan prima mee schrijven of tekenen. Er zit ook een magneetje in de stylus, zodat die aan de tablet kan blijven vastzitten wanneer je hem in je tas hebt zitten bijvoorbeeld. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat die lekker in de hand ligt en dat is gelukkig het geval. Er is overigens geen opening voor de stylus op de tablet, dus de kans is aanwezig dat je hem even moet zoeken in de tas. Maar dat is dan ook echt het enige nadeel van de pen.

Lenovo Yoga Book – software

Hoewel wij een Yoga Book hebben ontvangen die draait op Android 6.0 Marshmallow, is er ook een versie met Windows 10 beschikbaar. Daar kunnen we nu dus geen harde uitspraken over doen. Over de Android-versie kunnen we zeggen dat we aangenaam verrast zijn met de prestaties van de software in combinatie de hardware. De processor is niet de krachtigste van dit moment (Lenovo heeft duidelijk vorm boven prestaties verkozen), maar dankzij de 4GB aan werkgeheugen kun je prima uit de voeten met dit model. Het systeem draait soepel en snel op de convertible. Lenovo belooft overigens begin volgend jaar een update naar Android 7.0 Nougat uit te rollen voor dit apparaat.

Er zijn verder een handjevol vooraf geïnstalleerd apps aanwezig. Hoewel er altijd apps tussen zitten die je meteen wilt verwijderen (want wat moet je ermee?), doe je er nu goed aan er een aantal te houden. Je hebt ze namelijk nodig om alles uit de speciale hardware te halen. Wil je namelijk notities of tekeningen maken met het speciale oppervlak, dan dien je de daarvoor bestemde notitie-applicatie niet te verwijderen natuurlijk. Verder is er ook genoeg intern geheugen aanwezig voor die vooraf geïnstalleerde apps en de applicaties die je zelf wilt installeren.

Lenovo Yoga Book – in gebruik

Het belangrijkste onderdeel van het gebruik is natuurlijk het aparte virtuele toetsenbord. Typen op de Lenovo Yoga Book is heel lang wennen. Het bord is smal en dun en levert bijna geen feedback af. Wel is er een lichte trilling voelbaar wanneer je een toets indrukt, maar er gaat toch weinig boven fysieke knoppen op een toetsenbord. Het is dus geen verbetering van de ervaring of iets dergelijks, maar het is wel een feature die de Yoga Book uniek maakt, een extra functie geeft en hem dun kan houden. Het zorgt ervoor dat het apparaat ontzettend draagbaar blijft, maar daar moet je dus wel wat voor inleveren op het gebied van typen. Gelukkig biedt Android ook een prima touchscreen-ervaring.

Het idee achter de Lenovo Yoga Book is dat creatieve mensen met de hardware uit de voeten kunnen. Het apparaat is ook niet bedoeld om je huidige convertible of hybride tablet of laptop te vervangen. Je kunt de Yoga Book dan ook vooral als een apparaat zien waarop je je tekeningen (en aantekeningen die je met de hand schrijft) snel en effectief kunt digitaliseren, zonder dat je daarvoor zelf helemaal digitaal hoeft te gaan. Je hebt nog steeds de voordelen van een fysieke pen en het papier, en de tablet zal alles automatisch digitaliseren.

Als tekenaar hoef je er geen rekening mee te houden dat je op het scherm naast of buiten de lijnen begint te tekenen (zoals vaak gebeurt wanneer je direct op een touchscreen zou tekenen), omdat je dus op het meegeleverde kladblok en het papier tekent. En die vertrouwde omgeving zorgt ervoor dat je aanvankelijk nog helemaal niet bezig bent met het digitale aspect van het apparaat, omdat alles zo naadloos in elkaar overgaat. En omdat alles gewoon goed werkt: wat je tekent op papier, zal ook direct op het touchscreen van de Yoga Book verschijnen.

Hoewel de tablet is bedoeld voor bijvoorbeeld studenten of mensen die onderweg een zeer dunne, maar capabele convertible tablet willen, kun je het apparaat ook op andere manieren gebruiken. Je zou hem standaard kunnen neerleggen op de tafel of de kast, zodat je snel aantekeningen of boodschappenlijstjes kun maken – met de pen, maar toch digitaal. Dat aspect vergt wel wat doorzettingsvermogen, aangezien je er aan moet wennen dat je daar voortaan een apparaat voor in huis hebt, die je wel eerst nog even uit de slaapstand moet halen.

Verder hebben we de tablet ook vaak in de presentatiestand gebruikt. Om het grafische vermogen en de processor op de proef te stellen, hebben we de game Pokémon Trading Card Game Online gedownload en gespeeld. Daar kunnen we twee conclusies uittrekken: Pokémon TCG Online is een hartstikke tof spel en raden we iedereen aan, en de tablet staat z’n mannetje en laat de game soepel lopen – ook al wordt de onderkant wel heel erg warm. Maar de Lenovo Yoga Book kan het hebben, ook al zijn de specificaties niet van het hogere niveau.

Prestaties

De Lenovo Yoga Book is alles behalve een krachtpatser, dus verwacht daar ook niet al te veel van. Je kunt met gemak de welbekende applicaties draaien en het gros van de games zullen ook prima speelbaar zijn. Maar maak hier niet je laptopvervanger van; daar is het apparaat niet voor bedoeld. Waarschijnlijk zul je er als gebruiker weinig van merken, behalve wanneer je veel apps naast elkaar open hebt staan, zoals bijvoorbeeld Word, Google Chrome en nog een app. En games kunnen de accu ook nog eens heel snel laten leeglopen.

Lenovo Yoga Book – conclusie

Al met al zijn we behoorlijk positief over de Lenovo Yoga Book. Het ligt er echter helemaal aan hoe je de tablet gebruikt. Ben je een student of iemand die vaak aantekeningen of tekeningen maakt? En wil je die dingen snel en naadloos digitaliseren? Dan doe je er goed aan dit apparaat in huis te halen, omdat het voornamelijk een heel gemakkelijk in gebruik te nemen is. De tablet wordt geleverd met de benodigde software om alles uit het apparaat te halen – en voor de rest van het qua bloatware echt reuze mee. Android loopt ook heel soepel en zorgt ervoor dat het toestel ook via het touchscreen goed te bedienen is.

Het meest opvallende aan dit apparaat is het grote zwarte oppervlak dat twee functies heeft. Je kunt het gebruiken als toetsenbord, met een touchpad voor de bediening van de muis, en als tekenvlak voor notities en aantekeningen. Het vlak als toetsenbord gebruiken is erg wennen en je zult mogelijk niet meteen overtuigd zijn van het idee. Het is zeker geen vervanger voor een normaal toetsenbord en de ervaring is duidelijk minder. Maar wanneer je op zoek bent naar een convertible die ontzettend dun is en een mooi design heeft, en je de keuze geeft tussen Android 6.0 Marshmallow of Windows 10, dan zit je met de Lenovo Yoga Book meer dan goed. Wel wordt het toestel snel warm en is de processor niet de beste, maar daar merk je waarschijnlijk weinig van in de praktijk.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • De tablet werkt vlot en is flexibel
  • Niet zwaar en lekker dun
  • Fysieke aantekeningen kun je snel digitaliseren

Minpunten
  • Typen voelt niet lekker aan

  • Wordt snel warm
  • Geen krachtpatser

Reacties (0)