Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De beste Android tablets en phablets van dit moment (lente 2017)

Geschreven door
Geplaatst op22 maart 2017, 11:32 CategorieBeste tablets koopgids

Op het gebied van Android tablets zien we de laatste jaren geen grote innovaties of opvallende nieuwe producten. Toch is deze markt nog springlevend en verschillende fabrikanten hebben de afgelopen maanden nieuwe modellen uitgebracht. De lente is weer aangebroken en dus is het weer tijd voor een overzicht van de beste Android-tablets, -phablets en hybride modellen voor de lente van 2017.

Zoals elk seizoen zetten we de beste Android tablets en phablets voor je op een rij, door onder meer te kijken naar de prijsontwikkelingen, onze eigen reviews, de ervaringen van consumenten die ze hebben achtergelaten in onze tablet database en de ontwikkelingen in de markt. In dit artikel ligt de focus op Android. Mocht je voorkeur uitgaan naar Windows of Apple’s iOS, dan verwijzen we je graag naar onze artikelen met de beste Windows 10 tablets en de beste tablets algemeen voor de lente van 2017. De meest recente overzichten van de beste tablets vind je in ons beste tablets archief.

De trend

Zoals aangegeven is de markt voor Android-tablets niet heel interessant. Er gebeuren geen opvallende dingen meer en de nieuwe tablets die we zien beschikken niet over bijzondere features. Aan de andere kant is de markt voor Android phablets wel interessant. We zien steeds meer grote smartphones met Android verschijnen, uitgerust met nieuwe technieken en features. Belangrijke trends zijn nieuwe beeldtechnieken (oled), hogere resolutie, meer werkgeheugen en alsmaar snellere processors. Helaas zien we steeds minder hybride apparaten (tablets met een toetsenbord), die op Android draaien, verschijnen.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Zelfs nu het aanbod van Android tablets wat eenvoudiger wordt en nagenoeg elk merk grote Android smartphones in het assortiment heeft wordt het niet eenvoudiger om het toestel te vinden dat aan jouw wensen en eisen voldoet. Welke tablet of phablet voor jou geschikt is, is afhankelijk van diverse factoren. Zo moet je voor jezelf bepalen wat je er aan uit wilt geven, wat je verwacht van de prestaties, wat je met de tablet of phablet wilt gaan doen en op welke momenten en locaties je het toestel wilt gebruiken. Om deze redenen raden we je aan om onze artikelen met waar je op moet letten bij het kopen van een tablet en zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet door te nemen. Ook kun je terecht in ons review-archief om per tablet de belangrijkste pluspunten en minpunten te bekijken.

Alles over Android

Ten opzichte van de winter van 2016 is er weinig veranderd op het gebied van Android. De meeste toestellen die je momenteel in de winkels vindt draaien op Android 6.0 Marshmallow of Android 7.0 Nougat. Nougat is de meest recente versie van Android, al heeft Google deze week de eerste details van Android O al bekendgemaakt. Deze versie van het besturingssysteem verwachten we echter pas in het najaar op de markt.

Android 7.1.1 Nougat is de meest recente versie van het besturingssysteem. Deze versie voegt een aantal handige features toe, zoals naadloze updates, ondersteuning voor Daydream VR en nog veel meer. Je leest er in ons achtergrondartikel alles over. Lees ook ons artikel met negen verborgen features van Android 7.0 Nougat.

Een nieuwe versie van Android is leuk maar de meeste tablets en phablets die je nu in de winkels vindt draaien nog op een oudere versie van Android, bijvoorbeeld Android 6.0 Marshmallow of zelfs Android 5.x Lollipop. Wil je de nieuwste versie van Android dan moet je echt voor de allernieuwste toestellen gaan, en smartphones worden eerder met een nieuwe Android-versie uitgebracht dan tablets. Het is dus belangrijk om even te letten op welke versie jouw Android tablet draait en of deze fabrikant een goede reputatie heeft voor wat betreft het up-to-date houden van tablets en smartphones.

De beste Android tablets van dit moment

Als je zeker weet dat je voor Android wilt gaan dan kun je aan de slag met ons overzicht van de beste Android tablets en phablets van dit moment. Deze toestellen hebben ons het meest weten te bekoren in reviews, worden door bezoekers het beste beoordeeld en zijn met een goede prijs-kwaliteitverhouding in de markt gezet. We kijken naar de meest algemene wensen en zetten daardoor zowel premium als betaalbare tablets en phablets in het overzicht. Ook houden we rekening met de ondersteuning van fabrikanten, de prijsveranderingen en de beschikbaarheid van de specifieke modellen. We houden geen speciale volgorde aan. Zoals je zult zien komen er verschillende tablets en phablets in voor die al een tijdje geleden gelanceerd zijn maar die nog altijd goed mee kunnen, aantrekkelijk geprijsd zijn en simpelweg nog niet overtroffen zijn door andere tablets.

