Review: Asus Transformer 3 Pro (T303UA)

08 februari 2017 + 10 minuten 0 Reacties
asus-transformer-3-pro-foto-1

De Asus Transformer 3 Pro is een hybride tablet met Windows 10 als besturingssysteem. In deze recensie nemen we het apparaat onder de loep.

De tablet gaat weg voor een vanafprijs van 1.099 euro.

Asus Transformer 3 Pro – specificaties

Asus Transformer 3 Pro
Scherm 12,6-inch, 2.880 bij 1920 pixels
Digitizer Ja
Processor Intel Core i7 (6th gen) – Intel Core i5 (6th gen)
RAM 8 GB – 16 GB
Opslaggeheugen 256 GB – 512 GB
SD Ja
HDMI Ja
USB Ja, usb-type-c
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Nee
Camera’s 2 megapixel voor, 12 megapixel achter
Accu 39 Wh Lithium Polymer

Specs

De Asus Transformer 3 Pro (T303UA) heeft indrukwekkende specificaties. Of je nu gaat voor de Intel Core i5- of Intel Core i7-processor, je bent ervan verzekerd dat de hybride tablet snel kan reageren op je verzoeken. Daarnaast is de keuze voor extra werkgeheugen nooit verkeerd, al moet 8 GB voor de doorsnee gebruiker meer dan genoeg zijn. Wil je er zeker van zijn dat je nooit (of in elk geval niet snel) door dat werkgeheugen heengaat, dan kun je altijd kiezen voor de optie met 16 GB. Daarnaast heb je met minstens 256 GB aan interne opslagruimte, wat ruim voldoende moet zijn.

Zeker in vergelijking met andere hybrides en convertibles kun je voor een mooie prijs-kwaliteitverhouding kiezen. Andere mooie opties zijn nog altijd de Microsoft Surface Pro 4 met een Intel Core i7-processor of de Lenovo ThinkPad X1 Yoga, maar daar betaal je dan ook meteen flink voor. Plus: die tablets beschikken niet altijd over de functies en specs die de Transformer 3 Pro wel heeft, zoals de usb-type-c-poort, bijvoorbeeld. Maar dan is het natuurlijk de vraag waar je precies op wil inleveren bij de aanschaf van een nieuwe 2-in-1-laptop.

Asus Transformer 3 Pro – hardware en design

Qua design doet de Asus Transformer 3 Pro sterker denken aan een iets grotere versie van de Microsoft Surface Pro 3. Er zijn soortgelijke materialen gebruikt voor het omhulsel, de knoppen zitten ongeveer op dezelfde plek en – net zoals met zo veel hybride tablets – op de achterkant zit een uitvouwbare kickstand. De kwaliteit van de magnesium buitenkant is behoorlijk solide en biedt een prima bescherming tegen schokken van buitenaf. De kickstand is ook gemakkelijk uit te klappen en blijft goed staan op een vlakke ondergrond.

De Asus Transformer 3 Pro is in twee kleuren verkrijgbaar, namelijk goud en grijs. Daarnaast is het afneembare toetsenbord in verschillende kleuren verkrijgbaar en in principe zou je elke kleur van het toetsenbord moeten kunnen combineren met de kleur van de tablet, mits je dat natuurlijk zelf mooi vindt. Let echter wel op, want er zijn verder geen rubberen randen bevestigd aan de kickstand of tablet (aan de onderkant), waardoor het kan gebeuren dat de tablet wegglijdt. Dat is gelukkig niet gebeurd bij ons, maar de kans bestaat dus wel.

Opvallend zijn de openingen aan de bovenkant. Die openingen zijn er voor het ventileren van de warme lucht. Omdat de tablet beschikt over een krachtige processor in een ontzettend dunne behuizing, kan het voorkomen dat ‘ie snel warm wordt en dus z’n lucht kwijt moet. Dat brengt behoorlijk wat lawaai met zich mee, wat op ten duur best kan gaan irriteren. Het is geen geluid waar je niet aan zou kunnen wennen, maar het is een geluid dat je liever niet hoort wanneer je aan het werk bent of wanneer je gewoon een video aan het bekijken bent.

De knoppen op de tablet zijn allemaal goed bereikbaar. Het is duidelijk dat de designers van Asus hebben voorzien dat gebruikers de tablet voornamelijk horizontaal gaan gebruiken en hebben daar de posities van de knoppen op ingedeeld. Links bovenin treffen we de aan- en uitknop aan, terwijl links aan de zijkant de knoppen voor het volume zitten. Meer knoppen heeft de Transformer 3 Pro niet en heeft het apparaat ook niet nodig, omdat je natuurlijk de rest vanuit Windows 10 aanstuurt. Dat minimalistische design is erg fraai te noemen.

