Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on review: Asus Zenfone 3, Zenfone 3 Max en Zenfone AR

Geschreven door
Geplaatst op25 februari 2017, 17:30 CategorieAndroid

Telefoons van Asus? Dat merk kennen we eigenlijk vooral van hun tablets en laptops, maar toch presenteerde het bedrijf afgelopen week de Zenfone 3, Zenfone 3 Max en Zenfone AR in Amsterdam.

Asus Zenfone 3 Max

We beginnen met het eerste model van de drie: de Zenfone 3 Max. Ondanks de toevoeging van de ‘Max’ in de naam, is dit niet het topmodel van de serie – en dat voelt een beetje gek. De 5,5”-versie hiervan kost 249 euro en de 5,2”-versie is 50 euro goedkoper. Maar ondanks (of juist dankzij) de relatief lage prijs is de Zenfone 3 Max een erg interessant toestel.

De Zenfone 3 Max (5,5-inch) is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 430-processor, gecombineerd met 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslagruimte. De octacore-processor is geklokt op 1,4 GHz. Daarnaast biedt hij ruimte voor twee simkaarten of een micro-sd-kaart van maximaal 256 GB. Aan de achterkant vind je een vingerafdrukscanner. Met de accu van 4100 mAh lijkt Asus te mikken op een lange gebruiksduur. De telefoon is verkrijgbaar in het grijs en goud. Het spannendste aan het design is dat de speaker aan de achterkant zit in plaats van de onderkant; verder is het allemaal een beetje vlakjes.

In de tijd dat we de Zenfone 3 Max konden proberen viel ons vooral op hoe soepel het navigeren ging. Geen enkele hapering: alles werkte snel en strak. Het moge duidelijk zijn dat we niet de zwaarste apps hebben kunnen proberen, maar voor dagelijks gebruik lijkt hij meer dan geschikt.

De telefoon is uitgerust met een zestien megapixel-camera op de achterkant en een acht megapixel-frontcamera. Omdat de telefoons gepresenteerd werden in een nachtclub en er helaas niet was gezorgd voor goed licht, hebben we beide camera’s niet uitgebreid kunnen testen. In zo’n donkere ruimte worden de foto’s tenslotte al snel wat korrelig. Voor zover we het wél hebben kunnen testen maakt de Zenfone 3 Max best nette foto’s, zeker voor deze prijsklasse.

Asus Zenfone 3

De Zenfone 3 is het topmodel uit deze serie. Net als de Max-versie van de Zenfone 3 is ook dit topmodel voorzien van een 5,5-inch full hd-scherm. Het toestel kost 399 euro en voor de kleinere variant, met een scherm van 5,2-inch, betaal je 349 euro. Ze zijn iets duurder dan de Zenfone 3 Max: waar zitten dan de verschillen?

In de Zenfone 3 vind je ten eerste een Snapdragon 625-processor (geklokt op 2 GHz) die voor net iets meer kracht moet zorgen. Het werkgeheugen is uitgebreid naar 4 GB en de opslagruimte is zelfs verdubbeld: 64 in plaats van 32 GB. Ook hier kun je twee simkaarten of een micro-sd-kaart in kwijt en de vingerafdrukscanner is eveneens aanwezig. Het gewicht van het toestel is slechts 155 gram, maar om gewicht te besparen is de Zenfone 3 helaas wel voorzien van ‘slechts’ een 2650 mAh-accu.

We hebben niet genoeg details gekregen om te weten of de camera exact hetzelfde is als in de Zenfone 3 Max, maar het zou ons niks verbazen. Ook hier beschik je over een acht megapixel-frontcamera en een zestien megapixel-camera aan de achterkant. De resultaten op het gebied van beeldkwaliteit komen dan ook overeen met wat we al opmerkten bij zijn goedkopere broertje: in het donker prima, maar niet wereldschokkend.

Het had ons verbaasd als de Zenfone 3 trager was geweest dan de Zenfone 3 Max, die we als eerste uitprobeerden. De Qualcomm Snapdragon 625 zorgt dan wederom voor een fijne gebruikservaring, zonder haperingen of ergernissen.