Samsung Galaxy Tab S3

Het heeft even geduurd maar in februari van dit jaar heeft Samsung eindelijk een opvolger voor de Galaxy Tab S2 uitgebracht. De nieuwe Galaxy Tab S3 is voorzien van veel van de features die we van de tweede generatie kennen maar komt daarnaast met een nieuw audiosysteem, ondersteuning voor de S-Pen stylus, een krachtigere processor en ondersteuning voor high dynamic range. Nog steeds is dit een premium tablet met alles wat je zoekt voor een ultieme tablet- en (met toetsenbord) zelfs laptop-ervaring. Je betaalt er met een prijs van 679 euro echter wel voor.

In een markt waarin veel mensen zich afvragen wat in 2017 nog de toegevoegde waarde is van een tablet, durft Samsung het toch weer aan met een nieuw model te komen. En na gespeeld te hebben met de Galaxy Tab S3 waren we zeker enthousiast over de kwaliteit van de tablet – van het haarfijne beeldscherm tot de soepele bediening. Voor iedereen die nog regelmatig een tablet gebruikt lijkt de Galaxy Tab S3 zeker een aanrader maar Samsung vindt de tablet er niet opnieuw mee uit.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab S3 of lees onze Samsung Galaxy Tab S3 review.

Asus ZenPad 3S 10 (Z500M)

Wil je wat minder uitgeven aan een Android tablet maar niet teveel inleveren op het gebied van prestaties, beeldscherm, design en gebruiksgemak? Dan is de Asus ZenPad 3S 10 een absolute aanrader en één van de beste Android tablets van dit moment. Deze tablet scoort op nagenoeg alle vlakken een ruime voldoende en is met een prijs van 379 euro een stuk betaalbaarder dan het topmodel van Samsung. De tablet biedt onder meer een 9.7-inch hoge resolutie display, 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslaggeheugen.

asus-zenpad-3s-10-groot-1

De Asus ZenPad 3S 10 is één van de beste Android-tablets van dit moment. Het biedt gebruikers een fantastisch mooi scherm aan met een hoge resolutie en specificaties waar we van onder de indruk zijn. Een mooie processor met zes kernen en 4GB aan werkgeheugen zorgen ervoor dat je nog lang kunt genieten van het apparaat, dat echt gericht is op gebruik voor langere tijd, voordat je hem wíl vervangen. Onderdelen als de indrukwekkende stereospeakers en de vingerafdruklezer, voor betere veiligheid, zorgen daar ook voor.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad 3S 10 of lees onze Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) review.

Lenovo Tab3 10 Business

Lenovo blijft ook nog vol inzetten op tablets en heeft eind 2016 de Tab3 10 Business op de markt gebracht. Deze tablet is met een prijs vanaf 299 euro weer iets goedkoper dan de Asus ZenPad 3S 10 maar komt dan ook met iets minder werkgeheugen en opslaggeheugen. De tablet weet ons te overtuigen door zijn veelzijdigheid, zijn hoge resolutie display en de prima prestaties. De tablet heeft een lange accuduur en is eigenlijk gewoon een zeer goede en betaalbare allrounder.

lenovo-tab-3-10-business-8

De Lenovo Tab3 10 Business laat weinig te wensen over. Het is een fijn en snel apparaat, dat ook nog eens ondersteund kan worden door muizen, toetsenborden en meer. Je kunt er meer dan prima op werken en met de quadcore-processor kun je erop rekenen dat multitasking ook moeiteloos zal gaan. Verder geldt: mooi en strak design, uitstekende prestaties en meer dan prima speakers.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Tab3 10 Business of lees onze Lenovo Tab3 10 Business review.

Asus ZenPad 10 (Z300M)

Heb je een budget van minder dan 200 euro en zoek je een tabelt die met name gericht is op de simpele zaken als browser, mailen, simpele games, sociale media, etc? Dan is de Asus zenPad 10 (Z300M) een aanrader. Deze tablet kost je momenteel nog geen 190 euro maar voor deze prijs krijg je wel een toestel waarmee iedereen uit de voeten kan. Geen high-end specificaties of prestaties maar wel een degelijke Android tablet die in al je mediaconsumptiebehoeften kan voldoen.

asus-zenpad-10-z300m-groot1

De Asus ZenPad 10 (Z300M) is een ontzettend fijne tablet. Met de aanwezige hardware kom je nog steeds uit de voeten, omdat Android nog steeds goed en vlot draait op 2GB aan werkgeheugen en de processor die wordt geleverd door MediaTek. Daarnaast komt er prima geluid uit (maar verwacht niet te veel) en gaat de accu redelijk lang mee, maar verwacht ook hier geen wonderen van meer dan tien uur. De tablet ligt lekker in de hand, voelt luxueus aan en is niet zwaar. En qua mogelijkheden kom je voorlopig weer uit de voeten met het apparaat.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad 10 of lees onze Asus ZenPad 10 (Z300M) review.

