Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Android Instant Apps: zo werkt het en zo zet je het ook weer uit

Geschreven door
Geplaatst op14 februari 2017, 12:08 CategorieTablet Tips

Google heeft onlangs Android Instant Apps uitgerold naar een aantal apparaten: zo werkt het en zo zet je de functie ook weer helemaal uit. Voordat je ermee aan de slag kunt gaan, dien je de mogelijkheid wel eerst te activeren.

Android Instant Apps uitgerold

Android Instant Apps is een mogelijkheid van Google Play waarmee apps uitgeprobeerd kunnen worden, zonder dat een gebruiker hem eerst volledig dient te installeren. Met die mogelijkheid kun je dus sneller bepalen of een app iets voor je is, zonder dat het tijd of misschien wel geld kost. In januari voerde Google al een test uit met deze functie en sinds februari wordt die naar meer en meer toestellen uitgerold, voorlopig alleen voor Nexus- en Pixel-apparaten. Op moment van schrijven zijn er slechts vier applicaties die met Instant Apps werken.

Die vier apps zijn Wish, Viki, Buzzfeed en Periscope. Maar voordat je één van deze apps kunt binnenhalen zonder ze daadwerkelijk te downloaden, dien je wel de functie zelf te activeren. Daar later meer over. Ook is op dit moment niet duidelijk naar hoeveel smartphones en tablets Android Instant Apps zal komen en hoeveel apps uiteindelijk nog meer worden toegevoegd aan de dienst, maar de verwachting is dat het gros van, zo niet alle, apps een keer aan de beurt komt. Zoals het er nu naar uitziet, heb je in elk geval Android 7.1.1 nodig.

Meedoen met Android Instant Apps

Heb je een Nexus- of Pixel-apparaat thuis, dan zou het dus mogelijk moeten zijn om gebruik te kunnen maken van Android Instant Apps. Mocht je zo’n toestel hebben en je hebt er nog geen toegang tot, niet getreurd: waarschijnlijk is de update dan naar je onderweg. Zo kun je in elk geval checken of je de update al ontvangen hebt en, zo ja, aangeven dat je er gebruik van wil maken:

 1. Ga naar de instellingen van je smartphone of tablet.
 2. Scrol door naar Google en open de optie.
 3. Scrol vervolgens naar beneden totdat je Instant Apps ziet staan.
 4. Tap op Instant Apps en schuif de toggle rechts bovenin naar rechts om de dienst te activeren.
 5. In beeld komt nu te staan of je akkoord gaat met de termen en voorwaarden. Om toegang te krijgen, moet je hier op ja drukken.

Mocht je je weer willen afmelden, dan kun je stap één tot en met vier nogmaals doorlopen. Maar bij stap vier geef je dan niet aan dat je mee wil doen, maar dat je je juist wil afmelden.

Zo vind je apps die je kunt uitproberen

Zoals gezegd doen er nu dus vier apps mee met de test van Android Instant Apps. Soms kan het zijn dat je als tester geen toegang hebt tot alle vier de apps. Is dat het geval dien je nog even te wachten. Waarschijnlijk wordt de mogelijkheid later beschikbaar gesteld. Hoe dan ook, door het stappenplan hieronder te volgen, kom je uit op de verschillende Instant Apps.

 1. Open Google Chrome.
 2. Zoek naar één van de vier bovengenoemde applicaties.
 3. Scrol naar beneden totdat je het woord Instant voorbij ziet komen in een zoekresultaat.
 4. Open die app.
 5. Vervolgens zal de app worden geopend en kun je hem gebruiken als ‘ie geïnstalleerd staat.

Het wachten is nu totdat er meer apps beschikbaar worden gesteld op deze manier en op een groter aantal smartphones en tablets die toegang krijgen tot Android Instant Apps.

Meer tips

Wil je meer tips lezen? Neem dan ons uitgebreide archief met tips eens door. Voor meer informatie over de verschillende Android-tablets en -smartphones, raden we je aan onze tablet database eens door te nemen.

 • Delen:
Google Pixel XL
Android Nougat (7.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.