Display

Het scherm is helder, scherp en fel. Het beschikt over een resolutie van 2.880 bij 1.920 pixels en kan daarmee (bewegende) beelden heel mooi weergeven op het 12,6″-scherm. Documenten bewerken gaat ook meer dan prima, al kan het nogal reflecterende scherm toch wat roet in het eten gooien wanneer je in een ontzettend lichte omgeving bent. De tablet beschikt over een hoge pixeldichtheid van 274 pixels per inch (iets meer dan de pixeldichtheid van de Surface Pro 4), dus de kwaliteit is eigenlijk behoorlijk vergelijkbaar met die hybride.

Connectiviteit

Omdat het omhulsel van de Asus Transformer 3 Pro nogal dun is, zou je verwachten dat er weinig aansluitingen zijn. Niets is echter minder waar. Zo treffen we aan de linkerzijde een micro-sd-kaartsleuf, waarmee je gemakkelijk data over kunt zetten of het interne geheugen mee kunt uitbreiden. Rechts zit een usb-type-c-aansluiting, met ondersteuning voor Thunderbolt 3, een hdmi-poort en een reguliere usb (3.0)-aansluiting. Verder is er natuurlijk ondersteuning voor wifi en bluetooth (4.1), waardoor je een compleet pakket hebt.

Speakers

Wat altijd een voordeel is voor tablets, zijn speakers die aan de voorkant zitten (en niet verstopt raken op de plekken waar je met je handen zou zitten). Dit voordeel heeft de Asus Transformer 3 Pro en er komt nog een redelijk en helder geluid uit ook. Wel merkten we dat de kwaliteit van dat geluid snel achteruitgaat wanneer je het volume te hoog zet: er kan dan ruis optreden. Het basgeluid is zo goed als afwezig. Desondanks leveren de speakers, op een normaal volumeniveau, een goed, verstaanbaar en acceptabel geluid af.

Camera’s

Uiteraard gebruik je een tablet niet als camera voor dagelijks gebruik, maar dat betekent niet dat de hoofdcamera op deze tablet geen nette prestaties levert. De 12 megapixel-camera levert mooie beelden af zonder ruis, mits de omgeving goed verlicht is. Er is geen flitser aanwezig, dus foto’s in het donker maken is uit den boze. De frontcamera is prima voor videobellen, maar meer niet — daar is namelijk wel snel ruis op aanwezig. Over het algemeen zijn de camera’s goed genoeg voor kiekjes die je op social media plaatst; maar verder niet.

Accuduur

Asus belooft tien uur gebruikersduur op een volle accu. Echter, die belofte houdt na een uur of vier, vijf soms al op. Wanneer je voor de i7-processor gaat dan gaat de accu minder lang mee dan wanneer je voor de i5-processor gaat, maar ook dan verwachten we niet dat de accu tot tien uur mee zal gaan. De accu kán langer meegaan door gebruik te maken van een koptelefoon of door de tablet los te koppelen van het toetsenbord. Maar daar heb je vrij weinig aan wanneer je de tablet wil gebruiken als laptopvervanger of gewoon wil typen.

Toetsenbord en trackpad

Gelukkig is het toetsenbord van goede kwaliteit. De keyboard voegt wel meer dan 300 gram aan gewicht toe — maar ook daar merk je weinig van wanneer je hem in een tas hebt zitten. Typen voelt comfortabel en de knoppen leveren genoeg feedback, waardoor je al gauw snel typt op het apparaat. Over de touchpad zijn we minder te spreken; die reageert niet altijd even accuraat en kan soms de cursor laten bewegen wanneer je dat niet wilt. Wel is er ondersteuning voor de verschillende bewegingen die Windows 10 voor touchpads ondersteunt.

Asus Transformer 3 Pro – software

De Asus Transformer 3 Pro kan worden geleverd met Windows 10 Home en Pro. Voor welke versie je ook kiest: de software heeft uitgebreid de ruimte om goed te kunnen functioneren. We kwamen nergens problemen tegen die we ook niet op andere Windows-apparaten tegenkwamen; mocht je dus een probleem ondervinden, dan ligt het eerder aan de soft- dan aan de uitstekende hardware. Daarnaast wordt de 3 Pro geleverd met een aantal voorgeïnstalleerde programma’s die je niet echt nodig hebt. Gelukkig zijn het er niet heel veel.