Samsung Galaxy Tab A 7.0

Gaan we nog iets goedkoper, maar ook iets kleiner, dan komen we op de Samsung Galaxy Tab A 7.0 uit. Dit is een ideale tablet voor diegenen die maximaal 150 euro uit willen geven, een kleine en handzame tablet voor erbij zoeken en genoegen nemen met een tablet voor het versturen van e-mails, het bijwerken van sociale media, het gebruiken van simpele apps en het surfen over het internet. De tablet beschikt niet over de nieuwste versie van Android maar presteert voor een 140 euro kostende tablet meer dan prima.

samsung-galaxy-tab-10-1-7-0-groot-1

Je haalt hiermee niet de tablets in huis die momenteel de beste specs hebben en dat kun je wellicht na verloop van tijd gaan merken. Vraag je teveel van het apparaat (veel tabs open in de browser, geavanceerde games spelen, etc), dan kan het zijn dat het systeem het daar even moeilijk mee heeft. En gelukkig zien de tablets er ook strak uit. Al met al zijn we zeer tevreden over de Galaxy Tab A-modellen.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) of lees onze Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016) review.

Huawei Mate 9

Eén van de beste Android phablets (grote smartphones) die we de afgelopen maanden getest hebben is de Huawei Mate 9. Dit toestel kost je bijna 700 euro maar daarvoor krijg je wel alles dat je in een phablet zoekt, waaronder een premium design, een krachtige processor, veel werkgeheugen en opslaggeheugen, een recente versie van Android, high-end camera’s en een vingerafdrukscanner. Ook op softwarevlak is de nieuwe Mate beter dan ooit: clean, snel en propvol slimme ideeën.

Als je een phablet wil, dan mag je je zoektocht staken. De Huawei Mate 9 is een uitstekende telefoon met veel kwaliteiten, zoals een mooie uitstraling, een zeer degelijke autonomie, een goede camera die veel trucjes kan vertonen en vooral veel schermoppervlakte. Voldoende om er ook lange tijd een boek op te lezen, bijvoorbeeld, of machtig op te gamen. Echt iets voor mensen die lang onderweg zijn. Op softwarevlak is de nieuwe Mate beter dan ooit: clean, snel en propvol slimme ideeën. Het enige dat we spijtig vinden is de prijs.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Huawei Mate 9 of lees onze Huawei Mate 9 review.

Samsung Galaxy S7 Edge

Heb je een iets kleiner budget maar wil je nog altijd een premium phablet hebben? Dan is de Samsung Galaxy S7 Edge een serieuze optie. Deze smartphone is alweer een jaartje oud maar blaast nog steeds veel concurrenten weg. Samsung laat in ieder geval met de Galaxy S7 Edge zien dat een phablet met een premium prijskaartje ook een premium bouwkwaliteit, een premium display, premium features en premium prestaties kan bieden. Bovendien is het nog steeds het belangrijkste toestel van de fabrikant, aangezien de Galaxy Note 7 als ‘geflopt’ kan worden beschouwd.

Samsung-Galaxy-S7-Edge-totaal-1

De Samsung Galaxy S7 Edge is een 5,5″-phablet met een opvallend scherm dat over de zijkanten verder loopt. Het toestel beschikt over een Qualcomm Snapdragon 820-processor, 4GB aan werkgeheugen en een mooie qhd-resolutie (1440 bij 2560 pixels). Mocht de 32GB aan interne opslagruimte niet genoeg zijn, dan kun je er ook nog altijd een micro-sd-kaart in stoppen. Ook is het toestel stof- en waterdicht.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy S7 Edge of lees onze Samsung Galaxy S7 Edge hands-on review.

Asus Zenfone 3

De Asus Zenfone 3 is pas sinds enkele weken te koop in Nederland en is iets kleiner dan de hierboven genoemde phablets. De prijs is met 399 euro ook een stuk aantrekkelijker. Deze phablet draait op Android 6.0, komt met een 5.5-inch hoge resolutie display, beschikt over 64GB aan opslaggeheugen en komt met prima camera’s.

Asus levert met de Zenfone 3 een stijlvolle telefoon af, die ook nog eens beschikt over goede specificaties. Onder de motorkap treffen we de Qualcomm Snapdragon 625 en 4GB aan werkgeheugen aan, en samen zorgen ze voor een snelle ervaring. Er is genoeg kracht aanwezig voor apps die je dagelijks gebruikt en je kunt er ook prima grafisch intensieve games mee spelen. Daarnaast beschikt het model over een kleurrijk scherm dat afbeeldingen met hoge details kan weergeven en leveren de camera’s ook prima werk af, al is het niet van de hoogste kwaliteit.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus Zenfone 3 of lees onze Asus Zenfone 3 review.

