Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Nieuw patent van Apple om breuken in iPhone-scherm vroegtijdig op te sporen

Geschreven door
Geplaatst op17 februari 2017, 0:00 CategorieiPhone

Apple heeft een patent geregistreerd voor technologie die scheurtjes en breuken in een iPhone-scherm detecteert, nog voordat de eigenaar dat zelf doet. Met die kennis kan erger worden voorkomen.

Het patent bij het Amerikaanse octrooibureau wordt omschreven als een methode om breuken op te sporen in het glas van een apparaat, en een manier om gebruikers daarvan op de hoogte te stellen. Dat kan zelfs als het gaat om een vrijwel onzichtbaar haarscheurtje in het scherm, een scheurtje dat met het blote oog nauwelijks is te zien.

Haarscheurtjes

Wie de pech heeft om zijn iPhone te laten vallen, kan met een gebroken scherm komen te zitten. Dat is dan zeer goed zichtbaar. Maar ook als een telefoon valt en op het eerste gezicht niets mankeert, kan er toch wat mis zijn. Het patent voorziet erin om de gebruiker te vertellen dat er toch wat aan de hand is. Haarscheurtjes kunnen bij een volgende val makkelijk in een echte breuk veranderen.

Afbeelding: Cult of Mac

Aanraaksensors

De nieuwe uitvinding gebruikt de bestaande touch-sensors in het scherm om de breukjes op te sporen. Ook kan met een kleine trilling van het hele toestel het scherm worden gecontroleerd op haarscheurtjes.

Licht

Voorts maakt het patent melding van lichtbundels om de breukjes op te sporen; het licht wordt van de ene naar de andere kant van het scherm gestuurd en er wordt gekeken of het ergens wordt onderbroken. De sensoren komen dan terug met informatie over de breuk, de diepte van de fractuur, de lengte, breedte en andere informatie over de schermbeschadiging.

In sommige gevallen kan de uitvinding zichzelf activeren als de bewegingssensor van de iPhone ontdekt dat het toestel aan het vallen is. Nog voordat het toestel de grond raakt, wordt er al data verzameld.

Beschadiging

Mocht er een breuk zijn ontdekt, dan wordt de gebruiker hierover ingelicht en wordt die uitgenodigd om het beschadigde gedeelte met de vinger aan te geven. Voorts geeft het toestel een melding als de beschadiging de werking van andere onderdelen van de telefoon onmogelijk maakt.

Nu heeft een gebruiker hier maar zeer beperkt iets aan, want als het scherm stuk is, moet het domweg worden vervangen. Maar Apple kan via de vergaarde gegevens wel een database opbouwen over de meest voorkomende beschadigingen, en toekomstige generaties van de iPhone zo maken dat ze bestand zijn tegen deze ongelukken.

Het is nog onbekend of en wanneer Apple het patent verwerkt in een toekomstige iPhone.

  • Delen:
Apple iPhone 7 Plus
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.