Is dit dan alleen een duurdere, technisch zwaardere versie van de Max-versie? Een beetje. Maar het verschil is vooral aan de buitenkant overduidelijk. Waar de Zenfone 3 Max een grijzig, enigszins saai ogend model is, ziet de Zenfone 3 er een stuk moderner uit. Heel veel origineler is het overigens niet: het ontwerp heeft behoorlijk wat weg van een Samsung, de Galaxy S6 of Galaxy S7 bijvoorbeeld. Geen ramp, want het is een strak design en in het wit (de enige beschikbare finish) ziet het er erg stijlvol uit. Toch hadden we graag iets meer originaliteit gezien.

Asus Zenfone AR

Door naar het enige model van de serie dat een eigen ruimte kreeg tijdens de presentatie: de Zenfone AR. Niet om hem in alle stilte te kunnen testen, maar omdat de augmentedrealityfunctie nou eenmaal niet zo goed werkt als er constant mensen voor de camera lopen.

Hoewel de prijs van dit toestel nog niet is bekendgemaakt, kun je er vast op rekenen dat deze de 400 euro van de Zenfone 3 gaat overtreffen. De Zenfone AR is namelijk uitgerust met een Qualcomm Snapdragen 821-processor, die gebruik kan maken van 8 GB werkgeheugen. De telefoon draait op Android 6.0 Marshmallow en heeft een camera van maar liefst 23 megapixel – speciaal voor augmentedreality, uiteraard. Een 5,7-inch amoled-scherm (2.560 x 1.440 pixels) moet zorgen voor een prachtige weergave.

En dat doet het. De Zenfone AR is best een indrukwekkend apparaat om te zien. Het scherm is zo scherp en duidelijk als je mag verwachten van een amoled, maar ook de achterkant is best indrukwekkend. De gehele achterkant is afgewerkt met een soort zwarte leerlook, wat hem wel behoorlijk stoer maakt.

Helaas liep het gedeelte waar het bij deze telefoon allemaal om lijkt te draaien – de augmentedrealityfunctie, via Google Tango, minder lekker dan gehoopt. Misschien kwam het doordat de telefoons overuren draaiden door iedereen die het wilde proberen. Maar het kan ook zijn dat er gewoon nog wat aan gesleuteld moet worden voor de telefoon uitkomt in het tweede kwartaal van dit jaar. Het toestel liep in de korte tijd dat we ermee konden spelen een paar keer vast en een spel, waarbij je in augmented reality op dingen kon schieten, kwam (in de eveneens donkere ruimte) niet zo goed tot zijn recht. Veel potentie, maar tot nu toe nog onvervuld.

De Asus Zenfone AR is straks ook te gebruiken in combinatie met Daydream, het virtualrealityplatform van Google. De bril is echter nog niet verkrijgbaar in Nederland, dus denken we ook niet dat de virtualrealityfuncties direct beschikbaar zullen zijn ten tijde van de lancering.

De verschillen tussen augmented en virtual reality lees je in ons uitgebreide achtergrondartikel.

Conclusie

We zullen nog even moeten wachten tot we de modellen uitgebreid kunnen recenseren, maar de Zenfone 3-serie lijkt veelbelovend. De relatief lage prijzen lijken tot zover niet te betekenen dat de toestellen ondermaats presteren – integendeel zelfs. We hopen wel dat er nog wel wat wordt verbeterd aan de Zenfone AR, want augmented reality heeft veel potentie in de toekomst. Alle toestellen draaien overigens op Android 6.0 met daar overheen de ZenUI-schil van Asus.

Prijs en beschikbaarheid

De Asus Zenfone 3 krijgt een prijs van 349 euro (5,2-inch) en 399 euro (5,5-inch) mee, de Zenfone 3 Max gaat 199 euro (5,2-inch) en 249 euro (5,5-inch) kosten. Alle toestellen zijn vanaf volgende week te koop in Nederland, maar alleen via retailers als Coolblue en Bol.com. De ZenFone AR moet vanaf het tweede kwartaal van dit jaar in de winkels liggen. De prijs is nog niet bekendgemaakt.

  • Delen:
Asus ZenFone 3 (ZE552KL)
Android Marshmallow (6.0)
Asus ZenFone 3 Max (ZC553KL)
Android Marshmallow (6.0)
Asus ZenFone AR (ZS571KL)
Android Nougat (7.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.