Speciale vermelding: de Lenovo Yoga Book

Eén van de verrassingen van dit jaar is de Lenovo Yoga Book. Dit is een opvallend verschijnsel: het is een convertible tablet, maar misschien niet zoals je hem zou verwachten. Er is wel een toetsenbord aanwezig, maar in een andere vorm. Lenovo noemt het een Halo-toetsenbord. Er zijn geen fysieke knoppen aanwezig, maar wel digitale varianten. Daardoor kan de tablet lekker dun blijven. Ook kun je aantekeningen en tekeningen maken op het zwarte oppervlak van de tablet (waar je het toetsenbord zou verwachten), die meteen worden gedigitaliseerd op het touchscreen erboven. Zo kun je je krabbels direct digitaal opslaan en uploaden naar de cloud. Onder de motorkap zit een Intel Atom x5-Z8550-processor, samen met 4GB aan werkgeheugen. Naast een Android-versie is er ook een Windows-versie.

lenovo-yoga-book-foto-1

Al met al zijn we behoorlijk positief over de Lenovo Yoga Book. Het ligt er echter helemaal aan hoe je de tablet gebruikt. Ben je een student of iemand die vaak aantekeningen of tekeningen maakt? En wil je die dingen snel en naadloos digitaliseren? Dan doe je er goed aan dit apparaat in huis te halen, omdat het voornamelijk een heel gemakkelijk in gebruik te nemen tablet is. De tablet wordt geleverd met de benodigde software om alles uit het apparaat te halen. Android loopt heel soepel en zorgt ervoor dat het toestel ook via het touchscreen goed te bedienen is.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Yoga Book of lees onze Lenovo Yoga Book review.

Overige tablets en phablets

Er zijn natuurlijk veel meer interessante Android tablets te vinden in de winkels en we kunnen in dit overzicht niet alles dat we ook maar een beetje interessant vonden noemen. Elk seizoen lichten we dan ook een aantal extra toestellen uit, die op één of meerdere vlakken uitblinken. Zo zien we op het gebied van phablets veel interessante modellen voorbij komen voor niet veel geld. Neem bijvoorbeeld de Alcatel Idol 4S en de Huawei P9 Plus, twee phablets die ons wisten te bekoren in de reviews. Op het gebied van ‘kleine’ tablets zijn de Asus ZenPad S 8.0 en de Samsung Galaxy Tab S2 8.0 interessant. Voor ervaringen met alle Android tablets verwijzen we je naar onze tablet reviews.

Eerder hebben we ook een aantal artikelen met de beste tablets voor een specifiek doel geschreven. Mocht je specifiek op zoek zijn naar een tablet voor kinderen, dan kun je terecht in ons artikel met de drie beste tablets voor kinderen. Ook schreven we al een artikel over de beste goedkope tablets voor minder dan 150 euro en de vier beste en duurste tablets.

De verwachtingen

MWC 2017 is net achter de rug dus de komende maanden kunnen we weer een groot aantal nieuwe phablets en tablets op de markt verwachten. Zo brengt Samsung op korte termijn de nieuwe Galaxy S8 uit, kunnen we van Huawei de P10 Plus phablet verwachten en heeft LG de G6 phablet aangekondigd. Sony brengt in het voorjaar de Xperia XZ Premium met 4K-display op de markt en lanceert tegelijkertijd de XA1 Ultra met 6-inch display. Lenovo heeft in februari de Tab 4-serie met verschillende betaalbare en premium tablets aangekondigd en Archos komt voor de zomer met een robuuste Android-tablet.

Tablets vergelijken

Een overzicht van alle tablets die reeds in Nederland te koop zijn en de komende weken verschijnen vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar gezet hebt die aan jouw voorkeuren voldoen dan kun je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

  • Delen:
Samsung-Galaxy-Tab-S3-2
Samsung Galaxy Tab S3
Android Marshmallow (6.0)
Asus ZenFone 3 (ZE552KL)
Android Marshmallow (6.0)
Asus ZenPad 3S 10
Asus ZenPad 3S 10
Android Marshmallow (6.0)

Reacties

  1. Nosnava
    26 juni, 2017 om 18:00

    Ik ben nog steeds zeer tevreden met mijn HUAWEI Mediapad X2, een echte 7-inch met genoeg capaciteit, zowel voor wat betreft akku, rekensnelheid als geheugen. 125 mm breed past in bijna elke borstzak en is met een goede resolutie bij de kaarten ideaal voor wandelaars onderweg.
    Wel vraag ik mij af, of er in de toekomst gelijkwaardige opvolgers gemaakt zullen worden.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.