CES round-up: Wat brengt 2017 op het gebied van tablets en phablets?

10 januari 2017 8 Minuten 0 Reacties
hp-spectre-x360-ces-2017-2

Na de CES in Las Vegas is het tijd om de balans op te maken. Wat kunnen we in 2017 verwachten op het gebied van tablets en phablets?

De CES 2017 in Las Vegas is afgelopen en dat betekent dat we de balans kunnen opmaken. Wat worden de trends van dit jaar? Welke producten kunnen we verwachten? En waar focussen de grotere fabrikanten op? Op het gebied van tablets en phablets is er een hoop getoond en gepresenteerd, en daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste ontwikkelingen en aankondigingen voor je onder elkaar.

CES 2017: wat hebben we gezien?

Op het gebied van tablets en phablets bleek het dit jaar helemaal niet zo druk te zijn tijdens de CES in Las Vegas. Wel hebben enkele grote fabrikanten, zoals HP en Samsung, nieuwe producten getoond. Maar het was rustig – rustiger dan in de jaren ervoor. We hebben voornamelijk hybrides en convertibles gezien: tablets die ook als een laptop te gebruiken zijn met een al dan niet afneembaar toetsenbord. Asus had misschien wel de meest opvallende aankondiging binnen de phabletcategorie, met de eindelijk aangekondigde ZenFone AR.

LG

Fabrikant LG begon eigenlijk al met producten aankondigen voordat de beurs van start ging. Zo kondigde het bedrijf de LG Stylo 3 aan, een phablet met een riant scherm van 5,7-inch. De Stylo 3 is een midrange telefoon, die direct over Android 7.0 Nougat zal gaan beschikken wanneer die in de winkels ligt. Naast 3 GB aan werkgeheugen en 16 GB aan uitbreidbare opslagruimte is er ook een Octacore MediaTek MT6750-processor, geklokt op 1,5GHz aanwezig. Helaas is niet bekendgemaakt wanneer de phablet naar Nederland zal komen.

Dell

Dell heeft vlak voor het begin van de CES-beurs in Las Vegas de Dell 13 2-in-1-laptop aangekondigd, de Dell XPS 13, die draait op Windows 10. De nieuwe laptop die het bedrijf heeft aangekondigd is een 2-in-1-variant, ook wel een convertible genoemd. Deze laptop kan concurreren met de HP Spectre 360 en Lenovo ThinkPad Yoga, bijvoorbeeld. Onder de motorkap zit een zevende generatie Intel Kaby Lake-processor. Consumenten krijgen een hoop keuze als het om de specs aankomt. Zo kan er worden gekozen voor een i5- of een i7-processor.

Ook kunnen consumenten kiezen uit versies met 4 tot en met 16 GB aan werkgeheugen. Daarnaast is er ruime keuze voor de opslagruimte: er kan worden gekozen voor een ssd van 128 GB tot en met 1 TB. Het scherm is 13,3-inch groot en kan beschikken over een full hd- of quad hd-resolutie. De Dell XPS 13 is via de website van het bedrijf al te koop, met een prijs vanaf 1399 euro. De goedkoopste versie heeft 4 GB ram, een full-hd-scherm en 128 GB aan opslagruimte. Verder meldt Dell dat de accu zo’n vijftien uur moet mee kunnen gaan.

Ook heeft het bedrijf nog de Dell Latitude 5285 aangekondigd, die kan gecategoriseerd als een ‘Surface-kloon’. Dat heeft voornamelijk te maken met de vormfactor. De 5285 is namelijk een los tabletscherm met een afneembaar toetsenbord, zoals de Microsoft Surface dat ook is. Daarnaast ondersteunt dat 12,3″-scherm met een beeldverhouding van 3:2 een stylus. De Latitude 5285 kan een ssd bevatten tot 1 terabyte en maximaal 16gb ram. Voorts kunnen er Intel Core-i processors in van de zevende generatie. Wel is de resolutie minder hoog.

Lenovo

De Chinese fabrikant Lenovo heeft drie interessante producten gepresenteerd. Naast de opvolger Lenovo Miix 720, kondigde het bedrijf ook de ThinkPad X1 Tablet en ThinkPad X1 Yoga aan. Dit zijn nieuwe modellen van bestaande producten, met veel betere specs. Verder lijken de producten veel op hun voorgangers en dat hoeft niet per se een probleem te zijn. Alle voorgangers van deze producten zijn goed ontvangen door zowel pers als publiek, dus hoeft er qua design of vormfactor ook helemaal niet zo veel te veranderen.