Asus Transformer 3 Pro – in gebruik

De Asus Transformer 3 Pro is behoorlijk dun en licht, en is daarom gemakkelijk mee te nemen in een rugtas of koffer. Het apparaat weegt wel 800 gram: op tafel merk je daar niet zo veel van (in je tas ook niet), maar wanneer je hem met één hand vasthoudt kan het nogal zwaar aanvoelen. Bovendien kan het ook zijn dat je de tablet verticaal bij de opening van de ventilator vasthoudt, wat niet goed is voor de tablet. De Transformer 3 Pro even omdraaien of wisselen van hand verhelpt het probleem, maar je moet er dus wel even rekening mee houden.

Uiteraard is de kickstand in allerlei hoeken te gebruiken. Zo is het mogelijk het scherm in een hoek neer te zetten waardoor het voor jou gemakkelijk wordt iets uit te typen. Ook kun je het scherm alleen rechtop plaatsen en zo bijvoorbeeld een video bekijken. Mocht je het prettig vinden op het touchscreen te typen, dan is het ook mogelijk een bepaalde hoek aan te nemen — maar pas dan wel op voor het gebrek aan grip. We raden aan wanneer je zoiets doet, je de kickstand inklapt en de tablet plat op tafel legt voor de beste schrijfervaring.

Het beste is nog altijd om gewoon op het meegeleverde toetsenbord te typen, die je er gemakkelijk aan vast klikt. Dat vergt totaal geen moeite. Je legt het toetsenbord neer en plaatst de onderkant van de tablet op de aansluiting van de keyboard en het is al gebeurd. Wel raden we aan al de kickstand uitgebouwd te hebben, om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk de tablet naar achteren laat vallen. Werken op de Transformer 3 Pro gaat perfect: het toetsenbord is meer dan prima, al vinden we de trackpad op dat bord een beetje ondermaats.

Verder maken we ons nog wat zorgen over de kwaliteit van de kickstand. Over het algemeen hebben we er weinig problemen mee ondervonden in onze testperiode, maar we merkten wel dat de stand zelf net even te flexibel is. Je kunt de kickstand gemakkelijk buigen en ook doorbuigen op zijn scharnieren — wat het effect daarvan op de lange termijn is, kunnen we nu helaas niet zeggen. We hopen alleen dat de scharnieren daardoor niet snel lam worden, waardoor de kickstand niet meer in een vaste positie zou kunnen blijven staan.

Prestaties

Qua prestaties is de Asus Transformer 3 Pro ook te vergelijken met de Surface Pro 4, al is de kloksnelheid iets lager dan op die andere tablet. Maar in de praktijk merk je daar vrij weinig van. Uiteraard is dit geen gaming machine en moet je dat dan ook niet verwachten, al kun je best een aantal games uitproberen die nu in de Windows Store staan. De i7 presteert wel beter wat gaming betreft dan de i5, maar laat dat niet de doorslaggevende factor zijn. Verder valt op dat de software gewoon goed functioneert en nergens echt vertraging oploopt.

Asus Transformer 3 Pro – conclusie

De Asus Transformer 3 Pro heeft een hoop dingen waar je blij van kunt worden. Zo heb je als consument de keuze uit twee prettige processors en heb je ook de keuze voor (meer dan) genoeg werkgeheugen. Het scherm levert mooie beelden af en connectiviteitsopties zoals de usb-type-c-poort laten zien dat deze Transformer ook klaar is voor de toekomst. Daarnaast wordt niet alleen een toetsenbord, maar ook een prima werkende stylus meegeleverd, waardoor je in feite een behoorlijk compleet pakket in huis haalt met de Transformer 3 Pro.

Echter, er zijn ook nadelen. Zo maakt de tablet behoorlijk wat lawaai (wat bij de i7-variant erger is dan bij de versie met de i5-processor), is de touchpad niet jé-van-hét en laat de audiokwaliteit nogal wat te wensen over. Het grootste nadeel is echter de accuduur: van die beloofde tien uur hebben we niets gemerkt in de praktijk. Mocht je de vier à vijf uur halen, dan mag je je handen dichtknijpen. Maar mocht je toch altijd dichtbij een stopcontact zitten, dan is de Asus Transformer 3 Pro een prima alternatief te noemen voor de Surface Pro-lijn.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Genoeg aansluitingen
  • Goed scherm
  • Prima combinatie processor/werkgeheugen

Minpunten
  • Accuduur valt goed tegen

  • Lawaai uit de ventilatieopening
  • Kickstand buigt gemakkelijk door

Reacties (0)