HDR (high dynamic range) voor smartphones, tablets en laptops: dit moet je weten

02 maart 2017 3 Minuten 0 Reacties
Sony-XZ-Premium-HDR

De afgelopen twee jaar stond home cinema in het teken van high dynamic range. Nu zien we deze term sinds begin dit jaar ook steeds vaker bij presentaties van smartphones, tablets en laptops voorbij komen. Maar, wat houdt HDR voor mobiele apparaten nu precies in en wat heb je eraan?

Wat is HDR?

HDR staat voor high dynamic range. Een scherm dat met HDR-ondersteuning is uitgerust kan simpel gezegd een hoger contrast weergeven en houdt daarbij diep zwart vast terwijl helder wit van het scherm spat. Daarnaast is het kleurbereik bij high dynamic range-weergave groter, met een breder kleurspectrum, accuratere kleuren en levendigere kleuren. De HDR-weergave moet weer dat stapje dichterbij komen, hoe we het zelf met onze ogen ervaren. Lees meer over wat high dynamic range precies is.

Smartphones, tablets en laptops met HDR

Om HDR-content weer te geven moet een scherm dus een zeer hoog contrast kunnen reproduceren, en we zijn inmiddels aanbeland bij schermen die dat ook kunnen. De laatste tijd zien we dan ook langzaam aan meer mobiele apparaten verschijnen die over HDR-weergave beschikken. Zo kondigde LG onlangs de LG G6 aan, een 5.7-inch smartphone met een lcd-paneel dat ondersteuning biedt voor HDR-weergave. Samsung kondigde onlangs de Galaxy Tab S3, een 9.7-inch tablet met amoled-display, aan. Ook dit scherm verzorgt volgens Samsung een optimale weergave van content met een groot dynamisch bereik. Ook Sony komt met high dynamic range-ondersteuning en heeft met de Xperia XZ Premium de eerste smartphone met een 4K-scherm en HDR-ondersteuning gelanceerd.

Verschillende standaarden

Op het gebied van high dynamic range zijn er momenteel twee belangrijke standaarden; HDR10 en Dolby Vision. HDR10 is de meest gebruikte standaard en wordt via nagenoeg alle media en streamingdiensten die HDR-materiaal aanbieden gebruikt. Het is een gratis te gebruiken standaard en wordt door alle apparaten die high dynamic range ondersteunen geaccepteerd.

Dolby Vision is een iets geavanceerdere standaard die door Dolby ontwikkeld is. Dolby houdt het hele proces, van filmen en editen tot mastering en weergave, onder controle. Zij zitten er bovenop en geven aan hierdoor – en door het gebruik van dynamische metadata –  de beste high dynamic range-ervaring te kunnen bieden. Echter, het gebruik van Dolby Vision kost filmmakers en fabrikanten van smartphones, tv’s, laptops, etcetera geld. Zij moeten een licentie afnemen en aanpassingen aan de hardware (processor) doen om de content te kunnen weergeven.

Dolby Vision wordt dus nog niet zo breed geïmplementeerd, maar LG is één van de grote voorstanders. De LG G6 ondersteunt dus zowel Dolby Vision als HDR10. De Galaxy Tab S3 en Sony Xperia XZ Premium ondersteunen alleen HDR10. Streamingdiensten als Netflix en Amazon bieden in de meeste gevallen beide formaten aan.

Mobile HDR Premium

Waar tv’s al een tijdje voorzien kunnen worden van het Ultra HD Premium-certificaat krijgen mobiele apparaten nu de mogelijkheid voor een Mobile HDR Premium-certificaat te gaan. Simpel gezegd houdt dit in dat de apparaten high dynamic range-content in de meest optimale vorm kunnen weergeven door te kijken naar een lijst met minimale specificaties. Denk hiervoor aan de resolutie, de helderheid en het kleurbereik. Toestellen die aan de hoge eisen voldoen mogen het Mobile HDR Premium-certificaat dragen.

Afhankelijk van de grootte van het scherm en het gebruik van het apparaat moet aan de specificaties hierboven voldaan worden om het certificaat te mogen dragen. Opvallend is dat voor smartphones en tablets eigenlijk geldt dat een oled-display vereist is. Een lcd-display kan immers niet tot 0,0005 nits aan zwartweergave komen. Laptopmakers mogen ook een lcd-display gebruiken, waar de helderheid van zwart wat hoger ligt. Daarbij is het opvallend dat de toestellen die we eerder in dit artikel noemden allemaal niet in aanmerking komen voor het certificaat.

Meer informatie

Meer tips en adviezen vind je in onze tips-sectie. Wil je tablets en smartphones vergelijken, neem dan een kijkje in onze tablet database.

Reacties (0)