Toshiba

Fabrikant Toshiba was ook aanwezig en kondigde de Portégé X20W aan. Dit is een Windows 10-convertible die een erg lange accuduur belooft van wel zestien uur. Het is een high-end convertible die bij deze tijd past, met een zevende generatie Intel Core-processor en een usb type-c-poort voor het opladen en synchroniseren. Het scharnier tussen toetsenbord en aanraakscherm biedt de mogelijkheid om de tablet helemaal rond te draaien of in één van de andere vier standen te zetten. In het trackpad is een vingerafdruksensor geïntegreerd.

Dat is echter niet de enige verrassing. Boven het scherm zitten namelijk twee infraroodsensoren, die Windows Hello ondersteunen. Daardoor is het mogelijk dat de tablet je gezicht herkent en daarmee Windows ontgrendelt. Het scherm kan worden bediend met een TruPen stylyspen, die gebruikmaakt van Wacom-technologie en 2048 verschillende drukniveau’s op het scherm kan brengen. Ook worden er verschillende accessoires uitgebracht voor het apparaat en kunnen we verwachten dat het straks in de kleuren grijs en donkerblauw beschikbaar is.

HP

HP bracht twee convertibles mee naar CES 2017. Eén voor de zakelijke markt, de EliteBook x360, en één voor de consumentenmarkt, de nieuwe HP Spectre 360 (2017). De EliteBook x360 is straks in een hoop verschillende configuraties beschikbaar: consumenten kunnen zelf het type scherm, processor en de hoeveel werk- en opslaggeheugen uitkiezen. Daarnaast is het mogelijk tot twee 4K-beeldschermen op de convertible aan te sluiten, dankzij een grote hdmi- en usb-type-c-poort. Ook zijn er nog andere veelvoorkomende poorten aanwezig.

HP kondigde overigens niet één model, maar twee modellen aan van de Specte x360. Eén model heeft een scherm van 13-inch, dat kopers de keuze geeft om eventueel voor een 4K-scherm te gaan. Het andere model heeft een scherm van 15,6-inch en biedt gebruikers de verschillende nieuwe zevende generatie Intel Core-processors aan, in combinatie met een grafische kaart van Nvidia. Ook is de accu veel groter dan zijn voorgangers. Bovenop alle keuzes komt ook nog de keuze voor de grote van de ssd (256 GB tot 1 TB) en werkgeheugen (8 tot 16 GB).

Asus

Fabrikant Asus heeft vier interessante producten binnen de categorieën tablets en phablets aangekondigd. De meest interessante is misschien wel de Asus ZenFone AR, die virtual- en augmentedreality samenbrengt op één toestel. De ZenFone AR, waarvan nog niet zeker is of die naar Nederland komt, ondersteunt namelijk de Google-platformen Daydream en Tango. Dit houdt in dat het toestel over een camera met onder meer dieptesensor en infraroodlaser beschikt, waarmee je een omgeving gedetailleerd in kaart kunt brengen.

Ook introduceerde Asus een interessante Chromebook. Net als Acer lanceert Asus binnenkort een Chrome OS-apparaat van hoge kwaliteit, met een metalen behuizingen en behoorlijke specificaties. En nu het Chrome OS in principe om kan gaan met alle Android-apps, is het niet eerder zo interessant geweest om een Chromebook te kopen. Verder heeft het bedrijf ook nog producten van bestaande productseries aangekondigd, zoals de Asus ZenFone Zoom 3 en de Asus Transformer 3 Pro, Windows-tablet met een Intel Kaby Lake-processor.

Samsung

Samsung heeft twee andere Chromebooks aangekondigd: de Chromebook Plus en de Chromebook Pro. Het bedrijf heeft samen met Google aan de producten gewerkt, die eigenlijk maar op één onderdeel verschillen: de processor. Allebei de modellen hebben een scherm van 12,3-inch en een schermresolutie van 2.400 bij 1.600 pixels. Ook is er 4 GB aan werkgeheugen aanwezig en zijn er twee usb-type-c-poorten. Met 32 GB aan opslaggeheugen zul je ook niet snel om ruimte verlegen zitten. Het omhulsel is volledig van metaal gemaakt.

Overig nieuws

Uiteraard is er meer nieuws tijdens CES 2017 verschenen. Zo kondigde Honor aan dat de Honor 6X per 4 januari te koop is en heeft Synaptics een uitgebreid beveiligingssysteem voor mobiele apparaten aangekondigd. Ook kwamen we de ZTE Blade 8 Pro tegen, een betaalbare dualcamera-phablet. Alcatel presenteerde de 6″-phablet A3 XL,terwijl Xiaomi een witte versie van de Mi Mix aankondigde. Verder liet Google weten dat er meer Tango-apps aankomen en bevestigde Dell de releasedatum van de Creators Update.

Meer informatie

Wil je alles teruglezen wat er tijdens de CES in Las Vegas is aangekondigd? Dan kun je altijd terecht in onze uitgebreide nieuwsdatabase.

Reacties (0)